ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προς πανθεσσαλικό συντονισμό

Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το ΕΚΛ, καλώντας σε κοινή σύσκεψη για τις 10 Μάη όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των αγροτών και της νεολαίας, με στόχο να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα

Την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, επισημαίνει, σε ανοιχτή επιστολή - πρόσκλησή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προς τις δευτεροβάθμιες και σημαντικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών της Θεσσαλίας,καλώντας τους εκπροσώπους τους σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μάη, στις 9.30 το πρωί, στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο" της Λάρισας. Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα συζητήσουν και θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα συντονισμού της πάλης.

Στη Θεσσαλία έχει ήδη "σπαρεί ο σπόρος" του κοινού αγώνα, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις, που έτυχαν μεγάλης αλληλεγγύης και συμπαράταξης της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων της πόλης και του χωριού. Ετσι, η πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του - βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση των στόχων της κοινής δράσης.

Στην ανοιχτή επιστολή - πρόσκληση, το ΕΚΛ αναφέρει: "Αγαπητοί φίλοι, είναι απ' όλους μας παραδεκτό ότι σήμερα βιώνουμε μια κατάσταση που οδηγεί μαζικά, πλατιά λαϊκά στρώματα, που εκπροσωπούμε συνδικαλιστικά, στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις, που διαδέχονταν η μια την άλλη, προώθησαν τέτοιες πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της φτώχειας για την πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού απ' τη μια και την αύξηση των κερδών και του πλούτου για τους λίγους. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι, γενικά, αλλά και στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα δεκάδες κλειστά εργοστάσια και οι χιλιάδες άνεργοι, η απουσία αξιόλογων παραγωγικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, το ξεκλήρισμα πολλών και το αδιέξοδο των περισσότερων μικρομεσαίων αγροτών, το κλείσιμο πολλών μικρομάγαζων κάτω από την επέλαση των μεγάλων πολυεθνικών, η συρρίκνωση του εισοδήματος και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών και των οικογενειών τους, η ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας μας.

Το τελευταίο διάστημα αυτή η αντιλαϊκή πολιτική εκδηλώνεται με πιο έντονο τρόπο και δεν αφορά μόνο την εργατική τάξη. Αφορά και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα (αγρότες, ΕΒΕ, νεολαία), αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας. Για το πέρασμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, επιστρατεύονται από την κυβέρνηση περισσότερος αυταρχισμός και μέθοδοι κατασυκοφάντησης γενικά της συλλογικής δράσης και ειδικότερα της λαϊκής πάλης και της αντίστασης απέναντι σ' αυτήν την πολιτική.

Απέναντι σ' αυτήν τη σκληρή αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, που δεν έχει ούτε προσωρινό, ούτε αποσπασματικό χαρακτήρα, θεωρούμε ότι η οργάνωση, η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης και της αντίστασης όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σήμερα, γιατί "αύριο" θα είναι πολύ αργά. Είναι μονόδρομος πια για όλους μας. Η ανάγκη για τέτοια βήματα νομίζουμε ότι είναι εμφανής. Πείρα υπάρχει αρκετή, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση να μπούμε αποφασιστικά, ως συνδικαλιστικά όργανα αυτών που εκπροσωπούμε, μπροστά στην οργάνωση του αγώνα.

Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να σας καλέσουμε σε μια σύσκεψη όλων των δευτεροβάθμιων, αλλά και σημαντικών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας απ' όλη τη Θεσσαλία, την Κυριακή, 10 - 5 - 98, ώρα 9.30 το πρωί, στο "Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο" (Ρούσβελτ 59), προκειμένου να καταλήξουμε σε συντονισμένες μορφές κινητοποίησης και αγώνα άμεσα".

Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ σύσκεψη των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας, με θέμα - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ Αρκαδίας - τη "συγκρότηση ενός αρραγούς και δυναμικού μετώπου αντίστασης στην κυβερνητική λαίλαπα και τα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζει στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου εκσυγχρονισμού". Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί τα ΕΚ Αργους, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Κορίνθου, Λακωνίας και Κιάτου.

Το ΕΚ Καλαμάτας

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ενόψει της σύσκεψης των ΕΚ Πελοποννήσου, στέλνει - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους καλεί να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Να παρέμβουν τώρα για την αλλαγή πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος και να αγωνιστούν για:

- Την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή την πλήρη απασχόληση και συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης.

- ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

- Αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις. Επίσης το ΕΚ Καλαμάτας προτείνει και προωθεί: Τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις, με πορείες και καταλήψεις. Εξαγγελία 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 14 Μάη και παράλληλη δέσμευση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Δημιουργία συντονιστικού των ΔΕΚΟ στο νομό και συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου με απεργιακό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. "Συντονίζουμε - καταλήγει - την πάλη μας με τη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των αγροτών Μεσσηνίας ενάντια στις δίκες και το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς".

Περιφερειακή σύσκεψη σωματείων οικοδόμων

Περιφερειακή σύσκεψη πραγματοποίησαν στη Δράμα τα Σωματεία οικοδόμων Δράμας, Καβάλας, Σερρών και Ελευθερούπολης.

Τα προβλήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η σταδιακή κατάργηση του 8ωρου - 5νθήμερου, η επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης για τη σύνταξη, η τριμερής χρηματοδότηση, η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ζήτησαν την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, σύνταξη στα 55 για τους εργαζόμενους στον κλάδο και απαίτησαν να σταματήσει η "μαύρη" εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων.

Οι οικοδόμοι στη σύσκεψή τους επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας μετώπου αντίστασης και πάλης με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών κατακτήσεων και τόνισαν την ανάγκη του αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Κατάληψη Επιθεώρησης στον Πύργο

Σε κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησαν χτες οι οικοδόμοι του Πύργου Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Οπως μας ανέφερε ο Π. Σταθάς πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου "η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού ούτε οι εργατικές διαφορές επιλύονται, αλλά και το σημαντικότεροότι δεν ενεργούνται έλεγχοι για τα μέτρα ασφαλείας".

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κατάληψης η διευθύντρια της Επιθεώρησης και οι οικοδόμοι έστειλαν υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας τη στελέχωση της υπηρεσίας.

  • Αύξηση σημείωσε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" στις εκλογές του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ.Στα 159 έγκυρα ψηφοδέλτια, έλαβε 33 ψήφους (ποσοστό 21%) και δυο έδρες στο ΔΣ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο και έλαβαν 117 ψήφους (ποσοστό 74%) και πέντε έδρες στο ΔΣ.
Απεργία αύριο σε Εμπορική - Ιονική

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας,αύριο Πέμπτη, στις τράπεζες Εμπορική - Ιονική,επικύρωσε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, με ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΣ (ΣΥΝ).Η Εκτελεστική Γραμματεία εξουσιοδοτήθηκε να κηρύξει απεργία διαρκείας, στις δυο αυτές τράπεζες αν ανακοινωθεί η πώλησή τους, με αίτημα τη λειτουργία τους υπό δημόσιο έλεγχο και ενιαία διοίκηση για τρία χρόνια.

ΠΑΣΚΕ και ΑΣ στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Εμπορικής,ψήφισαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ υπέρ της συγχώνευσης των δυο τραπεζών! Στο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ), οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ από την Εμπορική ψήφισαν την πρόταση του προέδρου της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελά,δηλώνοντας όμως τη διαφωνία τους.

Στη συνεδρίαση του ΓΣ, η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε: Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών. Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων ενάντια στη "Λευκή Βίβλο".Αποχώρηση της ΟΤΟΕ από κάθε "κοινωνικό διάλογο". Κάλεσμα της ΟΤΟΕ προς άλλες ΔΕΚΟ για συντονισμό αγώνων. Αξίωση από τη ΓΣΕΕ να αναλάβει δράση και συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο. Τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες και συγκέντρωση στην Ιονική την Πέμπτη. Παντραπεζική 24ωρη απεργία στις 5 Μάη.Σύσκεψη των ΔΕΚΟ στις 6 Μάη με πρόταση της ΓΣΕΕ για απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ. Κάλεσμα της ΓΣΕΕ σε πανεργατική απεργία, για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ