Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απελευθέρωση για το θεαθήναι...

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Η χθεσινή απελευθέρωση του προφυλακισμένου Ιταλού δημοσιογράφου Ντίνο Φριζούλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως "υποχώρηση" της τουρκικής πολιτείας από τη σκληρή στάση της στα ζητήματα "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "τρομοκρατίας";

Ισως όχι και τόσο. Η δίκη του Φριζούλο θα γίνει την 16η Ιουνίου, με μια "ελαφρότερη" κατηγορία ("παράνομη προπαγάνδα"), η οποία όμως επισύρει ποινή έως κι ενός έτους. Ο Ιταλός δημοσιογράφος, που είχε συλληφθεί σε διαδήλωση υπέρ των Κούρδων, είχε αρχίσει απεργία πείνας και κινητοποίησε πολλούς. Μάλιστα προκάλεσε μια μίνι κρίση στις σχέσεις Ρώμης - Αγκυρας...

Εξάλλου, δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν από τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν επειδή υπήρχαν υποψίες πώς είχαν σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και όπως έλεγαν χθες αναμένουν να συλληφθούν και να ανακριθούν από την αστυνομία.

Η εφημερίδα "Σαμπάχ" ανακοίνωσε ότι απέλυσε τους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και Τσενγκίζ Τσαντάρ, εξέχοντες αρθρογράφους, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν σε βάρος τους υποψίες για σχέσεις με το PKK (μετά από σχετική "ομολογία" του Σεμντίν Σακίκ, ηγετικού στελέχους του PKK, που συνελήφθη από επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, πριν από δύο βδομάδες).

Παράλληλα, περίπου 130 άτομα συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της προσαγωγής σε δίκη στο Δικαστήριο Ασφαλείας, στην Αγκυρα, επτά ηγετικών στελεχών φιλοκουρδικού κόμματος το οποίο κατηγορείται ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ