Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
9Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιαίτερης σημασίας ο αγώνας για εκδημοκρατισμό

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας, μιλώντας χτες στο 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών,στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. "Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας των συνδικαλιστικών σωματείων, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτοί που αρνήθηκαν να κατοχυρώσουν στο ξεκίνημά του το συνδικαλισμό, αρνούνται και σήμερα την πλήρη απόδοση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Θέλουν ένα πειθαναγκασμένο κίνημα, αλλά οι προσπάθειές τους δε θα αποδώσουν", τόνισε στους συνέδρους ο Γ. Νάκης. Το ΚΚΕ, συνέχισε, τάσσεται υπέρ την αλλαγής του ισχύοντος νόμου για το συνδικαλισμό και υποστηρίζει στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος την κατοχύρωση ακόμα και του δικαιώματος της απεργίας για όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Είπε ότι το θέμα αυτό αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία και ενημερώνοντας τους συνέδρους για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μόνο το τελευταίο πεντάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις και επαφές με Ενώσεις Αστυνομικών σε 30 νομούς, ενώ έχουν γίνει δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Γ. Νάκης, έχει εξαπολύσει συνολική επίθεση σε βάρος του λαού, έχει βάλει στο στόχαστρό της όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα κανένας κλάδος να μην είναι σε θέση από μόνος του να βρει το δίκιο του. Κάλεσε τους αστυνομικούς να συνδεθούν με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν υπόψη τους το γεγονός ότι όσο εντείνονται οι αγώνες των εργαζομένων η κυβέρνηση θα τους χρησιμοποιήσει ως μέσο τρομοκράτησης του υπόλοιπου κινήματος, και να αντισταθούν σε τέτοιες επιλογές. Το ΚΚΕ, είπε, είναι υπέρ της διάλυσης των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Για την εγκληματικότητα είπε ότι "αποτελεί πολιτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή της συνδέεται με τη λήψη μέτρων για τον άνθρωπό. Δεν αντιμετωπίζεται με όπλα". Γι' αυτό, τόνισε, το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη διεύρυνση του δικαιώματος χρήσης των όπλων, αν και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του κατοχικού νόμου 29/43, με οδηγό το σεβασμό της ανθρώπινης αξίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναδιάταξης των αστυνομικών δυνάμεων και της ενίσχυσης των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και υπογράμμισε ότι η υστερία που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα εναντίον των μεταναστών δεν ήταν αυθόρμητη, ούτε ήταν ελληνικό φαινόμενο. Δίνει, όμως, τη δυνατότητα για διασυνοριακές εμπλοκές... Και για να αποφευχθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας επιβάλλεται να γίνει σαφής διάκριση των αλλοδαπών που δρουν στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που ζουν στα όρια της απόγνωσης.

Τέλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών για βελτίωση των οικονομικών τους απολαβών (αστυνομικό μισθολόγιο κλπ.) και κάλεσε τους συνδικαλιστές να διαφυλάξουν την ενότητά τους στη βάση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπούν, απομονώνοντας εκείνους, που θα ήθελαν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Στους συνέδρους απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Μαρκογιαννάκης,της ΑΔΕΔΥ Δ. Κίτσιος,ενώ μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,κάλεσε τους συνέδρους να αναδείξουν ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αγωνιστεί για την ενδυνάμωση των συνδικαλιστικών αγώνων των αστυνομικών. Τόνισε ότι οι σύνεδροι πρέπει να πάρουν υπόψη τους την προσφορά των υποψηφίων στην κοινή υπόθεση του συνδικαλισμού, απομονώνοντας εκείνους που αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη και εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον πόλεμο, που δέχτηκε ο ίδιος προσωπικά, και στις παρεμβάσεις που έγιναν ακόμα και από την πολιτική και φυσική ηγεσία για να αποδυναμωθεί η ΠΟΑΣΥ και να αποτύχει ο ίδιος ως πρόεδρός της.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σε άσχημο κλίμα εξαιτίας τριβών σε διαδικαστικά θέματα κατά την εκλογή του προεδρείου. Το απόγευμα έγιναν παρεμβάσεις συνδικαλιστών και αντιπροσώπων σχετικά με την πορεία του συνδικαλισμού στην Αστυνομία και τα προβλήματα του προσωπικού. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας από 360 αντιπροσώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ