Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι Δανοί εργαζόμενοι στο βιομηχανικό τομέα και στις μεταφορές συμμετείχαν καθολικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει οι κλάδοι τους, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να δουν να δικαιώνονται τα αιτήματά τους και να υπερασπίσουν συνάμα τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Στην απεργία, που άρχισε τη Δευτέρα, συμμετέχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι - σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" 550.000 - που αποτελούν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Για δεύτερη όμως μέρα η πλευρά της εργοδοσίας αρνείται να συζητήσει με τα συνδικάτα για τα αιτήματα των εργαζομένων, παραμένοντας αδιάλλακτη τόσο ως προς τις αυξήσεις όσο και ως προς τις ημέρες των αργιών. Οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνομιλήσουν με την εργοδοσία, η οποία από την πλευρά της εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτη.

Το απεργιακό κύμα πάντως διαφαίνεται ότι έχει τη θετική ανταπόκριση αν όχι και τη συμπαράσταση του κόσμου, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργούνται εξαιτίας της κινητοποίησης. Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει έντονα η τάση να διευρυνθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες να μετέχει στην απεργία και ο κλάδος των υγειονομικών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής τους Οργάνωσης, ο κλάδος θα πάρει απόφαση να συμμετάσχει (γιατροί, νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και φαρμακοποιοί), παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρχει μόνιμα ικανοποιητικό προσωπικό σε επιφυλακή για να μπορούν να καλύπτονται τα έκτακτα περιστατικά και οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, από συναφείς προς τους απεργούς κλάδους, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες κινήσεις συμπαράστασης, όπως από τους οδηγούς των φορτηγών μεταφοράς γαλακτοκομικών που δε μετέχουν στην απεργία και πιθανολογείται ότι θα μετέχουν σταδιακά και τμηματικά για συμπαράσταση και ισχυροποίηση του αγώνα των απεργών.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους, οι εμπορικές ενώσεις απηύθυναν έκκληση στους Δανούς να μην κάνουν μαζικές αγορές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν οι περισσότερες εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στη ναυτιλία.

Η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να "επέμβει" στη διαμάχη μεταξύ των Συνδικαλιστικών Ενώσεων των Εργαζομένων και της Εργοδοσίας. Ο Δανός πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν "παρότρυνε σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τεθεί τέρμα" στη μεγάλη απεργία στον ιδιωτικό τομέα, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους τομείς των μεταφορών, των οικοδομών, της βιομηχανίας και σε διάφορες υπηρεσίες. "Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν την ευθύνη για τον τερματισμό της διένεξης", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου και τόνισε ότι "καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι τα εργατικά συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν το ταχύτερο σε διαπραγματεύσεις". Πάντως ο Ράσμουσεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν σχετικά με ποια μέτρα ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση για να τερματιστεί η κρίση. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι απεργίες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο βδομάδες, ενώ εκτιμούν παράλληλα ότι το χαμηλό προφίλ που θέλει να κρατήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας πηγάζει από τη δυσοίωνη κατάσταση που διαμορφώνεται και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, στις 28 του Μάη. Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη η παραδοσιακά αντιδραστική στάση των Δανών σε συμφωνίες που αφορούν την ΕΕ, αλλά και τη σφοδρότατη διαφωνία τους για τη διεύρυνση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ