ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναμενόμενες οι νέες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου

ΡΩΜΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Κανέναν δε φάνηκε να εξέπληξαν οι νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στο Βελιγράδι η "Ομάδα Επαφής", που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη στη Ρώμη. Ούτε ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση της Ρωσίας να μην ακολουθήσει τις υπόλοιπες πέντε της "Ομάδας Επαφής" στην εφαρμογή των κυρώσεων. Οι μόνοι που, ίσως, απογοητεύτηκαν ήταν τα κομματικά στελέχη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που ανέμεναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας...

Τι αποφάσισε, τελικώς, η "Ομάδα Επαφής"; Παρά τις διαφωνίες της Ρωσίας, η "Ομάδα Επαφής" επέβαλε την άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό και απείλησε να σταματήσει τις νέες επενδύσεις στη Σερβία μέχρι τις 9 του Μάη, εάν οι γιουγκοσλαβικές αρχές δεν ξεκινήσουν διάλογο με την αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου. Διευκρίνισε, μάλιστα - μάλλον... ειρωνικά - πως εάν το Βελιγράδι εκτονώσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, θα ξανακερδίσει τη θέση του στους διεθνείς οργανισμούς από τους οποίους αποπέμφθηκε!

Αντιδράσεις για τις αποφάσεις στη Ρώμη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της συνόδου της "Ομάδας Επαφής" στη Ρώμη (την περασμένη Τετάρτη) σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δε σχεδιάζουν πλέον να επιβάλουν μονομερώς κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου. "Πιστεύουμε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι η "Ομάδα Επαφής" υποστήριξε τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι η χώρα του απορρίπτει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην άσκηση "ισχυρής πίεσης" προς το Βελιγράδι, προκειμένου να υποχρεωθεί η σερβική κυβέρνηση σε παραχωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη Βόννη,ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ κάλεσε το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να βρει μια πολιτική λύση για να εκτονωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο "πριν είναι πολύ αργά".

"Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου που αποφασίστηκαν από την "Ομάδα Επαφής"", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα, προσθέτοντας ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι έτοιμο να εφαρμόσει κάθε απόφαση που θα πάρει η "Ομάδα Επαφής".

Στο Βελιγράδι αναλυτές παρατηρούσαν ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας που αποφασίστηκαν από την "Ομάδα Επαφής" (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) δε θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη γιουγκοσλαβική οικονομία.

Ειδικότερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε πως οι κυρώσεις που αποφάσισε η "Ομάδα Επαφής" για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ενθαρρύνουν "τις αυτονομιστικές τάσεις και την τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο και δείχνουν μια "εγκληματική στάση" προς τη Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε σήμερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" διατύπωσε από την πλευρά του την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της "Ομάδας Επαφής" "δε δεσμεύουν κανένα στον κόσμο εκτός από τα πέντε κράτη - μέλη της Ομάδας" (η Ρωσία αρνήθηκε να συνεργαστεί στις συμπληρωματικές κυρώσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο), ενώ η Αλεξάνδρα Πόσαρατς του Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών του Βελιγραδίου εκτίμησε πως οι κυρώσεις "θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις".

Οσον αφορά την απόφαση της "Ομάδας Επαφής" για το πάγωμα των γιουγκοσλαβικών καταθέσεων στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων στην Πρίστινα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, διότι ανέμεναν σκληρότερες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου...

Στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ προειδοποίησε τον Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι η χώρα του "θα απομονωθεί πλήρως", εάν συνεχιστεί η σερβική καταπίεση στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, απείλησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και με νέες κυρώσεις - πέραν αυτών που αποφασίστηκαν την Τετάρτη από την "Ομάδα Επαφής" - στην περίπτωση που ο Σέρβος Πρόεδρος "συνεχίσει να αρνείται" την έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Σε έξαρση η βία στο Κόσσοβο

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου μία ολόκληρη περιοχή στο τρίγωνο Κλίνα - Τζακόβιτσα - Πετς παραμένει υπό τον έλεγχο των ενόπλων Αλβανών. Οι λιγοστοί Σέρβοι που παρέμειναν στην περιοχή μετακινούνται, για λόγους ασφαλείας, σε άλλες περιοχές ή καταφεύγουν στο μοναστήρι του Ντετσάνε.

Το Σερβικό Κέντρο Τύπου στην Πρίστινα μετέδωσε ότι τα πτώματα δύο Σέρβων, που απήχθησαν, βρίσκονται εγκαταλειμμένα στο χωριό Ντασίνοβατς, αλλά δεν μπορούν να τα παραλάβουν οι συγγενείς, λόγω της παρουσίας ενόπλων Αλβανών στην περιοχή. Οι σερβικές αρχές κάνουν έκκληση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς να βοηθήσουν για την παραλαβή των νεκρών.

Στην Πρίστινα οι Αλβανοί πραγματοποίησαν και χτες νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ 200 περίπου Αλβανοί συγκεντρώθηκαν και στην πόλη Τζακόβιτσα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραμένουν οι διαφωνίες πριν τη σύνοδο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη σε ποσοστό κατά τι μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Εντούτοις, ο Νετανιάχου τόνισε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από το 13% της Δυτικής Οχθης, την οποία έχει αποδεχτεί πλήρως η Παλαιστινιακή Αρχή, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Λονδίνου.

Στην περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει εμφανώς σε υποχωρήσεις, τότε η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει μια μέση λύση, δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλ Γκορ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη της συνόδου του Λονδίνου, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ δεν πρόκειται να μην παραμείνουν φιλικές.Επίσης, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις προχτεσινές εκτιμήσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν μειωθεί, τον τελευταίο καιρό, αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφωνίες. Από την πλευρά του, ο Αλ Γκορ, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση για συμμετοχή στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε σχετική δήλωση και αρκέστηκε να τονίσει ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθερές θέσεις, αλλά ότι ο ίδιος δεν είναι διαμεσολαβητής, όπως ο Ντένις Ρος.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες μέλη και οπαδοί της οργάνωσης "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, διαδήλωσαν, χτες, στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα της Δυτικής Οχθης, ζητώντας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να διακόψει τις συνομιλίες με το Ισραήλ και να επιστρέψει στην ένοπλη πάλη. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, που διοργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 50ή επέτειο της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ανάλογη διαδήλωση διοργανώθηκε στη Γάζα από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Και στη Γάζα οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και ένα ομοίωμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι προχώρησε στη σύλληψη 10 μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ή τους λόγους σύλληψής τους.

"Ενισχύονται οι εξτρεμιστικοί κύκλοι"

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Συμβούλιο της ΕΕ

Η μονομερής επίρριψη των ευθυνών στη Νέα Γιουγκοσλαβία δεν αποτελεί το κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς ουσιαστικά ενισχύει τους εξτρεμιστικούς κύκλους του αλβανόφωνου πληθυσμού και τους υποστηρικτές τους, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική, υποδαυλίζοντας την έναρξη ενός νέου κύκλου αίματος στην περιοχή και ευρύτερα. Αυτό υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο Γ. Θεωνάς τονίζει ακόμα ότι "την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου αποφάσισε η Ομάδα Επαφής, στις οποίες περιλαμβάνονται σε πρώτη φάση το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και σε δεύτερη φάση η λήψη μέτρων που αφορούν τις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, η Ομάδα Επαφής διαπίστωσε τον κίνδυνο η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο να επεκταθεί πέραν των συνόρων της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φάτος Νάνο, που φέρεται να υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα των αλβανόφωνων Κοσσοβάρων και που συνοδεύεται από το αίτημα της ανάπτυξης νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα του".

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις με τους ισλαμιστές

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έστειλε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα τελεσίγραφο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Δε διευκρινίστηκε τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με το τελεσίγραφο. Οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστών ξέσπασαν νωρίς χτες το πρωί στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, ύστερα από τα σποραδικά πυρά αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις σημειώνονται 9 χλμ. από το κέντρο της Ντουσανμπέ και ότι τα πυρά των αρμάτων μάχης ακούγονται και από το κέντρο της πόλης. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών και τις κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ξεσπάσει την Τετάρτη, 29 Απρίλη, στην περιοχή Κοφαρνικνόν, περίπου 25 χλμ. από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν και προχτές μεταφέρθηκαν στα προάστια της Ντουσανμπέ. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις κυβερνητικούς στρατιώτες και έναν μαχητή της αντιπολίτευσης νεκρούς. Πέρσι είχε υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία κυβέρνησης - ισλαμικής αντιπολίτευσης, αλλά οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται συχνά.

Πολεμικές ασκήσεις Αλβανικού στρατού κοντα στα σύνορα

Πολεμικές ασκήσεις αλβανικού στρατού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ