ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια από Ουάσιγκτον και Αγκυρα για κλιμάκωση της πίεσης προς την Αθήνα, με στόχο τη δρομολόγηση "λύσεων" σε Κυπριακό και Αιγαίο

Παγιδευμένη σ' έναν καλοσχηματισμένο ιστό έντασης η ελληνική κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές διεξόδους, διαφορετικές από αυτές που αφήνουν "ανοιχτές" οι διαμεσολαβητές και οι "έντιμοι μεσάζοντες" για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Η άφιξη του Χόλμπρουκ στην Κύπρο, προετοιμάστηκε από μια "καλοστημένη", όπως τη χαρακτηρίζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας, αποτέλεσε η πρωτοφανής για τη διπλωματική πρακτική εμπρηστική ανακοίνωση που βγήκε από το Γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ενταση από ανακοίνωση του Γιλμάζ

Στην ανακοίνωση αυτή, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπογραμμίζεται ότι "η Ελλάδα, μετά την ανεξαρτησία της, έχει μεγαλώσει την έκτασή της κατά 400% σε βάρος της Τουρκίας και πρέπει να χωνέψει ότι το τέλος αυτής της διαδικασίας ήρθε το 1922 και το 1974". Η ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου καλεί "την Ελλάδα να δει αυτήν την πραγματικότητα και τότε θα δούμε ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες να βρεθούν λύσεις και να κυριαρχήσει ένα θετικό κλίμα στην περιοχή".

Σε άλλο σημείο της τουρκικής ανακοίνωσης προστίθεται ότι "η Ελλάδα είναι βέβαιο πως θα επωφεληθεί από την αποφασιστική στάση των κοινών συμμάχων και εταίρων μας για να πραγματοποιήσει την επανάσταση - που έχει απόλυτη ανάγκη - στη νοοτροπία της" καταγράφεται η προειδοποίηση προς την Αθήνα για "τις συνέπειες της συστηματικής εχθρότητας που δείχνει προς την Τουρκία". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τον τελευταίο καιρό πρωτοβουλίες "που έχουν στόχο να πλήξουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία" και πως στρατηγικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι "να διατηρήσει την Τουρκία υπανάπτυκτη και συνεχώς έξω από τις πόρτες της ΕΕ". Για να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους η ελληνική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση "ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι η υποστήριξη του ΡΚΚ και η διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο".Πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, και στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης προσπάθειας για να σηκωθούν οι τόνοι, υπήρξαν δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία νομιμοποιούνται - εκ των προτέρων - οι όποιες τουρκικές αντιδράσεις υπάρξουν αν εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 στην Κύπρο. Μέσα στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης τοποθετούν Ελληνες διπλωμάτες και την επανεμφάνιση και προβολή των τουρκικών αμφισβητήσεων ακόμη και επί κατοικημένων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα, πρέπει να σημειωθεί, διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι και η ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη - την ίδια μέρα δηλαδή που βγήκε η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας - του ανοίγματος γραφείων του ΡΚΚ για τα Βαλκάνια με έδρα την Αθήνα, αποτελεί τμήμα του ιστού της έντασης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο ΡΚΚ κανείς δεν ξέρει ποιος είναι τι και για ποιoν δουλεύει.

Η απάντηση της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση με δύο δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα απάντησε στην ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου. "Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποτελούν απαράδεκτη πρόκληση και επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την αδυναμία της Τουρκίας να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη. Η ατυχής προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας με παραπλανητικούς ισχυρισμούς, δεν αντιστρατεύεται μόνο τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά τελικώς και τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. Η Τουρκία αντί να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην περιοχή, επιλέγει να συντηρήσει την ένταση εκτοξεύοντας απειλές. Η Ελλάδα, πάντοτε και τώρα, υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα προσηλωμένη στις αρχές και στις Συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου που αποτελούν το ιδανικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών".

Σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί υπόθαλψης της δράσης του ΡΚΚ από την Ελλάδα, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με δήλωσή του υπογραμμίζει πως "η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία και τη χρήση βίας και ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον θα επιτραπεί η λειτουργία σχηματισμών ή οργανώσεων που αναπτύσσουν ένοπλη δράση και στρέφονται κατά κυβερνήσεων άλλων χωρών. Προς το σκοπό αυτό έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα. Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία), υπάρχουν Γραφεία Πολιτικών Κουρδικών Οργανώσεων που λειτουργούν σε νόμιμα πλαίσια με δεδομένη και την παρουσία μεγάλου αριθμού προσφύγων, που προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης. Επισημαίνεται, τέλος, η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα, σύμφωνα με τις Αρχές του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μας γυρίζουν εκατό χρόνια πίσω... "

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που διαλύει τους συνεταιρισμούς και μέσω της περίφημης "Τράπεζας Γης" ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά,εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας,μιλώντας προχτές στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητείται το νομοθέτημα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, ενώ θα υπάρξει και ακρόαση φορέων από την επιτροπή.

Αναφερόμενος στα άρθρα 47, 49, 50, 51 του νομοσχεδίου, που αφορούν στην Τράπεζα Γης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε πως "διάφανος στόχος αυτής της εταιρίας είναι να βοηθήσει να συγκεντρωθεί η γη των μικρομεσαίων αγροτών που θα ξεκληριστούν στους μεγαλοαγρότες, αλλά και στις καπιταλιστικού χαρακτήρα αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τους λεγόμενους αποδοτικούς επενδυτές, με στόχο να μεγαλώσει η εκμετάλλευση τους. Μάλιστα η βοήθεια αυτή γίνεται με πρωτοφανή αυταρχικό και αντισυνταγματικό τρόπο που στην κυριολεξία αρπάζει τη γη των μικρομεσαίων αγροτών για ένα κομμάτι ψωμί και αφού κάνει τις ανάλογες επενδύσεις, την ενοικιάζει ή την πουλάει στους μεγαλοαγρότες και στους επενδυτές γενικότερα που έχουν δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης. Και αυτό γιατί με τα άρθρα αυτά η εταιρία παρεμβαίνει υποχρεωτικά στις αγοραπωλησίες αγροτικής γης με δικαιώματα προτίμησης στην αγορά. Ελέγχει τις τιμές πώλησης και συμπιέζει τις τιμές στα επίπεδα των αντικειμενικών κριτηρίων ή των συγκριτικών τιμών της περιοχής που έχει καθοριστεί από την εφορία".

Καταλήγοντας τόνισε πως, "επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, που έχει διατυπώσει ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και του αγροτικού κινήματος. Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις του ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ μάς γυρίζουν 100 χρόνια πίσω, δημιουργώντας καινούριους τσιφλικάδες και ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες".

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη διάλυση σειράς συνεταιριστικών οργανισμών τόνισε πως "σαν δικαιολογίες για τη διάλυση αυτών των οργανισμών η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον περιορισμό του σπάταλου και γραφειοκρατικού Δημοσίου Τομέα και την αποτελεσματικότερη τάχα λειτουργία του. Αυτές όμως είναι ρηχές δικαιολογίες που δεν αντέχουν σε κανενός είδους σοβαρή κριτική. Οι πραγματικοί λόγοι είναι εντελώς διαφορετικοί και σχετίζονται με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και με τη γενικότερη πολιτική της και το ρόλο του δημόσιου τομέα σε αυτή".

"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Μέτρα εξυπηρέτησης των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

Τα μονόπλευρα και καταστροφικά μέτρα που προωθεί η "Ατζέντα 2000" για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και κύρια των παραγωγών του νότου, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, σχετικά με την "Ατζέντα 2000" παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν.

Υπογραμμίζοντας ότι η λαίλαπα των καταστροφικών ρυθμίσεων που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν για μια σειρά από μεσογειακά προϊόντα - καπνός, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, λάδι - οδηγεί συστηματικά σε μαρασμό παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά και το σύνολο της γεωργίας των μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι"η "πελώρια" αύξηση των 18.400 τόνων γάλακτος που δόθηκε στη χώρα μας, και μάλιστα σε αντιστάθμιση της μείωσης 15% της τιμής του προϊόντος αποτελεί ειρωνεία και πρόκληση, όταν το ποσό που απαιτείται για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φρέσκο γάλα ξεπερνάει τους 500.000 τόνους. Ετσι, οι Ελληνες παραγωγοί θα πληρώσουν από την τσέπη τους τη μείωση των τιμών στήριξης και ο λαός της χώρας μου καταδικάζεται στην κατανάλωση εισαγόμενου συσκευασμένου γάλακτος, αφού φρέσκο γάλα δεν προλαβαίνει να έρθει στην Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ λόγω απόστασης, προς όφελος των πολυεθνικών της ΝΕΣΤΛΕ, της ΝΟΥΝΟΥ. Και σας ρωτώ, η Κομισιόν καθόρισε τις ποσοστώσεις γάλακτος, σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατών - μελών ή σύμφωνα με την αρχή, όποιος έχει ήδη μεγάλη ποσόστωση, παίρνει μεγαλύτερη αύξηση;".

Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "παρά την αυξημένη "ευαισθησία" που εκφράζεται στην "Ατζέντα 2000" για τα θέματα απασχόλησης, οι συνέπειες των πολιτικών που προωθούνται - μειώσεις τιμών, κατάργηση παρεμβάσεων, πρόστιμα συνυπευθυνότητας που "πέφτουν βροχή" - είναι από οδυνηρές έως καταστροφικές για τους αγρότες, κυρίως για τους μικρομεσαίους, και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Εχει η "Ατζέντα", η Κομισιόν, προβλέψει πού θα απορροφηθούν αυτοί οι χιλιάδες νέοι άνεργοι; Και αν, όχι, έχετε προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσετε τη θύελλα των αντιδράσεων, των κινητοποιήσεων των αγροτών για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, όσων τις εκπονούν και καρπώνονται το μόχθο τους;".

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΜΕ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκδηλώσεις για την ιστορία του ΚΚΕ

Τριήμερη εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών στις 8 - 10/5/98. Η εκδρομή αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία αναδρομής στην ένδοξη ιστορία του ΔΣΕ και είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ. Σε συνεργασία με την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιλαμβάνει επίσκεψη στην τοποθεσία Μάλι Μάδι (Βίτσι) και εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του 1948.Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9 Μάη 1998 στις 12.00 το μεσημέρι.

Την ίδια ημέρα στις 7.30 μμ στην αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

  • Ομιλίες από τους:

- Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα "80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ"

- Νίκο Κυρίτση,από το ΚΜΕ, με θέμα "Η επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Μάλι Μάδι - Βίτσι το 1948" και

- Σκαλούμπακα Χριστίνα, από το ΚΜΕ, με θέμα "Η συμμετοχή των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας".

  • Προβολή ταινίας για τη δράση του ΔΣΕ και
  • Σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Καταγγέλλουν τη δίωξη του Ρ/Σ "904"

Τη συμπαράστασή τους στο ραδιοφωνικό σταθμό "904" της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει άδικες δικαστικές διώξεις, εκφράζουν οι Ανάπηροι και Θύματα της Εθνικής Αντίστασης, με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ).

"Η ποινικοποίηση της κριτικής και ελεύθερης έκφρασης είναι καθαρά πράξη αντισυνταγματική και στοχεύει στη φίμωση της διαφορετικής άποψης και κρίσης", τονίζεται και προστίθεται:

"Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να δημιουργήσουν μετακινούμενη Βαλκανική Ταξιαρχία στην περιοχή, που κύριος στόχος της θα είναι η καταστολή και επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών της Βαλκανικής.

Οι ανάπηροι και θύματα Εθνικής Αντίστασης καταδικάζουν την ενέργεια αυτή και καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό την επιχείρηση φίμωσης του Ρ/Σ 904 Θεσσαλονίκης, που αποκαλύπτει το ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ