Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ανθρώπινα πειραματόζωα...

ΟΣΛΟ.-

Οι νέες αποκαλύψεις σουηδικής εφημερίδας για πειράματα στείρωσης με ραδιενέργεια, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για αναγκαστικές, ναζιστικού τύπου στειρώσεις που έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τον πόλεμο και κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Νορβηγοί και Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποιούσαν ραδιενέργεια για πειράματα στείρωσης ψυχασθενών σε νορβηγικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποκάλυψε χτες η εφημερίδα "Ντάγκμπλαντετ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όσοι κρίνονταν διανοητικά καθυστερημένοι ή ασθενείς, χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα για να δοκιμαστούν οι βιολογικές και γενετικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας Χ στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα πειράματα διενεργήθηκαν από τα ινστιτούτα Γκάουσταντ, Ρικσχόσπιταλ και Ουλεβάαλ, στο Οσλο, κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60. Είναι πάντως άγνωστος ο αριθμός των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα μετά τον πόλεμο. "Μεταξύ άλλων, οι διανοητικά καθυστερημένοι ή ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν για πειράματα ευνουχισμού με ακτίνες Χ, μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι ναζιστές γιατροί κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στα στρατόπεδα του Αουσβιτς και του Ράβενσμπρικ", συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τα πειράματα έγιναν με τη συνεργασία των Αμερικανών "σε υψηλότατο επίπεδο" και ο τότε διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών, Καρλ Εβανγκς, προέτρεπε τους Νορβηγούς γιατρούς να επιδιώξουν οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των πειραμάτων και - πάντα κατά το άρθρο της "Ντάγκμπλαντετ" - δημόσιες έρευνες στις ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει ότι οι αμερικανικές αρχές χρηματοδότησαν γύρω στα 4.000 τέτοια πειράματα σε ανθρώπους, στο διάστημα μεταξύ 1944 - 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ