Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Μια δολοφονία που ανοίγει παλιές πληγές...

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει "το έγκλημα στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, με τη δολοφονία του 75χρονου ρωμαιοκαθολικού βοηθού επισκόπου της αρχιδιακονίας της Γουατεμάλας, Χουάν Χεράρντι Κονεδέρα, Γενικού Συντονιστή του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρχιεπισκοπής".

Ο Κονεδέρα, τον οποίο άγνωστος δολοφόνησε μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στις 26 Απρίλη, δύο μέρες πριν, είχε δημοσιοποιήσει έκθεσή του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της 36χρονης ένοπλης πάλης μεταξύ του στρατού της Γουατεμάλας και της Εθνικής Επαναστατικής Ενότητας της Γουατεμάλας (URNG), που έληξε το Δεκέμβρη του 1996, με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης. Η έκθεση, που βασίστηκε σε 6.000 μαρτυρίες επιζώντων, κατηγορούσε το στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις λεγόμενες Ομάδες Αυτοάμυνας, για πάνω από το 80% των 150.000 νεκρών και 50.000 αγνοουμένων που στοίχισε ο πόλεμος.

"Είναι φανερό", τονίζει η ΕΕΔΔΑ, ότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει "να μην επιτρέψουν στο λαό της Γουατεμάλας να αποδώσει δικαιοσύνη. (...). Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική ο λαός, μέσα από τις μαζικές οργανώσεις του, αγωνίζεται να μην περάσει η ατιμωρησία των ενόχων και να μην επιστρέψει στο παρελθόν της πολιτικής βίας και τρομοκρατίας".

Η ΕΕΔΔΑ "καταγγέλλει το νέο αυτό έγκλημα και ζητάει από την κυβέρνηση της Γουατεμάλας να διαλευκανθούν οι συνθήκες δολοφονίας, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, να εκκαθαριστεί ο στρατός από τα φασιστικά στοιχεία και να διαλυθούν όλες ανεξαίρετα οι παραστρατιωτικές οργανώσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ