Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραμένουν οι διαφωνίες πριν τη σύνοδο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη σε ποσοστό κατά τι μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Εντούτοις, ο Νετανιάχου τόνισε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από το 13% της Δυτικής Οχθης, την οποία έχει αποδεχτεί πλήρως η Παλαιστινιακή Αρχή, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Λονδίνου.

Στην περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει εμφανώς σε υποχωρήσεις, τότε η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει μια μέση λύση, δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλ Γκορ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη της συνόδου του Λονδίνου, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ δεν πρόκειται να μην παραμείνουν φιλικές.Επίσης, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις προχτεσινές εκτιμήσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν μειωθεί, τον τελευταίο καιρό, αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφωνίες. Από την πλευρά του, ο Αλ Γκορ, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση για συμμετοχή στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε σχετική δήλωση και αρκέστηκε να τονίσει ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθερές θέσεις, αλλά ότι ο ίδιος δεν είναι διαμεσολαβητής, όπως ο Ντένις Ρος.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες μέλη και οπαδοί της οργάνωσης "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, διαδήλωσαν, χτες, στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα της Δυτικής Οχθης, ζητώντας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να διακόψει τις συνομιλίες με το Ισραήλ και να επιστρέψει στην ένοπλη πάλη. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, που διοργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 50ή επέτειο της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ανάλογη διαδήλωση διοργανώθηκε στη Γάζα από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Και στη Γάζα οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και ένα ομοίωμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι προχώρησε στη σύλληψη 10 μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ή τους λόγους σύλληψής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ