Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών...

ΣΕΟΥΛ.- Με επίκεντρο τη Νότιο Κορέα, όπου ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκε από την αστυνομική βία εναντίον 20.000 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις μαζικές απολύσεις, με αφορμή την οικονομική κρίση και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η Ασία είδε χτες εκατομμύρια εργαζομένων να βγαίνουν στους δρόμους.

Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις στις χώρες της Ασίας ήταν ειρηνικές. Αλλά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας η αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ρόπαλα και αντλίες νερού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες, πολύωρες συγκρούσεις και η πόλη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί και διαδηλωτές - φοιτητές και εργαζόμενοι - τραυματίστηκαν στη σύγκρουση.

Συνθήματα εναντίον της πολιτικής των απολύσεων (που υπαγορεύει το ΔΝΤ) και των δικαιωμάτων των εργαζομένων κυριάρχησαν στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στη Νότια Κορέα.

Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την εκλογή του Προέδρου Κιμ - Ντάε - Γιουνγκ τον Φλεβάρη και πολιτικοί αναλυτές έλεγαν ότι οι συγκρούσεις θα προκαλέσουν "εμπόδια" στην πολιτική του.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία, στην Ταϊβάν, στη Μαλαισία, με κυρίαρχο το σύνθημα "όχι στις απολύσεις και στην απειλή του ΔΝΤ", στην Μπανκόνγκ της Ταϊλάνδης, αλλά όχι και στην Ινδονησία του Σουχάρτο, η οποία επί χρόνια απαγορεύει το γιορτασμό της επετείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ