Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Μαχητικές εργατικές συγκεντρώσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Διεθνής Μέρα αλληλεγγύης των εργαζομένων, η Πρωτομαγιά, γιορτάστηκε στη Ρωσία και σε άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ με μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις. Επί Σοβιετικής Ενωσης η Πρωτομαγιά ήταν η γιορτή της απελευθερωμένης από το ζυγό του κεφαλαίου εργασίας και μέρα αλληλεγγύης με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη των καπιταλιστικών χωρών και του εθνικοαπελευθερωτικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, η Πρωτομαγιά στη Ρωσία και τις άλλες χώρες άρχισε να μετατρέπεται σε σχολείο οργάνωσης του αγώνα ενάντια στον αναβιώμενο καπιταλισμό. Γι' αυτό ακριβώς οι αρχές της "νέας" αστικής Λιθουανίας κατήργησαν ως επίσημη γιορτή την Πρωτομαγιά, ανακοινώνοντας ότι είναι εργάσιμη μέρα. Σε πολλές άλλες Δημοκρατίες οι αστικές αρχές δεν τόλμησαν να απαγορεύσουν το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αλλά προσπάθησαν να αλλάξουν το περιεχόμενό της, ανακηρύσσοντας την ως "μέρα της άνοιξης και της εργασίας". Τα επίσημα συνδικάτα συντάσσονται με τους κυρίαρχους κύκλους, προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις κόκκινες σημαίες και να μην επιτρέψουν την προβολή πολιτικών συνθημάτων και αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι, όμως, των Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, όλο και πιο έντονα απαιτούν την παραίτηση των αντιλαϊκών καθεστώτων. Στην Κιργιζία οι διαδηλωτές ζήτησαν την προσχώρηση της χώρας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Οι εσθονικές αρχές αναγκάστηκαν να κηρύξουν την Πρωτομαγιά ως κρατική γιορτή. Με κόκκινες σημαίες γιόρτασαν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας, ματαιώνοντας τη διαδήλωση των εθνικιστών στο Κίεβο. Οι βροχές και τα χιόνια στο Βλαδιβοστόκ και το Νοβοσιμπίρσκ και σε άλλες πόλεις δεν εμπόδισαν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Στη Μόσχα έγιναν δυο πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η διαδήλωση των επίσημων συνδικάτων, όπου συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα και η "κόκκινη διαδήλωση" της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι. Οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης, το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, η "Εργαζόμενη Ρωσία", το Κίνημα στήριξης του στρατού και της αμυντικής επιστήμης και βιομηχανίας, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας και πολλές άλλες οργανώσεις διαδήλωσαν από κοινού στους δρόμους της Μόσχας με κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα: "Κάτω το αντιλαϊκό καθεστώς!", "Να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν!", "Να ανασυσταθεί η ΕΣΣΔ!", "Στην ενότητα είναι η δύναμή μας!", "Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός!". Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ. Η συγκέντρωση άρχισε με την ανάκρουση του ύμνου της ΕΣΣΔ και ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των αγωνιστών για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Μίλησαν: ο στρατηγός Μπορίς Ταράσοφ (κίνημα "Οτστσίζνα") εξ ονόματος των βουλευτών του βομβαρδισμένου το 1993 Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα και πρόεδρος του Κινήματος στήριξης του στρατού και της αμυντικής επιστήμης και βιομηχανίας στρατηγός Λεβ Ρόχλιν, ο οποίος σημείωσε: "Οι αρχές άρχισαν να μιλούν για τα προβλήματα του στρατού, γιατί τις αναγκάσαμε να καταλάβουν ότι, αν δεν ικανοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, θα πρέπει να φύγουν". Στην ανάπτυξη και τις διεκδικήσεις του νεολαιίστικου κομμουνιστικού και φοιτητικού κινήματος αναφέρθηκαν οι φοιτήτριες Ολγα Σαμάρινα και Σβετλάνα Βασίλιεβα.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ μίλησε για την αφύπνιση της πλειονότητας του ρωσικού λαού και σημείωσε ότι το κύριο σύνθημα πρέπει να είναι,να φύγει ο πρόεδρος καταστροφέας. Από τη μεριά του, ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΕΚΡ Γιούρι Μαρτίνοφ, τόνισε ότι η υπομονή του εργαζόμενου λαού έφτασε στα άκρα. "Μερικοί σύντροφοι τρέφουν ακόμα αυταπάτες ότι μπορούν τα πάντα να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Οχι! Ειρηνικά μπορούμε απλώς να πεθάνουμε από την πείνα. Η Ρωσία βράζει ήδη απ' άκρη σε άκρη. Η νέα προλεταριακή επανάσταση χτυπάει την πόρτα. Το σύνθημα του ΚΕΚΡ είναι: ζήτω η Πανρωσική πολιτική απεργία!", έκλεισε την ομιλία του ο Μαρτίνοφ. Η συγκέντρωση έληξε με την ανάκρουση του ύμνου της Διεθνούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ