Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Μέτρα εξυπηρέτησης των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

Τα μονόπλευρα και καταστροφικά μέτρα που προωθεί η "Ατζέντα 2000" για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και κύρια των παραγωγών του νότου, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, σχετικά με την "Ατζέντα 2000" παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν.

Υπογραμμίζοντας ότι η λαίλαπα των καταστροφικών ρυθμίσεων που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν για μια σειρά από μεσογειακά προϊόντα - καπνός, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, λάδι - οδηγεί συστηματικά σε μαρασμό παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά και το σύνολο της γεωργίας των μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι"η "πελώρια" αύξηση των 18.400 τόνων γάλακτος που δόθηκε στη χώρα μας, και μάλιστα σε αντιστάθμιση της μείωσης 15% της τιμής του προϊόντος αποτελεί ειρωνεία και πρόκληση, όταν το ποσό που απαιτείται για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φρέσκο γάλα ξεπερνάει τους 500.000 τόνους. Ετσι, οι Ελληνες παραγωγοί θα πληρώσουν από την τσέπη τους τη μείωση των τιμών στήριξης και ο λαός της χώρας μου καταδικάζεται στην κατανάλωση εισαγόμενου συσκευασμένου γάλακτος, αφού φρέσκο γάλα δεν προλαβαίνει να έρθει στην Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ λόγω απόστασης, προς όφελος των πολυεθνικών της ΝΕΣΤΛΕ, της ΝΟΥΝΟΥ. Και σας ρωτώ, η Κομισιόν καθόρισε τις ποσοστώσεις γάλακτος, σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατών - μελών ή σύμφωνα με την αρχή, όποιος έχει ήδη μεγάλη ποσόστωση, παίρνει μεγαλύτερη αύξηση;".

Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "παρά την αυξημένη "ευαισθησία" που εκφράζεται στην "Ατζέντα 2000" για τα θέματα απασχόλησης, οι συνέπειες των πολιτικών που προωθούνται - μειώσεις τιμών, κατάργηση παρεμβάσεων, πρόστιμα συνυπευθυνότητας που "πέφτουν βροχή" - είναι από οδυνηρές έως καταστροφικές για τους αγρότες, κυρίως για τους μικρομεσαίους, και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Εχει η "Ατζέντα", η Κομισιόν, προβλέψει πού θα απορροφηθούν αυτοί οι χιλιάδες νέοι άνεργοι; Και αν, όχι, έχετε προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσετε τη θύελλα των αντιδράσεων, των κινητοποιήσεων των αγροτών για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, όσων τις εκπονούν και καρπώνονται το μόχθο τους;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ