ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία πρόοδος παρά τις πολύωρες συναντήσεις

Δεύτερο γύρο συνομιλιών, εκτός προγράμματος, αναμένεται να έχει με τους Νετανιάχου και Αραφάτ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις προόδου συνεχιζόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στη βρετανική πρωτεύουσα ανάμεσα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Εντονη ήταν η φημολογία για παράταση των συνομιλιών πέραν της χτεσινής μέρας, αλλά καμία συγκεκριμένη πληροφορία δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλούσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ξεπερνώντας κατά πολύ το πρόγραμμα της συνόδου. Μετά τη λήξη της συνάντησης η Μαντλίν Ολμπράιτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις και μόνο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι "οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν αγεφύρωτες", συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον "ελπίζει για το καλύτερο, αλλά είναι προετοιμασμένη και για το χειρότερο". Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος, που δε θέλησε να γνωστοποιηθεί το όνομά του, δήλωνε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν "κατά τι πιο αισιόδοξη", χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οπως δήλωναν αμερικανικές πηγές, η Ολμπράιτ πιθανότατα θα έχει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τους Νετανιάχου και Αραφάτ, εκτός προγράμματος, και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Δηλώσεις, όμως, έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "υπάρχει ακόμη πιθανότητα επίτευξης προόδου αν επιδειχτεί θέληση και από την άλλη πλευρά". Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Μαντλίν Ολμπράιτ και αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι συζητήθηκαν πολλά ζητήματα, εκ των οποίων ορισμένα μπορούν να αποφασιστούν στο Λονδίνο, αλλά τα υπόλοιπα πρέπει να τεθούν υπόψη του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης ανάμεσα στον Νετανιάχου και την Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ ο γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, Ντάνι Ναβέχ, δήλωσε ότι "πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη".

Παλαιστινιακή απαισιοδοξία

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε, στο Λονδίνο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Ο Γιασέρ Αραφάτ, βγαίνοντας από τη συνάντηση, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία πρόοδος" και κατηγόρησε εκ νέου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για αδιαλλαξία, ενώ τόνισε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του χάους που θα ακολουθήσει μια αποτυχία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". O Παλαιστίνιος ηγέτης είχε 90λεπτη συνάντηση, χτες το απόγευμα, με την Μαντλίν Ολμπράιτ, όμως, μετά το τέλος της δεν έγινε καμία σχετική δήλωση.

Λίγο ομιλητικότερος ήταν ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, χωρίς να κρύψει την απαισιοδοξία του, άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από τα ενδεχόμενα της επίτευξης συμφωνίας ή της κατάληξης σε ένα νέο αδιέξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να ανακοινώσει επίσημα την πρότασή της προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η ατζέντα του Λονδίνου

Στο τραπέζι των συνομιλιών του Λονδίνου η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά φαίνεται ότι έχει φέρει τα δικά της ζητήματα προς συζήτηση. Ετσι, οι ΗΠΑ επιμένουν στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13,1% της Δυτικής Οχθης μέσα σε 12 βδομάδες, κατά τις οποίες η Παλαιστινιακή Αρχή θα λαμβάνει σταδιακά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, στην πραγματοποίηση άλλης μιας φάσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς, αλλά και στη μη προώθηση μονομερών αποφάσεων είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά μέχρι την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός πέραν του 9% της Δυτικής Οχθης με μέγιστη υποχώρηση το 11%, ζητά τη μείωση του αριθμού των Παλαιστινίων αστυνομικών και την κατάργηση του άρθρου περί καταστροφής του εβραϊκού κράτους από την παλαιστινιακή Χάρτα, αλλά και τη δραστική αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από το 13,1% της Δυτικής Οχθης, επιμένει στην πραγματοποίηση και νέας αποχώρησης και στην επίλυση των δευτερευόντων προβλημάτων της κατασκευής αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα, της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων και της κατασκευής δρόμων που θα συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Οχθη.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αύριο οι γενικές εκλογές

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Εθνικές εκλογές αύριο για τη χώρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να ειδοποιηθούν να ξυπνήσουν και να μην ξεχάσουν φυσικά να περάσουν και από τις κάλπες...

Αυτό που υπόσχονται οι αυριανές εκλογές είναι μία ολλανδική εκδοχή του αμερικανικού έργου των προεδρικών εκλογών, όπου όλα είναι υποτονικά και μονότονα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ουσιαστικό ενδιαφέρον. Το "βασανιστικό" ερώτημα δεν είναι άλλο από το "ποιος θα κερδίσει τις εκλογές". Ο τωρινός πρωθυπουργός και ηγέτης του "Εργατικού Κόμματος", Βιμ Κοκ,ή ο ηγέτης του "Φιλελεύθερου Κόμματος", Φριτς Μπόλκενσταϊν;Μάλλον ούτε οι ίδιοι οι πολίτες δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον, μια και όπως σημειώνει ο βρετανικός "Economist", οι δύο ηγέτες συνεργάστηκαν άψογα την περασμένη τετραετία, μια αγαστή συνεργασία που της αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμός "μοβ". Το πιο τραγελαφικό στην όλη προεκλογική περίοδο είναι ότι οι υποστηρικτές του Μπόλκενσταϊν δηλώνουν όταν ρωτηθούν ότι θα προτιμούσαν τον Κοκ στο τιμόνι της χώρας.

Ο λόγος είναι ότι ο Μπόλκενσταϊν παραείναι "Αγγλοσάξονας" για τα μέτρα της χώρας - το οποίο ερμηνεύεται πιο "εθνικιστής", με έντονους προβληματισμούς για την πορεία της ΕΕ και το "Ευρώ". Αντίθετα, ο πρωθυπουργός προερχόμενος από την εργατική τάξη - διατέλεσε για χρόνια ηγέτης μεγάλης Συνδικαλιστικής Ενωσης - έχει το προφίλ ενός λαοφιλούς ηγέτη που εξυπηρετεί και υπηρετεί θαυμάσια τις επιταγές της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας πέρασαν μερικά από τα πιο σκληρά μεταρρυθμιστικά μέτρα και περικοπές τόσο στην Κοινωνική Πρόνοια όσο και στο δημόσιο τομέα. Από το 1994, η κυβέρνηση Κοκ έχει παγώσει στην κυριολεξία τη δημοσιονομική της πολιτική και προωθεί ταυτόχρονα σε όλους τους οικονομικούς τομείς την "οικονομία της αγοράς".

Η στρατιά των ανέργων μεγαλώνει, οι Ολλανδοί παρότι εμφανίζονται βαριεστημένοι, δε βλέπουν με καλό μάτι όλες αυτές τις περικοπές, αλλά και τη σταδιακή εξαθλίωσή τους. Ποια θα είναι η απάντησή τους στις αυριανές εκλογές; Η απάντηση θα δοθεί...

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΛΓΕΡΙΑ
Αποκαλυπτική έκθεση

ΠΑΡΙΣΙ .-

Επισήμως παραδέχτηκαν, χτες για πρώτη φορά, οι γαλλικές αρχές ότι η γαλλική Αστυνομία είχε καταστείλει με ιδιαίτερη βιαιότητα διαμαρτυρία Αλγερινών μεταναστών τον Οκτώβρη του 1961. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αν και ο εν λόγω φάκελος επρόκειτο να ανοιχτεί το 2021, "οι νεκροί από τη συγκεκριμένη διαδήλωση είναι δεκάδες, εξαιτίας της βίας και της καταστολής που χρησιμοποίησε η γαλλική Αστυνομία".

Περισσότεροι από 25.000 Αλγερινοί μετανάστες είχαν ανταποκριθεί, τότε, στο κάλεσμα του Αλγερινού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και διαδήλωσαν στις 17 Οκτώβρη του 1961 την αντίθεσή τους στην επιβολή αποκλεισμού στην αλγερινή συνοικία του Παρισιού, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν ο γαλλο- αλγερινός πόλεμος για την κατάκτηση της αλγερινής ανεξαρτησίας. Οπως υποστηρίζεται στην έκθεση, ο τότε επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Παρισιού, που δεν ήταν άλλος από τον Μορίς Παπόν, που προσφάτως καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δράση του κατά των Εβραίων επί καθεστώτος Βισύ, είχε δώσει εντολή στους αστυνομικούς "να πυροβολήσουν επί τόπου όποιον θεωρούσαν προκλητικό". Οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, που άνοιξαν πυρ και πολλοί Αλγερινοί σπρώχτηκαν στο Σηκουάνα. Τότε η Αστυνομία είχε δηλώσει ότι μόνο 7 Αλγερινοί σκοτώθηκαν και ορισμένοι τραυματίστηκαν.

Στην τωρινή έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι δεκάδες Αλγερινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και ρίχτηκαν στα νερά του Σηκουάνα, χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός τους, ενώ τονίζεται ότι εκατοντάδες τραυματίστηκαν και 11.538 συνελήφθησαν. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένους Γάλλους ιστορικούς, ο θλιβερός κατάλογος της 17ης Οκτώβρη ξεπέρασε κατά πολύ τους 200 νεκρούς.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Απήχθη ο Β. Βλάσοφ

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στην Τσετσενία, Βαλεντίν Βλάσοφ, έπεσε την 1η Μάη θύμα απαγωγής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Βλάσοφ απήχθη στο χωριό Αζίνοφσκαγια, κοντά στα σύνορα με την Ινγκουσετία. Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, η Γενική Εισαγγελία της Τσετσενίας ανακοίνωσε ότι ο οδηγός και ο σωματοφύλακας του Βλάσοφ συνελήφθησαν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας. Οι τσετσενικές αρχές κατηγόρησαν επίσης τον ίδιο τον Βλάσοφ για "εγκληματική αμέλεια", διότι επέλεξε ένα δρομολόγιο ιδιαίτερα επικίνδυνο, στο οποίο σημειώνονται συχνά απαγωγές, ενώ διέθετε μόνον ένα σωματοφύλακα. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δήλωσε ότι οι δύο Τετσένοι ανακρίνονται ως μάρτυρες από την τοπική αστυνομία, ενώ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών θα αποφασιστεί εντός των 10 - 15 επομένων ημερών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχουν υπόνοιες ότι ο οδηγός του Βλάσοφ πήρε μέρος στην απαγωγή του.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων με την Μ. Ολμπράιτ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ