Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον Πειραιά, πριν 80 χρόνια...

Η ίδρυση της ΓΣΕΕ πριν οκτώ δεκαετίες σηματοδοτεί μια νέα ποιοτική περίοδο της ταξικής πάλης της χώρας μας

Πριν 80 χρόνια, δυο γεγονότα σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας μας. Ενα από αυτά ήταν η ίδρυση του ΣΕΚΕ,που αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.Το άλλο ήταν η δημιουργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας,της οποίας το πρώτο, ιδρυτικό, πανελλαδικό συνέδριο άρχισε στις 21 Οκτώβρη του 1918 στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε ύστερα από οχτώ μέρες στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Η γέννηση της ΓΣΕΕ ήταν η κατάληξη των προσπαθειών πολλών χρόνων και ηφυσική συνέχεια των αγώνων, που αναπτύχθηκαν από διάφορους κλάδους εργατών, ταυτόχρονα με την πλατιά εξάπλωση στην εργατική τάξη των σοσιαλιστικώνιδεών. Πιο πριν, είχαμε διάσπαρτα δείγματα εξέγερσης των εργατών ενάντιαστην εκμετάλλευσή τους και τις άθλιες συνθήκες δουλιάς και ζωής.

Ενδεικτικά, το 1879 γίνεται η πρώτη σημαντική απεργία στα Ναυπηγεία της Σύρου. Το 1882 έχουμε, επίσης, μεγάλες απεργίες σε Αθήνα και Πειραιά, το 1883 οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου και αλλού δίνουν επίσης τη δική τους απεργιακή μάχη. Εχει προηγηθεί η ίδρυση εργατικών συνδέσμων, σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Σύρο και αλλού. Το 1910 ιδρύεται από εφτά σωματεία το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το παράδειγμα ακολουθούν και άλλες πόλεις.

Το 1918,τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης,συγκαλούν το πρώτο πανελλαδικό συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στο πρώτο αυτό Συνέδριο επικράτησαν οι σοσιαλιστικές απόψεις για τη δράση και λειτουργία της ΓΣΕΕ, με κυρίαρχη την υπερψήφιση της πρόταση να βασιστεί η ΓΣΕΕ στην αρχή της πάλης των τάξεων,αλλά στην πλειοψηφία της διοίκησης εκλέχτηκαν οι αντίπαλοι των σοσιαλιστών.

Στην άποψη ότι ο εργάτης πρέπει να ενδιαφέρεται μονάχα για τα επαγγελματικά του ζητήματα και να μένει μακριά από κάθε πολιτική πράξη, οι σοσιαλιστές αντέτειναν ότι πρέπει η ΓΣΕΕ να είναι "έξω από κάθε αστική επιρροή".

Τον Οκτώβρη του 1918 η ΓΣΕΕ είναι πλέον γεγονός, τα προβλήματα όμως πουεκδηλώθηκαν από το Συνέδριό της - δηλαδή η σύγκρουση των δυο βασικών αντιλήψεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα - παραμένουν και εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ