ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
9Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιαίτερης σημασίας ο αγώνας για εκδημοκρατισμό

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας, μιλώντας χτες στο 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών,στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. "Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας των συνδικαλιστικών σωματείων, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτοί που αρνήθηκαν να κατοχυρώσουν στο ξεκίνημά του το συνδικαλισμό, αρνούνται και σήμερα την πλήρη απόδοση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Θέλουν ένα πειθαναγκασμένο κίνημα, αλλά οι προσπάθειές τους δε θα αποδώσουν", τόνισε στους συνέδρους ο Γ. Νάκης. Το ΚΚΕ, συνέχισε, τάσσεται υπέρ την αλλαγής του ισχύοντος νόμου για το συνδικαλισμό και υποστηρίζει στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος την κατοχύρωση ακόμα και του δικαιώματος της απεργίας για όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Είπε ότι το θέμα αυτό αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία και ενημερώνοντας τους συνέδρους για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μόνο το τελευταίο πεντάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις και επαφές με Ενώσεις Αστυνομικών σε 30 νομούς, ενώ έχουν γίνει δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Γ. Νάκης, έχει εξαπολύσει συνολική επίθεση σε βάρος του λαού, έχει βάλει στο στόχαστρό της όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα κανένας κλάδος να μην είναι σε θέση από μόνος του να βρει το δίκιο του. Κάλεσε τους αστυνομικούς να συνδεθούν με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν υπόψη τους το γεγονός ότι όσο εντείνονται οι αγώνες των εργαζομένων η κυβέρνηση θα τους χρησιμοποιήσει ως μέσο τρομοκράτησης του υπόλοιπου κινήματος, και να αντισταθούν σε τέτοιες επιλογές. Το ΚΚΕ, είπε, είναι υπέρ της διάλυσης των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Για την εγκληματικότητα είπε ότι "αποτελεί πολιτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή της συνδέεται με τη λήψη μέτρων για τον άνθρωπό. Δεν αντιμετωπίζεται με όπλα". Γι' αυτό, τόνισε, το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη διεύρυνση του δικαιώματος χρήσης των όπλων, αν και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του κατοχικού νόμου 29/43, με οδηγό το σεβασμό της ανθρώπινης αξίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναδιάταξης των αστυνομικών δυνάμεων και της ενίσχυσης των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και υπογράμμισε ότι η υστερία που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα εναντίον των μεταναστών δεν ήταν αυθόρμητη, ούτε ήταν ελληνικό φαινόμενο. Δίνει, όμως, τη δυνατότητα για διασυνοριακές εμπλοκές... Και για να αποφευχθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας επιβάλλεται να γίνει σαφής διάκριση των αλλοδαπών που δρουν στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που ζουν στα όρια της απόγνωσης.

Τέλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών για βελτίωση των οικονομικών τους απολαβών (αστυνομικό μισθολόγιο κλπ.) και κάλεσε τους συνδικαλιστές να διαφυλάξουν την ενότητά τους στη βάση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπούν, απομονώνοντας εκείνους, που θα ήθελαν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Στους συνέδρους απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Μαρκογιαννάκης,της ΑΔΕΔΥ Δ. Κίτσιος,ενώ μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,κάλεσε τους συνέδρους να αναδείξουν ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αγωνιστεί για την ενδυνάμωση των συνδικαλιστικών αγώνων των αστυνομικών. Τόνισε ότι οι σύνεδροι πρέπει να πάρουν υπόψη τους την προσφορά των υποψηφίων στην κοινή υπόθεση του συνδικαλισμού, απομονώνοντας εκείνους που αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη και εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον πόλεμο, που δέχτηκε ο ίδιος προσωπικά, και στις παρεμβάσεις που έγιναν ακόμα και από την πολιτική και φυσική ηγεσία για να αποδυναμωθεί η ΠΟΑΣΥ και να αποτύχει ο ίδιος ως πρόεδρός της.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σε άσχημο κλίμα εξαιτίας τριβών σε διαδικαστικά θέματα κατά την εκλογή του προεδρείου. Το απόγευμα έγιναν παρεμβάσεις συνδικαλιστών και αντιπροσώπων σχετικά με την πορεία του συνδικαλισμού στην Αστυνομία και τα προβλήματα του προσωπικού. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας από 360 αντιπροσώπους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Πρωτομαγιά
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, που συμπεριλαμβάνει τα Παραρτήματα Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος,καλεί τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης, να πάρουν μέρος μαζικά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Παρασκευή 1 - 5 - 98 στις 10.30 π.μ.,στην πλατεία Κοραή. Προσυγκέντρωση στην Αγία Τριάδα στις 10 π.μ.
Στη μνήμη
  • Το Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, συγγενείς των θυμάτων, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ,τελούν την Κυριακή 3 - 5 - 98 στις 11 π.μ επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες αγωνιστές, που κρέμασαν στις 3 του Μάη 1944 οι Γερμανοί κατακτητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 3 - 5 - 98 στις 11 π.μ,για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής Μάχης ΓΛΟΓΟΒΑ (Δρακοβούνι Γορτυνίας) κατά των Γερμανών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8222.952, 8234.296, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος ΔΙΣΤΟΜΟΥ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν την Κυριακή 3 - 5 - 98 στις 11 π.μ. εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση "Βίρβα" Διστόμου, τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Πούλμαν θ' αναχωρήσουν από το Α Γυμνάσιο της Λιβαδειάς στις 10.30 π.μ (δωρεάν), για το χώρο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το δήμο,την Κυριακή 3 - 5 - 98 το πρωί, τελούν μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος για τους 120 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες αγωνιστές. Η εκκίνηση από τα γραφεία θα γίνει στις 9 π.μ.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΠΥΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα,9 - 12 μ.,τη Γενική του Συνέλευση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.
  • Το Παράρτημα ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης σήμερα στις 10.30 π.μ.
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 3 - 5 -
98 στις 10 π.μ στα γραφεία του (Πιερράκου 31), τη χρονιάτικη Απολογιστική Συνέλευσή του.
  • Το Παράρτημα ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 3 - 5 - 98 την Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση στις 9.30 π.μ, στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 3 - 5 -
    98 στις 10 π.μ.,Τακτική Απολογιστική Συνέλευση, στην αίθουσα του Θεάτρου "Παπαδημητρίου".
    Αποκαλυπτήρια
  • Ο δήμαρχος ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ και ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ γνωστοποιούν ότι την Κυριακή 3 - 5 - 98 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944. Θα επακολουθήσει δεξίωση.
  •     
    ΚΗΔΕΙΕΣ

    Σήμερα, Τετάρτη 29 Απρίλη 1998, στις 3.30 μ.μ., στην εκκλησία του Αγιου Ισίδωρου του Β Νεκροταφείου Αθήνας, γίνεται η κηδεία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλιστή του ΤΕΒΕ και αγωνιστή της ειρήνης και των κοινωνικών αγώνων

    ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΠΑΝΟΥ

    μέλους του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ.

    Στη μνήμη του αξέχαστου συναγωνιστή και φίλου προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν μόνιμος συνδρομητής. Λιλίκα Ανθούλη - Βασιλάκη

    ***

    Τον πολυγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

    ΣΩΤΗΡΙΟ Ν. ΤΖΙΝΕΡΗ

    ετών 83

    κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 30.4.98 στις 5 μ.μ. από τον Ιερό Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου.

    Η σύζυγος: Αννα.

    Τα αδέλφια: Δημήτριος, Εμμανουήλ και Κίτσα, Δέσποινα, Γεώργιος και Μαρίνα Σίτου.

    Τα ανίψια: Νίκος και Ειρήνη Τζινέρη, Μαρία Τζινέρη, Χρήστος Λιόλιος.

    Οι λοιποί συγγενείς.

        
    Συνέλευση της ΠΕΚΑΜ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) καλεί τα μέλη της, τους αγωνιστές και της αγωνίστριες της Μακρονήσου να πάρουν μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση, που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, 29 Απρίλη, στις 5 μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος).

    Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Ετήσιος Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός και ο Προγραμματισμός Δράσης, η Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και η Εγκριση του Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού, καθώς κι η έγκριση του προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού.

    Στην περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Τετάρτη, 6 Μάη, στις 5 μμ.

    Επίσης, το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στο Μακρονήσι, την Κυριακή 24 Μάη. Στη φετινή εκδήλωση ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει στη Μακρόνησο την τραγωδία "Προμηθέας Δεσμώτης". Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν από τις 11 μέχρι τις 21 Μάη στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93).

        
    Στο Ιντερνετ οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"

    Δικό της κόμβο στο Ιντερνετ απέκτησε η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα",με κύριο στόχο την τακτική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα διεθνή ζητήματα και τις καινούριες εστίες διεθνών κρίσεων, αλλά και σε γεγονότα που αγγίζουν ή θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στις σελίδες της οργάνωσης με τη διεύθυνση www.athens.msf.org οι επισκέπτες μπορούν να βρουν, με κάθε λεπτομέρεια, στοιχεία για τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα", τη δράση τους και πώς μπορούν να την ενισχύσουν, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό των αποστολών τους. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής ή με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το έργο της οργάνωσης.

        
    Παρουσίαση βιβλίου στη Νέα Ιωνία

    Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ προσκαλεί τα μέλη του, τους φίλους της Αντίστασης, όλο τον ιωνιώτικο λαό, σήμερα στις 6.30 μμ,να παραβρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου "ΙΩΝΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ", που θα γίνει από τον δημοσιογράφο - αντιστασιακό Γιώργη Μωραϊτη,στον κινηματογράφο "Αστέρας" (Ασκληπιού 10, Ν. Ιωνία).

        
    Μήνυση για δημοσίευμα

    Μήνυση κατά του συντάκτη της εφημερίδας "Αυριανή" Στ. Βορίνα κατέθεσε χτες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αθ. Βασιλόπουλος, για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Αφορμή στάθηκε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας στις 15 Απρίλη με τίτλο: "Στο σκαμνί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.", το οποίο αναφερόταν στη μήνυση που είχε καταθέσει την προηγούμενη μέρα εναντίον του ο αρχιφύλακας Εμμ. Μαραγκάκης. Ο τελευταίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη λίγες μέρες αφότου, με διαταγή του αρχηγού, αποσπάστηκε για τρεις μήνες από την Ειδική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στο Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών.

        

    Τέσσερα εκατομμύρια δραχμές απέσπασε άγνωστος από το υποκατάστημα της Κτηματικής Τράπεζας στην οδό Αγίου Δημητρίου 39 στο Μπραχάμι χτες το μεσημέρι. Ο δράστης ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες με περίστροφο και εξαφανίστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο. Η ληστεία ωστόσο ήταν απ' ό,τι φαίνεται αρκετά αθόρυβη, αφού ορισμένοι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν αντιλήφθηκαν τον ανεπιθύμητο εισβολέα.

        


    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ