Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Ζητούν απόσυρση του σχεδίου νόμου

Σύσκεψη χτες με πρωτοβουλία της ΟΣΝΙΕ και της ΠΟΜΕΕΑ

Κατά του νομοσχεδίου για την "ανάπτυξη του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας" που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου τάχθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Πρόνοια, των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), των γονέων και των ηλικιωμένων που συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα: "Οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας".

Στη σύσκεψη, που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, όχι για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά για να μεταθέσει τις ευθύνες της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Πολιτεία να αποσύρει το προσχέδιο για την πρόνοια και στη συνέχεια να αναλάβει τις ευθύνες της. Σύμφωνα με τη Β. Πανουτσάκου,μέλος του ΔΕ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του ΙΒΣΑ, το προσχέδιο δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μεταθέτει τις ευθύνες του κράτους στους δήμους, που υποφέρουν οικονομικά, χτυπά βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να δράσουν οι ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ Β. Τουμπέλης τόνισε ότι η πρόνοια είναι υπόθεση που αφορά όλο τον ελληνικό λαό. "Ολοι πρέπει να παλέψουμε για τη δημιουργία δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών πρόνοιας", είπε. Η κοινωνική πρόνοια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που απορρέουν από την ελλιπή χρηματοδότηση και δε λύνονται με φιλανθρωπικά τηλεοπτικά σόου. Πρόβλεψε, δε, ότι με τη μεταφορά υπηρεσιών στην ΤΑ η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι δήμοι, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες, θα καταντήσουν "φορομπήχτες", όπως συνέβη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αρκετών πόλεων.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ, κάλεσε τους συμμετέχοντες να εναντιωθούν δυναμικά στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και να μεταδώσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι η πρόνοια είναι δικαίωμα και πρέπει να το διεκδικούμε στο ακέραιο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΙΒΣΑ, της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ, του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ Αγ. Παρασκευής, του Γηροκομείου Αθηνών, του Συλλόγου Διαχειριστών Παιδικών Σταθμών, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ, εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΛΕΠΑΠ και εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Παραπληγικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ