ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να αποκρούσουμε την αντεργατική θύελλα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση του Συντάγματος

"Από το βήμα της αγωνιστικής, ταξικής, ενωτικής, Εργατικής Πρωτομαγιάς 1998 χαιρετίζουμε όλους εσάς που δίνετε μαχητικό και μαζικό "παρών" στην πρωτοβουλία των Σωματείων της Αθήνας", υπογράμμισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ και κύριος ομιλητής στη μεγαλειώδη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Σύνταγμα.

Ο ομιλητής χαιρέτισε και τους Ελληνες μετανάστες, αλλά και τους αλλοδαπούς, οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα, διαμηνύοντας προς τα φασιστοειδή: "Κάτω τα χέρια από τους ξένους εργάτες".

Μιλώντας για τους λόγους που έγινε η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και όχι στο Πεδίον του Αρεως, ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε: "Επειδή η Πρωτομαγιά, μέρα απολογισμού και μέρα ανανέωσης της θέλησης να αγωνιστούμε, δεν μπορεί να τιμηθεί με ψέματα και ψεύτικα λόγια, με λόγια αποπροσανατολισμού.Επειδή οι εργάτες και οι υπάλληλοι δεν υποφέρουν μόνο από την κυβερνητική πολιτική, υποφέρουν παράλληλα από τη στάση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που χρόνια τώρα εμπαίζουν τους εργαζόμενους. Και δεν είναι γενικά και αφηρημένα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, είναι η ευθύνη της ΠΑΣΚΕ που αποτελεί την πρώτη δύναμη σ' αυτά τα όργανα, είναι η ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που κάνουν άσφαιρη αντιπολίτευση και τελικά συμπλέουν σε βασικές επιλογές με την ΠΑΣΚΕ στο όνομα της ΕΕ, της ΟΝΕ και της περίφημης ευρωπαϊκής πολιτικής, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ευρωπαϊκή πολιτική της εργοδοσίας, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Στη συνέχεια, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι έγιναν πολλές προτάσεις για συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου αγώνα και επιτροπών αγώνα σε όλη τη χώρα, για τη διεξαγωγή ενός πολυμέτωπου αγώνα με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις, τον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο", τις οποίες και αρνήθηκαν οι άλλες παρατάξεις, οι οποίες έφεραν πίσω το εργατικό κίνημα.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "μπορεί να αποκρουστεί η αντεργατική θύελλα" κάλεσε σε αποδυνάμωση της γραμμής της συναίνεσης και του συμβιβασμού, των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", τονίζοντας ακόμη ότι "είμαστε με την ενότητα στη δράση, την ενότητα στην υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων της τάξης μας και όχι με τη φλύαρη ενότητα στα λόγια, με την "ενότητα" για το συμβιβασμό με τη δήθεν ενότητα για υποχωρήσεις, την "ενότητα" με τους βιομήχανους και την κυβέρνηση".

Σημείωσε επίσης ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι πρέπει να αντιληφθούν ότι "και στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι όλες οι δυνάμεις ίδιες. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι όλους". Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι "η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται εδώ και πολλά χρόνια η εργατική τάξη της χώρας μας, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας από τις πολυεθνικές, τους βιομηχάνους, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, εντείνεται, βαθαίνει και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Στοχεύει εκτός των άλλων και στη διάλυση του κινήματος και της συλλογικής πάλης".

Επικρίνοντας τη στάση της ΝΔ και του ΣΥΝ για τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει συνεχώς, η ανεργία αυξάνεται, το 8ωρο και οι εργασιακές σχέσεις δεν εφαρμόζονται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι συνταξιούχοι "αντιμετωπίζονται σαν τα γέρικα άλογα".

Προβλέποντας ότι η επίθεση θα ενταθεί, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι υπάρχει ο δρόμος της συναίνεσης που απορρίπτεται και αφήνεται στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και ο δύσκολος δρόμος "του αγώνα και της αντίστασης", που είναι ο μόνος αποτελεσματικός.

Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε σε αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Μαζικοποίηση των συνδικάτων και άνοιγμα σε σύγχρονους κλάδους. Σε ξεπέρασμα των δυσκολιών που βάζουν στο κίνημα οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Σε συσπείρωση κάθε εργαζόμενου, χωρίς διακρίσεις, στη γραμμή της ταξικής πάλης. Σε συντονισμό με την αγροτιά, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία και τους αλλοδαπούς. Σε ενίσχυση των ιδεολογικών επιχειρημάτων της εργατικής τάξης.

Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε σε συσπείρωση και τόνισε: "Εχουμε δίκιο και το ξέρουμε. Θα νικήσουμε".

"Είμαστε σύμμαχοι"

"Ανοίγοντας" τις ομιλίες, ο Μ. Διαμαντής,μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΒΣΑ, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Επισήμανε πως "νιώθουμε ότι είμαστε σύμμαχοι με εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική" και κάλεσε "να χτίσουμε μέτωπο συμμαχιών για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης πολιτικής".

Μόνος δρόμος ο αγώνας

"Δεν έχουμε άλλο δρόμο" σημείωσε στην ομιλία του ο Γ. Μπουλούγαρης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, τονίζοντας ότι "βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί η τάξη μας μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της λαϊκής ενότητας, αντίστασης και ανατροπής". Στη συνέχεια επισήμανε ότι "το άδικο της κυβέρνησης προχωρά σε βάρος μας βήμα βήμα όλο σιγουριά, αλλά και έπαρση, από την ανοχή ή και τις πλάτες που βρίσκει από τα κόμματα της ευρωυποταγής, από τους κάθε λογής κυβερνητικούς ή ευρωλάγνους συνδικαλιστές, που παπαγαλίζουν το μονόδρομο της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης".

"Να περάσουμε στην αντεπίθεση"

Θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Δ. Μαυροδόγλου,ο οποίος τόνισε ότι "η κυβέρνηση και όλοι οι ταξικοί μας αντίπαλοι κινδυνολογούν για το ασφαλιστικό, για να πείσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι ή θα δεχτείτε αυτά που προτείνουμε ή διαφορετικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κατεβάσουν τα ρολά". Αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και τόνισε ότι "στο μέτωπο κυβέρνησης, ολιγαρχίας, ΕΕ, των κομμάτων και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα που εφαρμόζουν ή υπηρετούν αυτή την πολιτική, ας αντιτάξουμε το δικό μας κοινωνικό πολιτικό μέτωπο και ας περάσουμε στην αντεπίθεση, γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει".

Μαζί, Ελληνες και μετανάστες

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών που εργάζονται στη χώρα μας, Ταχίρ Μίτσι,χαιρέτισε εκ μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών και άλλων μεταναστών, σημειώνοντας ότι "αυτή τη μέρα είμαστε εδώ μαζί σας, γιατί εδώ είναι η θέση μας, εδώ είναι η θέση κάθε εργαζόμενου, Ελληνα ή μετανάστη".

Πρόσθεσε επίσης ότι "απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δε θέλει τη νομιμοποίησή μας, γιατί αυτό θέλουν και οι εργοδότες. Η παραοικονομία εντείνει την εκμετάλλευση και γι' αυτό θέλει τη μαύρη εργασία των αλλοδαπών, αλλά και των Ελλήνων. Η καταγραφή όπως γίνεται σήμερα θα οδηγήσει σε προβλήματα και κατά συνέπεια σε απελάσεις, για το λόγο ότι οι όροι που βάζουν τα προεδρικά διατάγματα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν".

Κόκκινη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη θυελλώδη κορυφαία πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έστειλαν σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο, την κοινωνική ασφάλιση και τα εργατικά δικαιώματα. Μέτωπο αγώνα και αντεπίθεσης. Συνέχεια, κλιμάκωση, συντονισμός

Πλημμύρισε κόκκινα λάβαρα το Σύνταγμα. "Ξεχείλισε" από κόσμο, παλμό και συνθήματα. Χιλιάδες οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νέοι, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλοδαποί, αντάμωσαν κάτω απ' τα ίδια πανό, έσμιξαν κάτω απ' τα ίδια συνθήματα. Διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν με όλη τους τη δύναμη τις κατακτήσεις, τα "ιερά και τα όσια" της εργατικής τάξης. Εστειλαν μήνυμα αντεπίθεσης προς κάθε κατεύθυνση, βροντοφωνάζοντας: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ' τα δικαιώματά μας".

Τα μεγάφωνα ηχούν τραγούδια και συνθήματα. Είναι λίγο πριν τις 10 και ο κόσμος αρχίζει να συρρέει. Καταφτάνει το άρμα των εμποροϋπαλλήλων,που παρίστανε ένα ρολόι με τους δείχτες να δείχνουν 8.Αμέσως μετά μπαίνει στην πλατεία - μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων - η πορεία των αντιστασιακών,που είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η πλατεία σείεται, καθώς καταφτάνει μαχητικά, μαζικά, με εκατοντάδες κόκκινα λάβαρα το μπλοκ της νεολαίας.Το Σύνταγμα δονείται από τα συνθήματα: "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".

Απ' την οδό Σταδίου κάνει την εμφάνισή της η μεγαλειώδης πορεία των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων, που είχαν ξεκινήσει απ' την πλατεία Κάνιγγος. Προπορεύεται το άρμα των οικοδόμων και από πίσω το τεράστιο πανό που έγραφε: "Το 7ωρο - 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δε θα επιτρέψουμε να μπουν κάτω απ' την σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών".

Μαζικές δυναμικές πορείες εργαζομένων απ' τα πέντε σημεία της Αθήνας, όπου είχαν καθοριστεί προσυγκεντρώσεις, συγκλίνουν στην πλατεία Συντάγματος, που μέσα σε λίγη ώρα γεμίζει ασφυκτικά.

Η εκδήλωση ξεκινά με συναυλία, με την ορχήστρα της ΕΣΑΚ και ερμηνευτές τον Γ. Θωμόπουλο και την Μ. Δημητριάδη.Ο κόσμος χειροκροτεί, τραγουδά μαζί τους και αρκετοί στήνουν το χορό.

Στην εξέδρα ανεβαίνει ο ηθοποιός Β. Κολοβός,που απαγγέλλει το ποίημα του Κ. Βάρναλη "Μάης '44". Αμέσως μετά η συγκέντρωση "βουβαίνεται" και οι χιλιάδες διαδηλωτές με υψωμένες τις γροθιές κρατούν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης τους, ενώ απ' τα μεγάφωνα ακούγεται το "πένθιμο εμβατήριο".

Το λόγο παίρνει ο Μ. Διαμαντής,μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, καλώντας: "Εμπρός, όλοι μαζί να χτίσουμε μέτωπο συμμαχιών για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική".

Στο βήμα τον διαδέχεται ο Γ. Μπουλούγαρης,πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, επισημαίνοντας ότι "όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τα νέα φράγματα της συντήρησης". Ακολουθεί απαγγελία του ποιήματος του Κ. Παλαμά η "Εργατιά" απ' τον ηθοποιό Τίτο Βανδή.Το λόγο παίρνει ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως "απ' το βήμα της αγωνιστικής, ταξικής, ενωτικής, Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετίζουμε όλους εσάς, που δίνετε μαχητικό μαζικό "παρών" στην πρωτοβουλία των σωματείων της Αθήνας. Στέλνουμε αδελφικό χαιρετισμό στους Ελληνες μετανάστες που ζουν στην ξενιτιά, σφίγγουμε το χέρι στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα". Η ομιλία διακόπτεται απ' τα συνθήματα: "Κάτω τα χέρια απ' τους ξένους" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, δεν παίρνει διορθώσεις, μόνο ανατροπή".

Στο βήμα ανεβαίνει ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι διαδηλωτές βροντοφωνάζουν: "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση".

Το λόγο στη συνέχεια παίρνει ο Ταχήρ Μήτση,πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών, ενώ αντηχεί το σύνθημα: "Εχθροί μας δεν είναι οι ξένοι εργάτες, είναι τα αφεντικά και οι κεφαλαιοκράτες". Ο Μπ. Βαρτελίνος,μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, διαβάζει το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίνεται ομόφωνα. Εκατοντάδες άσπρα και κόκκινα μπαλόνια ξεχύνονται στον ουρανό και απ' τα μεγάφωνα ηχεί ο ύμνος της "Διεθνούς".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα,και τον επίτιμο Πρόεδρο, Χ. Φλωράκη.Αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Ν. Σοφιανό.Αντιπροσωπεία του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον γγ Κ. Νάση.Παραβρέθηκε ο Γ. Τσαπόγας,μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης παραβρέθηκαν, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης με τον δήμαρχο της πόλης Γ. Γώγο,οι δήμαρχοι Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής,ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Σαντζαρίδης,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, αντιστασιακών οργανώσεων, της ΟΓΕ και δεκάδων μαζικών φορέων.

Κόκκινη Πρωτομαγιά

Με τα συνθήματα: "Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική" και "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", ξεκινά η πορεία. Η κόκκινη λαοθάλασσα "κυλά" απ' την οδό Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας δονείται απ' τα συνθήματα: "Αγώνας ενωμένος, αγώνας διαρκείας, κόντρα στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών".

Η πορεία προχωρά στην οδό Πειραιώς και καταλήγει στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία θυροκολλά το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, καλεί σε συνέχιση του αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλιάς και η κινητοποίηση ολοκληρώνεται.

Μέσα σε ένα δάσος από κόκκινες σημαίες διαδήλωσε η νεολαία

Μέσα σε ένα δάσος από κόκκινες σημαίες διαδήλωσε η νεολαία

Δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη

Ο κόσμος της εργατιάς είναι εδώ, δήλωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του Συντάγματος. Ολόκληρη η δήλωση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ είναι η παρακάτω:

"Παρακολούθησα τα κανάλια σήμερα το πρωί και είδα λουλούδια από εδώ, λουλούδια από κει, το πώς γίνεται το στεφάνι και άλλα παρόμοια και δεύτερον, ότι άδειασε η Αθήνα και ο κόσμος εκμεταλλεύεται το τριήμερο... Ο εργατικός κόσμος, όμως, ο δημιουργός του πλούτου, όλου του πλούτου της χώρας μας, είναι εδώ. Κάντε ένα γύρο να δείτε πόσος κόσμος είναι. Γύρισαν την πλάτη τους στις διάφορες εκδηλώσεις διαστρέβλωσης του περιεχόμενου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που είναι ποτισμένη με εργατικό αίμα και ήρθε να διατρανώσει τη θέλησή του ότι θα παλέψει για καλύτερες μέρες και να τιμήσει την επέτειο, σαν πραγματική επέτειο και μέρα της εργατικής τάξης. Και μια που με τσιγκλήσατε: Πάμε για δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και, παρόλο που αφορά δημάρχους και νομάρχες, πρέπει να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή και απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Κάθε μέρα Πρωτομαγιά"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του Συντάγματος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, έκανε την πιο κάτω δήλωση.

"Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ταξική συσπείρωση και ταξική ενότητα. Ασυμφιλίωτος αγώνας με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της εργοδοσίας. Κάθε μέρα Πρωτομαγιά".

Για τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, δήλωσε: "Η εργατική τάξη είναι ενωμένη στη βάση. Η ενότητά της μπορεί να στηριχτεί μόνο στα κοινά ταξικά συμφέροντα. Ενότητα με συμβιβασμό και λιβάνισμα της κυβέρνησης δε γίνεται".

Αφετηρία νέων αγώνων

"Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά"!Το σύνθημα απλώθηκε χτες απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, που "κοκκίνισε" και παραδόθηκε στους ρυθμούς των μεγάλων πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων. Από το Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκε η κορυφαία ταξική εκδήλωση, από την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης της "Φεντερασιόν" και του Μάη του '36, που έζησε στιγμές έξαρσης και πάθους, από την πλατεία Κοραή της εργατούπολης του Πειραιά και από παντού, ίδιο το σύνθημα: "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας".Ιδιο το μήνυμα: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, από την κοινωνική ασφάλιση και τα εργατικά δικαιώματα.Ιδια η παρότρυνση: "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".

Ιδια και η απόφαση να γίνει η φετινή Πρωτομαγιά αφετηρία νέων, ακόμα πιο αποφασιστικών, αγώνων. ΤΩΡΑ! Χωρίς καμιά καθυστέρηση, καθώς η κυβέρνηση φέρνει τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο -οδοστρωτήρα για το οχτάωρο και τα εργατικά δικαιώματα συνολικά. Με ένταση των προσπαθειών συντονισμού της δράσης και της πάλης από τα κάτω. Με την πλάτη γυρισμένη στα κηρύγματα του ταξικού συμβιβασμού, της συναίνεσης και των "κοινωνικών διαλόγων", καθώς και σε όσους δε διστάζουν να παραδίδουν τα ιερά και τα όσια της εργατικής τάξης στην ολιγαρχία.

Ολομέτωπη η επίθεση του κεφαλαίου

Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λ. Αυδή

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της Αθήνας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρήσκευμα ή πολιτικές πεποιθήσεις, αντιμέτωπους με μία ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, επισήμανε σε μήνυμά του ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.Οι εργατικές κατακτήσεις, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, κατεδαφίζονται συστηματικά. Το περιβάλλον, οι δημόσιοι χώροι, η δημόσια περιουσία, η κοινωνική ζωή αρπάζονται από τους ισχυρούς. Το ταξικό, αγωνιστικό και απελευθερωτικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, συσπειρώνει όλα τα κοινωνικά στρώματα που μαζί με τους εργαζόμενους είναι στόχος της επίθεσης των μεγάλων συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ