ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μαζί ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα

Το συντονισμό της δράσης τους αποφάσισαν έξι Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου και κατέληξαν σε αγωνιστικό πρόγραμμα με στόχους: Υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις. ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. ΟΧΙ στον "κοινωνικό διάλογο"

Με σκοπό την αποτελεσματική απόκρουση της "καταιγίδας των αντιλαϊκών μέτρων που στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων, στη χειροτέρευση συνολικά της θέσης των εργαζομένων", έξι Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου αποφάσισαν κατά τη διάρκεια προχτεσινοβραδινής σύσκεψης, το συντονισμό της δράσης τους και συγκρότησαν για το σκοπό αυτό Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εργατικών Κέντρων Πελοποννήσου.

Η σύσκεψη έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΕΚ Αρκαδίας και συμμετείχαν τα Εργατικά Κέντρα Αρκαδίας, Αργους, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Κορίνθου, Λακωνίας.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεσμευόμενοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους,κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που προβλέπει:

Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη. Οργάνωση συλλαλητηρίων με πορείες σε όλες τις πόλεις. Δημιουργία Συντονιστικού των ΔΕΚΟ σε κάθε νομό για την καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα. Απαιτούν, επίσης από τη ΓΣΕΕ τη συγκρότηση πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου με απεργιακό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ.

Η απόφαση των Εργατικών Κέντρων προκρίνει τρία σημεία σαν βάση συσπείρωσης της πάλης και κοινής δράσης:

- "Την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, με αιχμή την πλήρη απασχόληση και απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων, που στοχεύουν - μέσα από"ευέλικτες μορφές" - να καταργήσουν το ωράριο, να πάρουν πίσω τα επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις και συλλογικές συμβάσεις".

- "Την εμμονή για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση είτε με τη μορφή της "αποκρατικοποίησης", είτε με το προσωνύμιο "εκχώρηση δραστηριοτήτων και τομέων στους ιδιώτες". Απαίτηση για δημόσιο τομέα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, με ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη και βασικά με κοινωνική προσφορά".

- "Την αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο" για ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, έτσι που να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν τα άλλοθι και η νομιμοποίηση που εξασφαλίζει από τη συνένοχη συμμετοχή".

Τα Εργατικά Κέντρα τονίζουν ότι η πάλη πρέπει να έχει σχεδιασμό, οργάνωση, συνέχεια και κλιμάκωση. "Δραστηριότητες - σημειώνουν - αποσπασματικές, και αναποτελεσματικές είναι και γίνονται για την τιμή των όπλων. Πρώτος σταθμός είναι οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά με ενωτικά - ταξικά και μαζικά χαρακτηριστικά, με το πιο πάνω πλαίσιο. Ο φετινός γιορτασμός μπορεί να γίνει αφετηρία για τη δημιουργία πανίσχυρου μετώπου πάλης και αντεπίθεσης ". Ταυτόχρονα, απορρίπτουν τις "προκλητικές θέσεις του ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ".

Σχετικά με τον χαρακτήρα της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ΕΚ εκτιμούν ότι "αυτή η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν είναι αποσπασματική και εφήμερη, έχει μακροχρόνιους στόχους. Η ουσία και ο χαρακτήρας της έχουν να κάνουν με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την αξιοποίηση της κρίσης του συστήματος για ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στα συρτάρια των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, πράγμα που ταυτόχρονα συνεπάγεται εξαθλίωση, φτώχεια, ανεργία, παρατεταμένη λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, αφαίρεση κάθε σημαντικής κατάκτησης για την εργατική τάξη. Στοχεύουν ταυτόχρονα - τονίζεται - να συντρίψουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων. Να χτυπήσουν τη συλλογική, αγωνιστική στάση".

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΓΣΕΕ, σημειώνεται ότι "ενώ αυτοί οι στόχοι του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν προδιαγεγραμμένοι, η ΓΣΕΕ πήρε μέρος στον "κοινωνικό διάλογο", μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αφού δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Πιστεύουμε ότι αν το συνδικαλιστικό κίνημα είχε ενημερωθεί και προετοιμαστεί σωστά, πολλά από τα μέτρα πιθανά θα είχαν ανατραπεί. Τον "κοινωνικό διάλογο", ακολούθησε επίθεση στο Δημόσιο και στον κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, η πρόκληση των βιομηχάνων στις συλλογικές συμβάσεις και στην ΕΓΣΣΕ. Και έρχονται η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών και όλων ανεξαίρετα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών".

Για την προοπτική του κινήματος, τα ΕΚ τονίζουν ότι: "Η γενικευμένη αυτή επίθεση μπορεί να αναχαιτισθεί.Οχι, όμως με τη γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και των δήθεν αντιπροτάσεων. Η ανατροπή μπορεί να γίνει με γενικευμένη αντεπίθεση, με συντονισμό συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, με ευέλικτη αξιοποίηση μορφών πάλης και κυρίως με την αντιπαράθεση συγκεκριμένων στόχων πάλης".

Το παράρτημα της ΕΤΕ - ΔΕΗ Τρίπολης

Με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης το σωματειακό παράρτημα της ΕΤΕ ΔΕΗ Τρίπολης,χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που οδηγούν σε περιφερειακές συσκέψεις και συντονισμούς Εργατικών Κέντρων (Β. Ελλάδας, Πελοποννήσου) και τα καλεί να δημιουργήσουν συντονιστικά των ΔΕΚΟ σε κάθε νομό, να αποχωρήσουν τα συνδικάτα από κάθε μορφή "κοινωνικού διαλόγου" και να αγωνιστούν ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές των εργασιακών σχέσεων οχτάωρο, συλλογικές συμβάσεις, μονιμότητα), ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, για παραμονή όλων των ΔΕΚΟ κατά 100% στο Δημόσιο.

Απεργούν στην ΕΛΙΤ

Στα δικαστήρια προσέφυγε η εταιρία, ζητώντας την ποινικοποίηση της κινητοποίησης

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους διανύουν οι 267 εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας ΕΛΙΤ,με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση, ενώ εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,το οποίο εξέτασε χτες την προσφυγή της εταιρίας για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία, καθώς η προηγούμενη απεργιακή τους κινητοποίηση στις 8 και 9 Απρίλη είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική για διαδικαστικούς λόγους. Ορισμένα ακόμα από τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η συνέχιση της παροχής δωροεπιταγής που κόπηκε αυθαίρετα ύστερα από 15 χρόνια, η ουσιαστική βελτίωση του εξαερισμού - κλιματισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής της επιχείρησης. Ταυτόχρονα απορρίπτουν την "πρωτοβουλία" της επιχείρησης να τους δώσει 2% αύξηση για το 1998, επειδή καθυστερεί η υπογραφή της... ΕΓΣΣΕ. Η επιχείρηση θεωρεί όλους τους εργαζόμενους στην παραγωγή ανειδίκευτους εργάτες, χωρίς να παίρνει υπόψη την κλαδική σύμβαση εργασίας των αρτεργατών!

Στο δικαστήριο, χτες, οι δικηγόροι της εταιρίας έφτασαν στο σημείο να συσχετίσουν την κήρυξη της απεργίας με το... τριήμερο που ακολουθεί, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι απεργούν με προσχηματικά αιτήματα και χάνουν μεροκάματα, για να κάνουν... εκδρομή!

Η εταιρία απορρίπτει για χρόνια το αίτημα των εργαζομένων για εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και τον προσδιορισμό ειδικοτήτων, με ανάλογα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα. Επίσης έχει καταφύγει σε δικαστικές αγωγές ενάντια σε απαιτήσεις των εργαζομένων, σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρέπει να επισημανθεί η αναίτια, έντονη αστυνομική παρουσία έξω από το εργοστάσιο σ' αυτή και την προηγούμενη απεργία. Τους απεργούς επισκέφθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΑΝΣ Ν. Στεφανίδης.

Ο Β. Δανέζης,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε μετά τη δίκη: "Ο συγκεκριμένος εργοδότης της ΕΛΙΤ αρνείται να δεχτεί στοιχειώδη δικαιώματα που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία, όπως την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Περιφρονεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμπεριφέρεται με κακόπιστο τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους".

Καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας

Τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,που με προχτεσινή του δήλωση ουσιαστικά προδιαγράφει την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων,καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.Το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα προβλήματα του ΙΚΑ και ο εκσυγχρονισμός του δε γίνεται με τρόπους που γυρίζουν τους εργαζόμενους σε μεσαιωνική περίοδο.

Κλιμακώνουν στη "Γενική Εκδοτική"

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο τμήμα εκτύπωσης της "Γενικής Εκδοτικής Τύπου" (ομίλου Βαρδινογιάννη), πραγματοποιώντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στάσεις εργασίας σ' όλες τις βάρδιες. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας,ενώ σήμερα, παραμονή Πρωτομαγιάς, θα κάνουν 24ωρη απεργία.Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους, την υπογραφή εργοστασιακής συμφωνίας για την αύξηση των αποδοχών τους και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο Σκαραμαγκάς δε θα ξαναγίνει "γκέτο"

Τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία με εξώδικό της απαγορεύει την είσοδο στο ναυπηγείο στη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στην ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή καταγγέλλει επίσης και την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου "Τρίαινα" που - όπως τονίζει - με μια πρωτοφανή κατάπτυστη ανακοίνωση, απαγορεύει, με τη σειρά της, την είσοδο στο Ναυπηγείο στη διοίκηση του Συνδικάτου. "Ετσι - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - εργοδοσία και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ από κοινού προσπαθούν να μετατρέψουν το ναυπηγείο σε γκέτο, όπου τίποτα δε θα κινείται, επιβάλλοντας σιγή νεκροταφείου. Εμείς που αγωνιστήκαμε για συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στις "μαύρες" μέρες του Νιάρχου, για να καλύψουν έτσι τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εργολάβων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ