Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία πρόοδος παρά τις πολύωρες συναντήσεις

Δεύτερο γύρο συνομιλιών, εκτός προγράμματος, αναμένεται να έχει με τους Νετανιάχου και Αραφάτ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις προόδου συνεχιζόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στη βρετανική πρωτεύουσα ανάμεσα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Εντονη ήταν η φημολογία για παράταση των συνομιλιών πέραν της χτεσινής μέρας, αλλά καμία συγκεκριμένη πληροφορία δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλούσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ξεπερνώντας κατά πολύ το πρόγραμμα της συνόδου. Μετά τη λήξη της συνάντησης η Μαντλίν Ολμπράιτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις και μόνο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι "οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν αγεφύρωτες", συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον "ελπίζει για το καλύτερο, αλλά είναι προετοιμασμένη και για το χειρότερο". Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος, που δε θέλησε να γνωστοποιηθεί το όνομά του, δήλωνε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν "κατά τι πιο αισιόδοξη", χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οπως δήλωναν αμερικανικές πηγές, η Ολμπράιτ πιθανότατα θα έχει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τους Νετανιάχου και Αραφάτ, εκτός προγράμματος, και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Δηλώσεις, όμως, έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "υπάρχει ακόμη πιθανότητα επίτευξης προόδου αν επιδειχτεί θέληση και από την άλλη πλευρά". Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Μαντλίν Ολμπράιτ και αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι συζητήθηκαν πολλά ζητήματα, εκ των οποίων ορισμένα μπορούν να αποφασιστούν στο Λονδίνο, αλλά τα υπόλοιπα πρέπει να τεθούν υπόψη του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης ανάμεσα στον Νετανιάχου και την Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ ο γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, Ντάνι Ναβέχ, δήλωσε ότι "πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη".

Παλαιστινιακή απαισιοδοξία

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε, στο Λονδίνο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Ο Γιασέρ Αραφάτ, βγαίνοντας από τη συνάντηση, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία πρόοδος" και κατηγόρησε εκ νέου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για αδιαλλαξία, ενώ τόνισε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του χάους που θα ακολουθήσει μια αποτυχία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". O Παλαιστίνιος ηγέτης είχε 90λεπτη συνάντηση, χτες το απόγευμα, με την Μαντλίν Ολμπράιτ, όμως, μετά το τέλος της δεν έγινε καμία σχετική δήλωση.

Λίγο ομιλητικότερος ήταν ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, χωρίς να κρύψει την απαισιοδοξία του, άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από τα ενδεχόμενα της επίτευξης συμφωνίας ή της κατάληξης σε ένα νέο αδιέξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να ανακοινώσει επίσημα την πρότασή της προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η ατζέντα του Λονδίνου

Στο τραπέζι των συνομιλιών του Λονδίνου η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά φαίνεται ότι έχει φέρει τα δικά της ζητήματα προς συζήτηση. Ετσι, οι ΗΠΑ επιμένουν στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13,1% της Δυτικής Οχθης μέσα σε 12 βδομάδες, κατά τις οποίες η Παλαιστινιακή Αρχή θα λαμβάνει σταδιακά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, στην πραγματοποίηση άλλης μιας φάσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς, αλλά και στη μη προώθηση μονομερών αποφάσεων είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά μέχρι την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός πέραν του 9% της Δυτικής Οχθης με μέγιστη υποχώρηση το 11%, ζητά τη μείωση του αριθμού των Παλαιστινίων αστυνομικών και την κατάργηση του άρθρου περί καταστροφής του εβραϊκού κράτους από την παλαιστινιακή Χάρτα, αλλά και τη δραστική αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από το 13,1% της Δυτικής Οχθης, επιμένει στην πραγματοποίηση και νέας αποχώρησης και στην επίλυση των δευτερευόντων προβλημάτων της κατασκευής αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα, της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων και της κατασκευής δρόμων που θα συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ