Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν στην ΕΛΙΤ

Στα δικαστήρια προσέφυγε η εταιρία, ζητώντας την ποινικοποίηση της κινητοποίησης

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους διανύουν οι 267 εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας ΕΛΙΤ,με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση, ενώ εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,το οποίο εξέτασε χτες την προσφυγή της εταιρίας για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία, καθώς η προηγούμενη απεργιακή τους κινητοποίηση στις 8 και 9 Απρίλη είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική για διαδικαστικούς λόγους. Ορισμένα ακόμα από τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η συνέχιση της παροχής δωροεπιταγής που κόπηκε αυθαίρετα ύστερα από 15 χρόνια, η ουσιαστική βελτίωση του εξαερισμού - κλιματισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής της επιχείρησης. Ταυτόχρονα απορρίπτουν την "πρωτοβουλία" της επιχείρησης να τους δώσει 2% αύξηση για το 1998, επειδή καθυστερεί η υπογραφή της... ΕΓΣΣΕ. Η επιχείρηση θεωρεί όλους τους εργαζόμενους στην παραγωγή ανειδίκευτους εργάτες, χωρίς να παίρνει υπόψη την κλαδική σύμβαση εργασίας των αρτεργατών!

Στο δικαστήριο, χτες, οι δικηγόροι της εταιρίας έφτασαν στο σημείο να συσχετίσουν την κήρυξη της απεργίας με το... τριήμερο που ακολουθεί, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι απεργούν με προσχηματικά αιτήματα και χάνουν μεροκάματα, για να κάνουν... εκδρομή!

Η εταιρία απορρίπτει για χρόνια το αίτημα των εργαζομένων για εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και τον προσδιορισμό ειδικοτήτων, με ανάλογα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα. Επίσης έχει καταφύγει σε δικαστικές αγωγές ενάντια σε απαιτήσεις των εργαζομένων, σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρέπει να επισημανθεί η αναίτια, έντονη αστυνομική παρουσία έξω από το εργοστάσιο σ' αυτή και την προηγούμενη απεργία. Τους απεργούς επισκέφθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΑΝΣ Ν. Στεφανίδης.

Ο Β. Δανέζης,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε μετά τη δίκη: "Ο συγκεκριμένος εργοδότης της ΕΛΙΤ αρνείται να δεχτεί στοιχειώδη δικαιώματα που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία, όπως την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Περιφρονεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμπεριφέρεται με κακόπιστο τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ