ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Δυσβάστακτες συνέπειες και αναξιοπιστία

Ο "Ρ" συνεχίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε στην περιοχή της πρωτεύουσας

Μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων της πρωτεύουσας οι θριαμβολογίες κυβερνώντων για τις εξελίξεις γύρω από το ΕΥΡΩ, αφού οι ίδιοι εδώ και καιρό νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της πολιτικής "σύγκλισης" και των "εκσυγχρονιστικών" προγραμμάτων. Οπως αποδεικνύεται από τη δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία ΔΗΜΕΛ το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη στην Αθήνα και τον Πειραιά, το 75,4% των ψηφοφόρων στις τέσσερις περιφέρειες της πρωτεύουσας κρίνουν "αρνητική" και "μάλλον αρνητική" την κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτικό των δυσμενών συνεπειών που έχει η πολιτική αυτή στους εργαζόμενους είναι το γεγονός ότι αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική έχει και το 57,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την αναξιοπιστία που έχει η κυβέρνηση στους ψηφοφόρους και το πώς οι εργαζόμενοι δίνουν βάση στα λεγόμενα και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα "πόσο πιθανό θεωρείτε να υπάρξει στους επόμενους μήνες μια δεύτερη υποτίμηση της δραχμής". Παρά το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι, σε όλους τους τόνους έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα υποτίμηση και ανεξάρτητα αν θα γίνει μια τέτοια υποτίμηση ή όχι, το 53,4% των ψηφοφόρων διατύπωσε την άποψη πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, ενώ μόνο το 9,6% εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αξιοσημείωτο, παρά τη γενική πλύση εγκεφάλου, είναι το χαμηλό ποσοστό όσων δίνουν θετική εκτίμηση για την αναγκαιότητα ένταξης της δραχμής στο ΕΥΡΩ. Ενδεικτικά, μόνο το 19,5% θεωρούν ότι η ένταξη είναι "πολύ απαραίτητη" και 24,7% "αρκετά απαραίτητη". Το 44,2% που συγκεντρώνουν οι δύο κατηγορίες είναι πολύ αδύνατο σε σχέση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της καπιταλιστικής ενοποίησης της Ευρώπης, το σύνολο σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης, φορείς και διάφορους παράγοντες που αναφανδόν τάσσονται υπέρ του δήθεν μονόδρομου της ΟΝΕ. Χαμηλά όμως είναι και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ακράδαντα ότι η ένταξη της δραχμής στο ΕΥΡΩ θα γίνει ακόμα και το 2001, αφού "πολύ πιθανό" θεωρεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο μόνο το 6,6% των ψηφοφόρων και "αρκετά πιθανό" ακόμα 23,5%...

Εισπράττουν στήριξη για την ανοχή τους!

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Σε "πακέτο" καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΡΤ εξελίχθηκε χτες η συζήτηση της Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα στη Βουλή. Εκ μέρους των επερωτώντων ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η ΕΡΤ σήμερα λειτουργεί "σε βάρος του ελληνικού λαού", καταγγέλλοντας ότι η ειδησεογραφία που παρουσιάζεται είναι μεροληπτική, ενώ χαρακτήρισε πρόχειρο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της επιχείρησης.

Επιχειρώντας να ανταπαντήσει ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας,αναφέρθηκε στις πρακτικές που υπήρχαν επί Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας ως σημαντικό βήμα τη σημερινή λειτουργία του ΕΣΡ. Παράλληλα, με αόριστο τρόπο αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του υπουργείου για την ενίσχυση του συγκεκριμένου θεσμού όσο και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,υπογράμμισε ότι "η αλήθεια για την αρνητική εικόνα στα ΜΜΕ βρίσκεται στην πολιτική της κυβέρνησης", η οποία παρέχει "προνόμια στο σκληρό πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου που κατέχει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ". Τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια, πρόσθεσε, με τις εκπομπές τους, τύπου "ριάλιτι σόου" "συνθλίβουν θεμελιακές αξίες" και "γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο". Τόνισε επίσης ότι "η κυβέρνηση σκόπιμα δεν παρεμβαίνει, επιτρέπει την ασυδοσία τους για να εισπράττει σαν αντάλλαγμα τη στήριξη". Για το ΕΣΡ ο Στρατής Κόρακας είπε: "λέμε ανεπιφύλακτα ότι πρέπει να ενισχυθεί" αλλά "όχι ως μηχανισμός λογοκρισίας", αλλά "με παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το ρόλο και την αξιοπιστία του".

Ειδικά για την ΕΤ σημείωσε πως "διατηρείται ο ομφάλιος λώρος Ζαλοκώστα - Αγίας Παρασκευής". Κατέληξε λέγοντας πως "η ΕΡΤ πρέπει να είναι ο μοχλός για την προσέγγιση της αντικειμενικής πληροφόρησης". "Η κυβέρνηση όμως υποστηρίζει τους μηχανισμούς που υπονομεύουν την ΕΡΤ", επισήμανε, παραθέτοντας το παράδειγμα της εταιρίας μετρήσεων AGB και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας μέτρησης της τηλεθέασης.

Να εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των μετακινούμενων εργαζομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ανάγκη πλήρους εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ακόμα και σε περίπτωση μετάβασής τους σε άλλο κράτος, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεσης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης των μισθωτών και των μη μισθωτών που μετακινούνται εντός της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε: "Η υπό εξέταση πρόταση οδηγίας εντάσσεται στα μέτρα που αναγγέλλονται στην Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις της ΕΕ. Η πρόταση εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση ενίσχυσης των συστημάτων ιδιωτικής επιχειρησιακής συμπληρωματικής ασφάλισης, σε μια προσπάθεια να γίνουν αποδεκτές στη συνείδηση των εργαζομένων οι περικοπές παροχών και η αυστηροποίηση των όρων για συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα και αποσκοπεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, που βλέπουν να χάνουν ή να συρρικνώνονται ουσιωδώς τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και να προσαρμόσει το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο στην ισχύουσα πραγματικότητα".

Αναφερόμενος στις ειδικότερες διατάξεις της πρότασης οδηγίας, είπε ότι αυτή "επικεντρώνεται στο θέμα της ίσης μεταχείρισης των διακινούμενων εργαζομένων και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων που έχουν αποκτήσει σε περίπτωση μετάβασης σε άλλο κράτος. Δεν αντιμετωπίζει όμως, το πρόβλημα των μακρών διαστημάτων αναμονής που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ούτε το πρόβλημα της διπλής φορολόγησης σε περίπτωση μεταφοράς κεκτημένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε άλλο κράτος. Από την άποψη αυτή είναι αναγκαία η ανάληψη συμπληρωματικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζουμε τις σχετικές τροπολογίες. Πιστεύουμε ότι τα κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενός ασφαλισμένου σε σύστημα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης πρέπει να διατηρούνται στην περίπτωση μετάβασης σε άλλο κράτος - μέλος, στην ίδια έκταση στην οποία θα τα είχε αν παρέμενε στη χώρα καταγωγής έχοντας κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θεωρούμε σημαντική τη διασφάλιση της είσπραξης των παροχών στο κράτος διαμονής και την πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για τους αποσπασμένους στο εξωτερικό εργαζομένους. Η έκθεση επισημαίνει σωστά ορισμένες ανεπάρκειες της προτεινόμενης οδηγίας και συμφωνούμε με ορισμένες από τις τροπολογίες που προτείνονται. Εμείς θεωρούμε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να εξασφαλίζονται πλήρως, ακόμα και σε περίπτωση μετάβασης σε άλλο κράτος και υπογραμμίζουμε κάθε μέτρο που θα εντασσόταν σε αυτή την κατεύθυνση".

Ακυρώθηκαν 10 Ερωτήσεις βουλευτών...

Καμία Ερώτηση από τις 10 συνολικά που είχαν οριστεί να γίνουν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δε συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, αφού ματαιώθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη,εξαιτίας του ότι δεν ήταν παρόντες οι περισσότεροι ερωτώμενοι υπουργοί, αλλά και πολλοί βουλευτές στις 6.00 το απόγευμα, που σύμφωνα με τον κανονισμό αρχίζει η συνεδρίαση.

Με πρόθεση - όπως διευκρίνισε αργότερα - να κάνει μια συμβολική ενέργεια, ο πρόεδρος της Βουλής μπήκε στην αίθουσα στις 6 ακριβώς και ξεκίνησε την ανάγνωση των Ερωτήσεων, ματαιώνοντας μία - μία. Η παραπάνω πρακτική προξένησε την αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μπήκε στην αίθουσα στις 6.13 ακριβώς, επειδή όπως είπε συνήθως οι συνεδριάσεις αρχίζουν στην πράξη στις 6.15. Μάλιστα χαρακτήρισε την πρακτική του προέδρου της Βουλής "ασυνήθη". Ο Απ. Κακλαμάνης από την πλευρά του δεν έδωσε απάντηση στον ισχυρισμό, διακόπτοντας τη συνεδρίαση για τις 7.00, προκειμένου να συζητηθεί η Επερώτηση που είχε προκαθοριστεί.

Πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη επέτρεψε στην κυβέρνηση να αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα του τι πρόκειται να κάνει με την Ιονική Τράπεζα, αφού στη σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη - ο οποίος ήταν παρών - δεν κατέστη δυνατόν να προσέλθει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Κατατάσσονται στο στρατό

Με εγκύκλιο διαταγή του ΥΕΘΑ καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την 98Γ'/ΕΣΣΟ, από την 25 μέχρι 27 του Μάη 1988:

α) Στρατεύσιμοι κλάσεως 2000 (που γεννήθηκαν το 1979) των παρακάτω Νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αττικής (μόνο της περιφέρειας του Στρατολογικού Γραφείου Ανατολικής Αττικής), Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (μόνο περιφέρειας του Β Στρατολογικού Σραφείου Θεσσαλονίκης), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης (ορισμένων μόνο δήμων - κοινοτήτων), Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Κατά την κατάταξή τους οι καλούμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας, το σημείωμα κατάταξης και ακτινογραφία θώρακα με γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου στρατιωτικού ή κρατικού νοσοκομείου και, τέλος, το βιβλιάριο νοσηλείας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ