Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1998
Μαχητικό "παρών" στο Σύνταγμα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα. Στις 10 πμ η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

"Μάχη" με το χρόνο δίνουν πια συνδικάτα και συνδικαλιστές που, αξιοποιώντας και την τελευταία στιγμή, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς για την προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο με συγκεντρώσεις και πορείες σ' όλη τη χώρα. Κορυφαία εκδήλωση, η απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος,που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της Πρωτομαγιάς και προς τιμήν της έχουν κηρύξει σήμερα μία ώρα στάση εργασίας η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς. Στάση εργασίας μιας ώρας και εκδηλώσεις σε εργοτάξια πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι του μετρό.Επίσης, δίωρη στάση εργασίας, από τις 12.30μμ έως τις 2.30μμ και συγκέντρωση στο Δημαρχείο πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ταύρου,με απόφαση του Συλλόγου τους.

Κάλεσμα για συμμετοχή στο Σύνταγμα

Να συμμετάσχουν μαζικά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωσή της στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 9.30 το πρωί, καλεί τους αντιστασιακούς της Αθήνας η ΠΕΑΕΑ.Επίσης, καλεί τους αντιστασιακούς της χώρας να συμμετάσχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 9πμ, προς τιμήν "των αγώνων και των θυσιών της εργατικής τάξης, για μια κοινωνία που θα εξασφαλίσει στον άνθρωπο μια αξιοπρεπή ζωή".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η ανάγκη "να δυναμώσει η συμμαχία τους με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης για την προστασία των συμφερόντων του λαού και του τόπου".

"Ολοι, στη συγκέντρωση των εργατών"...

Κοντά σε εργαζόμενους, που εδώ και μήνες έχουν "αποχαιρετίσει" το οκτάωρο, την κατάκτηση με την οποία συνδέθηκε η Πρωτομαγιά, τους εργαζόμενους στην επιχείρηση πλεκτού ενδύματος ΜΠΑΡΚΟ στο Περιστέρι, βρέθηκε χτες ο γγ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός.

Με πολλή προσοχή οι εργαζόμενοι άκουσαν το συνδικαλιστή, ενώ η ανησυχία τους για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης καταγράφηκε σε μια σειρά ερωτήσεις τους. Οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν έντονα την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μιας σειράς ακόμα δικαιωμάτων, όπως το ωράριο εργασίας. Εξάλλου, οι ίδιοι γνωρίζουν από "πρώτο χέρι" τι σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, αφού από τις αρχές του χρόνου η επιχείρηση, επισείοντας την απειλή των απολύσεων, τους υποχρέωσε να δεχτούν τη μείωση κατά 1 ώρα και 20 λεπτά του ωραρίου τους, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους.

Ο Π. Σοφός, μιλώντας στους εργαζόμενους, υπογράμμισε: "Δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση. Οι μισθοί μειώνονται, το βιοτικό επίπεδο πέφτει, την ίδια στιγμή βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές αυξάνουν με απίστευτους ρυθμούς τα κέρδη τους και τον πλούτο τους. Θα το επιτρέψουμε; Θα γίνουμε επαίτες της ζωής;".

Αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά, αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί εκείνη τη μέρα, σημείωσε: "Τα προβλήματά μας δημιουργούνται από την ανελέητη επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων. Για την αντιμετώπισή της, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων, για νέες κατακτήσεις επιβάλλεται η ενότητά μας. Είναι ψευδεπίγραφη η ενότητα που επικαλείται η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, γιατί με την τακτική της στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα. Στηρίζει την κυβέρνηση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την κατάργηση του 8ωρου, για το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Γι' αυτό είναι χρέος όλων των εργαζομένων να καταγγείλουν την τακτική αυτής της πλειοψηφίας. Να δώσουν αγωνιστικό περιεχόμενο στην ενότητά τους. Να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Να δώσουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ταξική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, να συγκρουστούν με τις επιλογές του κεφαλαίου".

Καταλήγοντας τόνισε: "Δεν έχουμε θέση στον Πεδίο του Αρεως. Εκεί θα γίνει μια σύναξη των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της, των υποταγμένων στο κεφάλαιο συνδικαλιστών. Δεν έχουμε θέση δίπλα σε υπουργούς που αποφασίζουν την κατάργηση του 8ωρου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ολοι λοιπόν στο Σύνταγμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ