Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Αχαλίνωτα τα μεγάλα συμφέροντα

Οι βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας από κυβερνητικούς και άλλους κύκλους εκτοξεύονται, επειδή στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση αντιδημοκρατικών και αντιπεριβαλλοντικών αποφάσεων

"Οι βολές από κυβερνητικούς και άλλους κύκλους κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις σημερινές συνθήκες, τείνουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών και οι κάτοικοι της πόλης και ιδιαίτερα ο Τύπος και ο νομικός κόσμος πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη όσων δυνατοτήτων ελέγχου τους απομένουν".

Τη σημαντική αυτή επισήμανση έκανε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις έντονες, τον τελευταίο καιρό, επιθέσεις σε αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, οι οποίες βάζουν "φρένο" στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του κράτους, κυρίως ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Ασύδοτη αυθαιρεσία

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", με τη σχετική παρέμβασή του, υπογραμμίζει συγκεκριμένα: "Από κυβερνητικούς και άλλους κύκλους καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας ως εμπόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Εχουν εξάλλου προηγηθεί μεθοδεύσεις αποδυνάμωσης ή παράκαμψης του ελέγχου". Είναι χαρακτηριστικές οι εγκρίσεις διά νόμου από τη Βουλή - και όχι με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο του ΣτΕ - των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεγάλων έργων, του αεροδρομίου των Σπάτων, της περιφερειακής του Υμηττού και της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου.

"Οι προσπάθειες αυτές, τονίζει ο Λ. Αυδής, εκδηλώνονται σε μια εποχή πουαπειλούνται τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών και κοινωνικών αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποχαλίνωση της αυθαιρεσίας.Η "Αγωνιστική Συνεργασία", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης, πιστεύει ότι κανένας θεσμός δε βρίσκεται υπεράνω κριτικής. Θεωρεί όμως ότι οι βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις συγκεκριμένες συνθήκες, τείνουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών και καλεί τους κατοίκους της πόλης και ιδιαίτερα τον Τύπο και τον Νομικό Κόσμο σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη όσων δυνατοτήτων ελέγχου απομένουν". Ηδη, άλλωστε, οι σχετικές περιπτώσεις δεν είναι λίγες...

Τι "σκόνταψε" στο ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και κυρίως το Ε Τμήμα, έχει βάλει κατά καιρούς "φρένο" σε σειρά αποφάσεων υπουργείων της κυβέρνησης με καθαρά αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα ακύρωσε, ως αντισυνταγματικά, διάφορα νομοθετήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, έκρινε παράνομες υπουργικές αποφάσεις και σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν κατατεθεί για επεξεργασία. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στις αποφάσεις του αυτές επικαλέστηκε το Σύνταγμα της χώρας, Κοινοτικές Οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές από τις αποφάσεις του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου:

  • Εχει σταματήσει προς το παρόν τα σχέδια για δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς το Ε Τμήμα, που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση, εισηγήθηκε να ακυρωθεί η απόφαση προεπιλογής των τριών χωματερών (Αυλώνα, Κερατέας και Γραμματικού).
  • Δύο φορείς κρίθηκαν αντισυνταγματικοί νόμοι του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.
  • Απορρίφτηκαν σχεδόν όλα τα χωροταξικά σχέδια για τα νησιά, που προσπάθησε να περάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα οποία θα τα τσιμεντοποιούσαν ανεξέλεγκτα. Το δικαστήριο, επικαλούμενο την "αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης", ακύρωσε έργα... ελεγχόμενης σημασίας, όπως την ανανέωση άδειας πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Κόλπο Γέρας της Λέσβου και εμπόδισε την εγκατάσταση πυλώνων της ΔΕΗ στα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο και Σύρο. Ιδιαίτερη σημασία είχε απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την κατασκευή μαρίνας στη Μύκονο, δυναμικότητας 250 σκαφών αναψυχής. Στην απόφασή του το δικαστήριο επισήμανε ότι επιβάλλεται η προστασία του παραδοσιακού τοπίου του νησιού και θα πρέπει να γίνει ανάπτυξη μόνο ήπιας μορφής.
  • Ακύρωσε σειρά έργων, όπως η επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας και έκρινε αντισυνταγματική κοινή υπουργική απόφαση για επέκταση και ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
  • Στο ΣτΕ προσέκρουσε και το έργο της Εγνατίας Οδού. Ενα τμήμα του δρόμου στον ορεινό όγκο της Πίνδου κρίθηκε απαραίτητο να χαραχτεί εκ νέου, για να προστατευτεί ο βιότοπος που φιλοξενεί την "καφέ αρκούδα".
  • Μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων για τη Λαυρεωτική, το Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό δεν "πέρασαν", καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι με αντισυνταγματικό τρόπο επιτρέπονταν σ' αυτούς τους χώρους η λειτουργία βιοτεχνιών, νυχτερινών κέντρων κλπ.
  • Φραγμό στη δόμηση των υδροβιότοπων έβαλε το ΣτΕ για "να μην εκτεθούν σε εναπανόρθωτη καταστροφή", κρίνοντας παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που επέτρεπε κατοικίες αναψυχής, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες ήπιες χρήσεις γης στην περιοχή Αλυκής της νήσου Κω.
  • Με άλλες αποφάσεις το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε εγκαταστάσεις πυλώνων της ΔΕΗ υψηλής τάσης ρεύματος στο Κρυονέρι, επέβαλε τα 10 στρέμματα ως όριο για την κατάτμηση οικοπέδων σε νησιά κλπ.

Από το χορό των επιθέσεων, πρέπει να σημειώσουμε, δεν έλειψε ούτε και η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου στο Δήμο Αθηναίων. Μόλις πρόσφατα, μετά τη διαρροή της απόφασης για την ελεγχόμενη στάθμευση που φέρεται ότι ακυρώνει ως παράνομο το σύστημα, ο αντιδήμαρχος Ηλ. Σκαλαίος "διακήρυξε" σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος πρέπει να αντιδράσει έντονα γιατί με... "τις παρεμβάσεις του ΣτΕ, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος, αφού διώκονται επιλογές της ΤΑ και αναχαιτίζονται προσπάθειες - πραγματικές τομές..."!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ