ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Μια δολοφονία που ανοίγει παλιές πληγές...

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει "το έγκλημα στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, με τη δολοφονία του 75χρονου ρωμαιοκαθολικού βοηθού επισκόπου της αρχιδιακονίας της Γουατεμάλας, Χουάν Χεράρντι Κονεδέρα, Γενικού Συντονιστή του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρχιεπισκοπής".

Ο Κονεδέρα, τον οποίο άγνωστος δολοφόνησε μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στις 26 Απρίλη, δύο μέρες πριν, είχε δημοσιοποιήσει έκθεσή του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της 36χρονης ένοπλης πάλης μεταξύ του στρατού της Γουατεμάλας και της Εθνικής Επαναστατικής Ενότητας της Γουατεμάλας (URNG), που έληξε το Δεκέμβρη του 1996, με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης. Η έκθεση, που βασίστηκε σε 6.000 μαρτυρίες επιζώντων, κατηγορούσε το στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις λεγόμενες Ομάδες Αυτοάμυνας, για πάνω από το 80% των 150.000 νεκρών και 50.000 αγνοουμένων που στοίχισε ο πόλεμος.

"Είναι φανερό", τονίζει η ΕΕΔΔΑ, ότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει "να μην επιτρέψουν στο λαό της Γουατεμάλας να αποδώσει δικαιοσύνη. (...). Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική ο λαός, μέσα από τις μαζικές οργανώσεις του, αγωνίζεται να μην περάσει η ατιμωρησία των ενόχων και να μην επιστρέψει στο παρελθόν της πολιτικής βίας και τρομοκρατίας".

Η ΕΕΔΔΑ "καταγγέλλει το νέο αυτό έγκλημα και ζητάει από την κυβέρνηση της Γουατεμάλας να διαλευκανθούν οι συνθήκες δολοφονίας, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, να εκκαθαριστεί ο στρατός από τα φασιστικά στοιχεία και να διαλυθούν όλες ανεξαίρετα οι παραστρατιωτικές οργανώσεις".

ΔΑΝΙΑ
Αγωνιστικά παρά τα κελεύσματα υποταγής

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Θέατρο του παράλογου παίχτηκε, όταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της χώρας μπροστά στη μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση της γηραιάς ηπείρου ζήτησε από τους εργαζόμενους που βρίσκονται αυτή την βδομάδα σε απεργιακή κινητοποίηση να υποχωρήσουν στα αιτήματά τους!

Ο Χανς Γιένσεν,ηγέτης της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, μιλώντας μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος στη δανική πρωτεύουσα, που σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ξεπερνούσε τις 100.000 (!), έδωσε "μάθημα" υποταγής προς την κυβερνητική πολιτική, προτείνοντας οι βιομηχανικοί εργάτες και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, που διανύουν την πέμπτη μέρα της απεργίας, να συμβιβαστούν με τις προτάσεις της εργοδοσίας και να τερματίσουν την πανεθνική απεργία που έχει παραλύσει τη χώρα. Το "σκεπτικό" του Γιένσεν δεν είναι άλλο από την "ανεδαφικότητα" των αιτημάτων και ότι δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθούν, οπότε θα ήταν καλό να μην προκαλούν πολλά προβλήματα στους συνανθρώπους τους! Αυτά από τον ηγέτη της δανικής ΓΣΕΕ... που όλοι περίμεναν να ακούσουν ένα μήνυμα τουλάχιστον "μετριοπαθές" - η στάση του Γιένσεν απέναντι στην απεργία είναι γνωστή από την αρχή της απεργίας - σε μία μέρα που οι εργάτες τονίζουν και επαναδιαβεβαιώνουν τη δύναμή τους, αλλά και τη θέλησή τους για ισχυροποίηση του αγώνα τους.

Οσο για τους ίδιους τους απεργούς, δεν έχουν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις τους απέναντι στην ομιλία του Γιένσεν, αλλά οι μόνες δηλώσεις τους αφορούσαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, οι οποίες προς τον παρόν έχουν αποβεί άκαρπες μετά την επανέναρξή τους πριν δύο μέρες. Παρ' όλα αυτά την Πέμπτη αργά το απόγευμα διέρρευσε ότι υπάρχει προθεσμία επίλυσης της εργασιακής διαφοράς για την Κυριακή, πιθανότατα μετά από πιέσεις της κυβέρνησης, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στα "φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα". Οι απεργοί εργαζόμενοι εμφανίζονται σκεπτικοί και διαλλακτικοί, αλλά τουλάχιστον δεν εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης και εγκατάλειψης του συνόλου των αιτημάτων τους.

Τι ακριβώς θα γίνει, αν ξανακαταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή το απόγευμα, κανείς δε γνωρίζει. Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της "μη ανάμειξης", αλλά αναλυτές εκτιμούν αν η απεργία συνεχιστεί και για δεύτερη βδομάδα, μάλλον θα προσφύγει σε μέτρα για να τη σταματήσει. Ηδη τα προβλήματα εμφανίστηκαν. Πολλές δημόσιες συγκοινωνίες σε διάφορες πόλεις έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν καθημερινά, ενώ η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης είναι παραπάνω από εμφανής. Πολλά νοσοκομεία έκοψαν ακόμα και τα τμήματα αυτά που ήταν ανοιχτά για έκτακτες ανάγκες λόγω έλλειψης του προσωπικού, ενώ οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Οι Δανοί πολίτες όμως παραμένουν νηφάλιοι και δείχνουν ότι μάλλον υποστηρίζουν την κινητοποίηση, καθώς το κύμα συμπαράστασης παραμένει κραταιό, η συμμετοχή διευρύνεται και δεν υπάρχουν πουθενά σημάδια δυσφορίας ή τα γνωστά κρούσματα "των αγανακτισμένων πολιτών".

ΡΩΣΙΑ
"Μια απ' τα ίδια... " η "νέα" κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 30 Απρίλη ο νέος πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο μέρος των υπουργών της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν διατήρησαν τις θέσεις τους. Αλλαξε όμως η δομή της κυβέρνησης, με την κατάργηση των περισσοτέρων θέσεων πρώτων αντιπροέδρων, από 8 έμειναν μόνο 3. Οι Μπορίς Νεμτσόφ, Ολέγκ Σισούγεφ και Βίκτορ Χριστένκο είναι οι τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Νεμτσόφ θα έχει την ευθύνη του συμπλέγματος καυσίμων και ενέργειας και των δραστηριοτήτων των μονοπωλίων. Προς το παρόν θα είναι ο μόνος που θα αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, όταν θα απουσιάζει από τη Μόσχα. Ο 40χρονος Κριστένκο (υφυπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση) θα είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό του κράτους, τις οικονομικές σχέσεις της Μόσχας με τις ρωσικές περιοχές, την αύξηση των κρατικών εσόδων και την καταβολή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Σισούγεφ θα ευθύνεται για τον κοινωνικό τομέα. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα αναβιώσει το ξεχασμένο "Προεδρείο της κυβέρνησης", τα μέλη του οποίου θα έχουν μεγάλες αρμοδιότητες. Η σύνθεση του "Προεδρείου" δεν έγινε ακόμα γνωστή. Καταργήθηκαν τα υπουργεία για τις σχέσεις με την ΚΑΚ και των οικονομικών σχέσεων με το εξωτερικό. Οι αρμοδιότητες του πρώτου πέρασαν στο υπουργείο Εξωτερικών και του δεύτερου, μαζί με ορισμένες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών, μεταβιβάστηκαν στο νεοϊδρυμένο υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου (δεν ανακοινώθηκε ακόμα το όνομα του υπουργού). Διατηρούν, επίσης, τις θέσεις τους ο Ιγκορ Σεργκέγεφ (υπουργός Αμυνας), ο Γεβγκένι Πριμακόφ (υπουργός Εξωτερικών), ο Σεργκέι Στεπάσιν (υπουργός Εσωτερικών), ο Μιχαήλ Ζαντόρνοφ (υπουργός Οικονομικών) κ. ά. Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι οι Βίκτορ Σεμιόνοφ (υπουργός Γεωργίας), Βίκτορ Νεκρουτένκο (υπουργός Φυσικών Πόρων), Σεργκέι Γκενεράλοφ (υπουργός Ενέργειας και Καυσίμων). Η βουλευτής του κόμματος "Γιάμπλοκο" αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Γιέλτσιν δεν "ξέχασε" και τον Ανατόλι Τσουμπάις, τον οποίο διόρισε, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, πρόεδρο της ισχυρής εταιρίας "Ενιαία ενεργειακά συστήματα της Ρωσίας".

Με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ο Γιέλτσιν έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν επιθυμεί να εισακούσει την κοινή γνώμη και ακόμα περισσότερο το αίτημα για αλλαγή της ακολουθούμενης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Ο διορισμός των Νεμτσόφ και Σισούγεφ σημαίνει περιφρόνηση των εργατών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών εργαζομένων. Τον χρεοκοπημένο εκπρόσωπο του Γιέλτσιν στην περιοχή Τσελιάμπινσκ Χριστένκο "έσωσε" ο Τσουμπάις το 1997, προτείνοντας τον ως υφυπουργό Οικονομικών. Τώρα αναβαθμίστηκε.

Σχετικά με τη "νέα" κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Απρίλη ότι "η κυβέρνηση δεν είναι νέα. Πρόκειται για την "τρίτη έκδοση" της κυβέρνησης Γεγκόρ Γκαϊντάρ, αλλά με δόντια του Α. Τσουμπάις". Αναφερόμενος στους βουλευτές του ΚΚΡΟ, που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΚΕ του κόμματος και ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Κιριένκο, σημείωσε ότι ζητήθηκε από τις κομματικές οργανώσεις που τους πρότειναν για την Κρατική Δούμα, "να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις". Από τη μεριά του, ο Γκαϊντάρ, που είχε δηλώσει στην εφημερίδα "Ιζβέστια", στις 28 Απρίλη, ότι ο Γιέλτσιν έπρεπε "είτε να διατηρήσει τη σταθερότητα, ή να... προχωρήσει σε τράνταγμα", μπορεί να είναι τώρα ικανοποιημένος που ο "ευπρεπής" Τσουμπάις και η ομάδα του ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα.

Ο αγώνας ενάντια στο καθεστώς μπαίνει σε νέα φάση. Μόνο οι κομμουνιστές είναι σε θέση να οργανώσουν τη διαμαρτυρία των εργαζομένων, αλλά πρέπει να ενισχύσουν επειγόντως τις γραμμές τους και να προσδιορίσουν τη στρατηγική και τακτική τους στις νέες συνθήκες.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η "Ειρήνη" σε "ναρκοπέδιο"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μετά τις διθυραμβικές τυμπανοκρουσίες περί της ιστορικής συμφωνίας ειρήνευσης, άρχισαν και τα προβλήματα...

Με ανακοίνωσή του Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) την Πέμπτη το βράδυ τόνιζε ότι βασικός στόχος της οργάνωσης παραμένει η αποτίναξη της βρετανικής κυριαρχίας και παρά την κατ' αρχάς συμφωνία του με το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας δήλωνε καθαρά ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Οι αντιδράσεις όπως ήταν φυσικό ήταν άμεσες. Πρώτα η βρετανική κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ που προειδοποίησε χτες τον IPA ότι πρέπει να αποδεχτεί στο σύνολο της την ειρηνευτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε πριν από τρεις βδομάδες και όχι να απορρίπτει τμήματά της με τα οποία διαφωνεί. Ακολούθησε η Βρετανίδα υπουργός αρμόδια για θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Μο Μοούλαν που δήλωσε "εάν αυτές οι διευθετήσεις πρόκειται να λειτουργήσουν, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αποποιηθούν τη βία μια για πάντα και η κατάθεση των όπλων είναι ένα ουσιαστικότατο σημείο αυτού του ειρηνευτικού πακέτου". Οι επόμενοι στη σειρά ήταν φυσικά οι προτεστάντες ηγέτες, οι οποίοι αργά χτες το απόγευμα έκαναν έκκληση να αποκλειστεί το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, από οποιοδήποτε μελλοντικό διοικητικό σχήμα της Βόρειας Ιρλανδίας που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Σε αυτό το θολό πολιτικό σκηνικό ήρθε να προστεθεί μια μεγάλης ισχύος βόμβα σε αυτοκίνητο που εξουδετερώθηκε χτες, χωρίς θύματα, στη βορειοϊρλανδική πόλη Λίσμπερν, έδρα του βρετανικού στρατού στην επαρχία αυτή, όπως αναφέρθηκε από την αστυνομία. Γεγονός που καταδεικνύει ότι ακόμα και σε καιρό "ειρήνης" οι εντάσεις και οι επιθέσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εύκολα, άσχετα με τις επιδιώξεις και τα "θέλω" των εμπνευστών της.

Απεργοί λιμενεργάτες αντικριστά με την αστυνομική δύναμη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ