ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το βιβλίο τρόπος ζωής

Για δεύτερη χρονιά φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το ΥΠΠΟ οργανώνουν το Μάη καμπάνια προβολής του βιβλίου, απευθύνοντας μέσω των ΜΜΕ ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στη χαρά της ανάγνωσης. Από το περσινό σύνθημα "Τα βιβλία ταξιδεύουν με όλα τα μέσα" περνάμε φέτος στο σύνθημα "Τα βιβλία είναι τρόπος ζωής".Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διαγωνισμό σε 147 βιβλιοθήκες,που είχε προκηρυχτεί για τον Απρίλη, με θέμα "Το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή".
  • Χτες απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού "Λαθραναγνώστρια φωτογραφία",με θέμα το βιβλίο και την ανάγνωση και εγκαινιάστηκε, στη "Στοά του Βιβλίου", έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 9/5. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι: 1ο στον Γιώργο Κουτσιλιέρη από τη Θεσσαλονίκη, 2ο στους Νίκο Μάμαλο και Θανάση Σούτη από την Κέρκυρα και 3ο στην Αγγελική Αυγητίδου,κάτοικο Λονδίνου. Απονεμήθηκαν επίσης 9 έπαινοι στους: Νίκο Δημολίτσα, Βαγγέλη Ζαβό, Θεόδωρο Ηλιόπουλο, Κατερίνα Καμπίτη, Αντώνη Παπαντωνίου, Ηώ Πάσχου, Νίκο Ρόκκο, Ανδρέα Στασινόπουλο, Κώστα Χατζηπέτρο.
  • Στις 4 και 5 του Μάη θα πραγματοποιηθεί διήμερο Διεθνές Συμπόσιο,με θέμα "Βιβλίο και ΜΜΕ",σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου,στην αίθουσα 209 (Νέα Πτέρυγα) στο Πάντειο, με τη συμμετοχή συγγραφέων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, κριτικών βιβλίου, σκηνοθετών κ. ά.
  • Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο και εκδηλώσεις στην Εκθεση Βιβλίου,στο Πεδίον του Αρεως (8-24/5).
  • Σεμινάριο για δασκάλους,στη "Στοά του Βιβλίου" στις 14/5 (7.30 μμ), με θέμα την ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Παρουσίαση καινούριων αρχείων, ερευνών και νέων στοιχείων,που συνθέτουν τον ανανεωμένο κόμβο του ΕΚΕΒΙ στο Ιντερνετ, στις 18/5, και παρουσίαση των δεικτών της αγοράς του βιβλίου στην Ελλάδα για το 1997, από το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, στις 20/5, στη "Στοά Βιβλίου".
  • Απονομή βραβείων,στους νικητές του διαγωνισμού "Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης στο Νομό Εβρου" (29/5) και παρουσίαση της Εθνικής Βιβλιογραφίας 1994 σε έντυπη μορφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Συνεχίζεται με τον ΟΑΣΑ το πρόγραμμα "Οι στίχοι των ποιητών ταξιδεύουν",με το Μάη αφιερωμένο στην ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη,ενώ θα εκδοθεί σε βιβλίο όλο το πρόγραμμα.

Ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ "ΕΦΥΓΕ"
Η γελοιογραφία ... δάκρυσε

Ενας από τους σπουδαιότερους Ελληνες γελοιογράφους δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Αρχέλαος Αντώναρος,γνωστότερος σ' όλους μας με το μικρό του όνομα, ΑΡΧΕΛΑΟΣ, έφυγε χτες στα 77 του χρόνια. Από τους καλύτερους υπηρέτες της κοινωνικής, λαϊκής και πολιτικής γελοιογραφίας, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς από τους σημερινούς Ελληνες γελοιογράφους. Ομως, ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ δεν έμεινε μόνο στο σκίτσο. Βαθιά συνειδητοποιημένος, πήρε μέρος ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Εθνική Αντίσταση, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Πρωτοδημοσίευσε, μαθητής του Γυμνασίου ακόμη, τα δύο πρώτα του σκίτσα στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" το 1936. Μετά το τέλος της Κατοχής, εργάζεται ως γελοιογράφος στον Τύπο (έναρξη του περιοδικού "ΜΠΟΥΚΕΤΟ"), ενώ τα πρώτα του πολιτικά σκίτσα τα συναντάμε στο "Ριζοσπάστη" το 1946. Από κει και πέρα δημοσίευσε επαγγελματικά σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Αρχέλαος ήταν ο δημιουργός του πρώτου οικογενειακού σατιρικού περιοδικού, του "Τραστ του Γέλιου". Ομως, όπως είχε πει και ο ίδιος, δεν κατάφερε να το συνεχίσει, έτσι όπως το είχε αρχικά σκεφτεί, επειδή δεν ήταν καθόλου καλός στην οικονομική... του διαχείριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1952 δικάστηκε για δύο πολιτικές του γελοιογραφίες, που δημοσίευσε στην "ΑΘΗΝΑΪΚΗ". Αυτή ήταν και η πρώτη καταδικαστική ποινή (8 μήνες) της κρατικής εξουσίας σε Ελληνα γελοιογράφο.

Οσον αφορά τη γελοιογραφία και την πολιτική, ο ίδιος έλεγε ότι "είναι κάτι σαν τους ΔΑΜΩΝ και ΦΙΝΤΙΑ. Τόσο άσπονδοι φίλοι, που μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε".

Εχει εκδώσει πέντε γελοιογραφικά λευκώματα και έχει πάρει μέρος σ' όλες τις ελληνικές εκθέσεις γελοιογραφίες, καθώς και σε αναρίθμητες ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Ηταν πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Γελοιογράφων, ενώ το αγαπημένο του χόμπι ήταν η φωτογραφία. Λίγο πριν φύγει από κοντά μας, δημοσίευε καθημερινά στην εφημερίδα "Αθηναϊκή".

Ηταν παντρεμένος και είχε δύο γιους, που συνεχίζουν την πορεία του πατέρας τους στη δημοσιογραφία.

Καλό ταξίδι ΑΡΧΕΛΑΕ, τα σκίτσα σου, τα όνειρά σου, όπως έλεγες, θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 5 μ.μ. από το νεκροταφείο Καλλιθέας.

Η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

Υπογράφηκε, χτες, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ,μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου,του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδη Μανωλάκου και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Μυρσίνης Ζορμπά,προγραμματική σύμβαση υλοποίησης της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού για την παραχώρηση της χρήσης του επί της οδού Τριπόδων 32 ακινήτου του Δημοσίου, στην ΕΣΗΕΑ για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου της.

Με τη σύμβαση αυτή το ΥΠΠΟ ανέλαβε την ευθύνη και τα έξοδα των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου και της εγκατάστασης του μόνιμου εξοπλισμού και των ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομ. η ΕΣΗΕΑ την ευθύνη και τα έξοδα για την αγορά και εγκατάσταση του κινητού εξοπλισμού του κτιρίου, καθώς και της μελέτης για την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης, την εποπτεία της οποίας αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Η θεατρική "Στέλλα"

Η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου ανεβάζει το Σάββατο το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια",έργο το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά, μετά από μακρόχρονη περιπέτεια από το 1954. Τότε δηλαδή που ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε τη "Στέλλα", που επρόκειτο να ανέβει στο "Ρεξ" με την Μελίνα Μερκούρη.Η παράσταση δεν ανέβηκε, αλλά έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.Η θεατρική "Στέλλα" όμως είχε χαθεί. Βρέθηκε, μετά από έρευνες, στα χέρια κάποιας κυρίας που είχε ζητήσει να το μεταφράσει. Από το χειρόγραφο είχαν διασωθεί η δεύτερη και τρίτη πράξη, ενώ η πρώτη υπήρχε μόνο στα αγγλικά. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καταπιάστηκε και πάλι με το δημιούργημά του και το 1991 εκδόθηκε από τον "Κέδρο".Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Μαίρη Χήναρη, Αντώνης Δημητρίου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Κώστας Ζαχαράκης, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Βογιατζής, Τασώ Καββαδία.

"Δώδεκα ιστορίες φτιαγμένες στα Βασιλικά Ιστιαίας"
Αυτοπροσωπογραφία του Αρχέλαου
Αναδρομική έκθεση Ακριθάκη

Αναδρομική έκθεση έργων του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994) εγκαινιάζεται στις 4 του Μάη στην Εθνική Πινακοθήκη.Η έκθεση - η πρώτη αναδρομική του καλλιτέχνη - πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Καλύπτει όλες τις δραστηριότητές του (ζωγραφική, κατασκευές, σχέδια, γραπτές σημειώσεις, αλλά και εφαρμογές, θέατρο, εικονογραφήσεις βιβλίων κ. ά.), συγκεντρώνοντας έργα από την Ελλάδα και τη Γερμανία, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται στη χώρα μας για πρώτη φορά.

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η τέχνη για τον Αλ. Ακριθάκη ήταν ένας τρόπος ζωής, μια συνεχής κι επίπονη περιπέτεια υπέρβασης. Στη δουλιά του, το εικαστικό γεγονός δεν ήταν ποτέ αποσπασμένο από το φαινόμενο της ζωής, εκείνο όμως που βασικά τον ενδιέφερε, ήταν ο μετασχηματισμός της εικόνας σε σύμβολο, υποσκάπτοντας τον αρχικό κώδικα αναφοράς. Ετσι, αντλώντας τα ερεθίσματά του από το βιωμένο χρόνο της προσωπικής του ζωής, ο καλλιτέχνης δημιουργούσε μαγικά συμπλέγματα, όπου φόρμες, χρώματα και υλικά, γίνονταν στοιχεία ενός δικού του κώδικα γραφής, που διευκόλυνε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου.

"Ξωτικά νερά" και "Παλιάτσοι"

Σαράντα εφτά χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίασή της στη Λυρική Σκηνή, η μονόπρακτη όπερα "Ξωτικά νερά" του Μανόλη Καλομοίρη ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του λυρικού μας θεάτρου, το Σάββατο (7μμ), σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου.Το έργο, που μελοποιήθηκε λίγο πριν το θάνατο του Μ. Καλομοίρη, βασίζεται στο ποίημα του Ιρλανδού νομπελίστα Ουίλιαμ Μπάτλερ - Γέιτς "Δε σάντοου γουότερς". Παρόλο που θεωρείται η ωραιότερη όπερά του, δεν ξαναπαίχτηκε από την πρώτη της παρουσίαση, το Γενάρη του 1951. Στα "Ξωτικά νερά" ο συνθέτης έχει απαρνηθεί την εθνική σχολή, γράφοντας σε ύφος διεθνιστικό. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βαγγέλης Χατζησίμος, Αντώνης Κορωναίος, Τζούλια Σουγλάκου, Μάρθα Αράπη, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γ. Μετζικώφ.

Στην ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και η περίφημη όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο "Παλιάτσοι", σε μουσική διεύθυνση Β. Φιδετζή, σκηνοθεσίαΘ. Σερμιέ, σκηνικά - κοστούμια Π. Μαχαίρα. Τραγουδούν οι: Π. Ράπτης, Β. Χατζησίμος, Ι. Τρούσσα, Τζ. Δριβάλα, Αν. Κουλουμπής, Γ. Ν. Παππάς, Λ. Τσελεπίδης κ.ά. Ακολουθούν παραστάσεις στις 3, 6, 8, 9 και 10 Μάη.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας,τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην 1η του Μάη, για την Παγκόσμια Ειρήνη, σήμερα (7.30 μμ), στο χώρο του "Ηράκλειτου" (Παιδική Στέγη). Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκτός από τους ομιλητές, χορευτικές ομάδες, η παιδική χορωδία του συλλόγου και το μουσικό συγκρότημα "Νταλκάδες". Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών δέχεται αιτήσεις θιάσων για χρηματοδότηση, για την περίοδο του καλοκαιριού. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν μέχρι τις 10 Μάη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στη γραμματεία του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ