ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10ΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα

Στα πλαίσια της διοργάνωσης του φετινού 20ού ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ από τις 7 - 17 Μάη με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία, οι Επιτροπές Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", μαζί με πολλούς φορείς, "σφύζουν" από δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα, δείγμα και αυτό της ζωντάνιας του Μαχόμενου Κινήματος Ειρήνης. Ετσι τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

- Σήμερα 6 Μάη στις 8.00 μμ η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης σε συνεργασία με το 13ο και 22ο Δημοτικό Σχολείο διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων, με χαιρετισμό από την πρόεδρο της επιτροπής, απαγγελίες ποιημάτων, μουσική και τραγούδια από τη φιλαρμονική του δήμου.

- Την Πέμπτη 7 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας ξεκινάει εξόρμηση ενημέρωσης μέχρι τις 17 Μάη, για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, τους κινδύνους που εγκυμονούνται, με συνεντεύξεις Τύπου και άλλες εκδηλώσεις.

- Την Παρασκευή 8 Μάη

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΚΔΝ, του έργου της Ζωρζ Σαρρή "Το Γαϊτανάκι", στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας "ΕΣΠΕΡΟΣ".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει στις 7.30 μμ φιλειρηνική, αντιπολεμική, αντινατοϊκή, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση - πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

- Την Κυριακή 10/5

  • Η Επιτροπή Βύρωνα στις 9.00 πμ σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα διοργανώνει την 3η Νικηφορίδεια Πορεία από την Πλατεία Εθν. Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο) στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για να τιμήσουν τη θυσία των 200 πατριωτών κομμουνιστών. Στην πορεία συμμετέχουν το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου, το Σωματείο Συνταξιούχων, καθώς και οι Επιτροπές Ειρήνης Δάφνης, Υμηττού, Ηλιούπολης. Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου θα συμμετάσχει με πορεία που θα ξεκινήσει στις 9.30 π. μ. από την πλατεία Γαρδένιας προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής.
  • Από τις 10 - 13/5 ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Προφήτης Ηλίας" Νεάπολης σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και το 20ό και 25ο Δημοτικό σχολείο, πραγματοποιεί Εκθεση Ζωγραφικής των παιδιών με θέμα την Ειρήνη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Ηλεκτρικού, στις 7.30 μμ με θέμα: "Νέα δομή του ΝΑΤΟ και εξελίξεις στα Βαλκάνια" σε συνεργασία με το δήμο, την Εθνική Αντίσταση, το Σύλλογο Γυναικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Στ. Ψαραδάκου και το χορευτικό "Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά (με τους συνοδούς τους) με πολύ παιχνίδι, μουσική, χορό, απαγγελίες στις 6.00 μμ στην ισόγεια αίθουσα επαγγελματοβιοτεχνών, κοντά στον Κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ, στην οδό Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως στη Ν. Σμύρνη.
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινιού σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο της πόλης διοργανώνουν αντιρατσιστική εκδήλωση με κεντρικό θέμα: "Γέφυρα Ειρήνης ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία",στις 7.30 μμ στην Πλατεία Λαού. Κεντρικός εισηγητής ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης,ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΝΔΕ και μαθητές του 3ου Λυκείου, η Ζωή Σώκου,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, δημοσιογράφοι και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων Αλλοδαπών. Επίσης θα γίνει βράβευση έργων ζωγραφικής με αντιρατσιστικό θέμα, των μαθητών της έκτης τάξης από 25 Δημοτικά Σχολεία του Κερατσινιού, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την Αλβανία, τις Φιλιππίνες, την Αφρική, παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, ελληνική μουσική και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων "ΕΙΡΗΝΗ '98", διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της στην υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας".
Απότοκα της αστικής κοινωνίας

Πήγε να τους πουλήσει ρολόγια, τον είδαν "διαφορετικό" - είχε την ατυχία να είναι μαύρος - και αποφάσισαν να του κάνουν πλάκα. Πήραν, λοιπόν, την τσάντα με το πλανόδιο εμπόρευμα και την έκαναν "μπαλάκι", πετώντας την ο ένας στον άλλο. Κάποιος όμως είχε τη φαεινή ιδέα να ξαφρίσει ένα ρολόι και όταν ο πλανόδιος μικροπωλητής του το ζήτησε, ήρθανε στα χέρια, τράβηξε μαχαίρι και τον έσφαξε σαν τραγί. Τα "παιδιά" στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αφού πρώτα φρόντισαν να πλύνουν τα αίματα και να στήσουν στη στιγμή μία φανταστική ιστορία που θα τους έδινε άλλοθι. Οτι, δηλαδή, τον δυστυχή μαύρο τον έσφαξε ένας Αλβανός που περνούσε από εκεί. Βλέπετε, η καλλιέργεια του μύθου με τους Αλβανούς, που σφάζουν και ληστεύουν αδιακρίτως, αποτελεί τελευταία βολική δικαιολογία. Ευτυχώς όμως, η Αστυνομία δεν "έχαψε το παραμύθι" και ήδη οι υπεύθυνοι του αποτρόπαιου φόνου έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται.

Αυτό ήταν το στίγμα της ειδησεογραφίας, που έδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το βάρβαρο έγκλημα που διαπράχθηκε στο Περιστέρι, έξω από τα γραφεία οπαδών του Παναθηναϊκού. Οι "κακοί", αυτή τη φορά, πιάστηκαν στα δίχτυα του νόμου, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έβγαλε ανακοίνωση ότι το παράρτημα αυτό δεν ανήκει στην επίσημη δύναμη των οργανωμένων οπαδών της και όλα βαίνουν προς αποκατάσταση. Η αστική μας κοινωνία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Εκλεισε, όμως, πραγματικά η υπόθεση αυτή με τη σύλληψη των φυσικών αυτουργών ή, μήπως, θα πρέπεινα αναζητήσουμε βαθύτερες αιτίες, οι οποίες αγγίζουν άλλες πτυχές της κοινωνικής μας ζωής;

Κατά πρώτο, για μία ακόμη φορά, έρχεται στην επικαιρότητα, με την πιο ακραία της μορφή, αυτή της αναίτιας αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής, ο ρόλος των διαβόητων "οργανωμένων φιλάθλων" κυρίως των μεγάλων ΠΑΕ. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαφορά άκρως ανησυχητικά φαινόμενα. Πριν από λίγα χρόνια, είδαμε από τις τηλεοπτικές οθόνες "οργανωμένους οπαδούς" να σηκώνουν τη σημαία της σβάστικας και να χαιρετούν ναζιστικά. Εχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη ότι στους χώρους αυτούς με την προσωπίδα του "οπαδού" δρουν ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες, οι οποίες στρατολογούν τα νέα μέλη των οργανώσεών τους.

Στον περσινό αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, "οπαδοί" των δυο ομάδων, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, μετέτρεψαν το Ολυμπιακό Στάδιο σε παρανάλωμα του πυρός. Παρά το γεγονός ότι και τότε έγιναν επίσημες καταγγελίες για το ρόλο των "οργανωμένων οπαδών" και των διαφόρων "θυρών", αλλά και για την κάλυψη που τους προσφέρουν οι επίσημες ηγεσίες των ομάδων - καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι οι ομάδες αυτές δρουν σαν δύναμη κρούσης των προέδρων των ΠΑΕ - το θέμα ξεχάστηκε μετά από λίγες μέρες. Φαίνεται ότι μια περίεργη αδράνεια βαρύνει τα πόδια των διωκτικών αρχών, με αποτέλεσμα τα διάφορα φασιστοειδή που έχουν παρεισφρήσει στις ηγεσίες των ομάδων αυτών - αλλά και εκείνοι που τους καλύπτουν - να συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα.

Κατά δεύτερο, είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (της ιδιωτικής κυρίως τηλεόρασης και πολλών εφημερίδων), που το τελευταίο διάστημα, με την ειδησεογραφία τους, στάζουν το δηλητήριο της ξενοφοβίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το συνδυασμένο μπαράζ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ορισμένων εφημερίδων με τα τρομοκρατικά δελτία ειδήσεων κατά των ξένων οικονομικών μεταναστών; Εφημερίδες ακροδεξιάς απόχρωσης με πρωτοσέλιδους τίτλους προέτρεπαν τον κόσμο σε "αυτοπροστασία κατά των Αλβανών", γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις εξαλλοσύνης.

Είναι άσχετα, άραγε, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα με αυτό το έγκλημα; Είναι, τέλος, ο ίδιος ο παρηκμασμένος πολιτισμός του αστικού κόσμου, που στέλνει τα μηνύματα του διχασμού, της διχόνοιας και του ρατσισμού. Ενας πολιτισμός, ο οποίος θεωρεί ότι η διάκριση των εκμεταλλευτριών και των εκμεταλλευόμενων τάξεων είναι κάτι το "φυσιολογικό" και το θεόσταλτο. Οι αστοί δε δέχονται την άποψη ότι η φτώχεια και ο πλούτος οφείλονται στην ύπαρξη συγκεκριμένων παραγωγικών σχέσεων που διαιωνίζουν ακριβώς την κατάσταση του πλούτου και της φτώχειας. Κατά την άποψή τους, οι παρίες της ζωής έτσι γεννήθηκαν από φυσικού τους και έτσι θα πεθάνουν. Είτε από φυσικό θάνατο είτε από το μαχαίρι κάποιου εμποτισμένου από τη δική τους ρατσιστική ιδεολογία.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα πλαίσια του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σήμερα Τετάρτη 6 Μάη συζητήσεις με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η κατάσταση στο Κόσσοβο":

  • Στο ΕΜΠ στις 12.00.
  • Στη Νομική Σχολή στις 13.00 με ομιλητή τον Θ. Παφίλη,γενικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.
  • Στο ΤΕΦΑΑ Δάφνης,στις 13.30, οπτικό αφιέρωμα στον αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και συζήτηση με θέμα: "Η νέα δομή του ΝΑΤΟ", με ομιλητή τον Γρ. Πετρόπουλο,οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.
80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Εκδήλωση ΝΕ Τρικάλων για την παιδεία

Στα πλαίσια των 80 χρόνων του ΚΚΕ, η ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ οργανώνουν, την Κυριακή 10 Μάη, ώρα 11 το πρωί στο Δημαρχείο Τρικάλων, εκδήλωση με θέμα:

"Η προσφορά του ΚΚΕ για τη λαϊκή παιδεία και οι θέσεις του για τις σημερινές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας".

Ομιλήτρια θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης, θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων της Ιστορίας του Κινήματος Παιδείας και έκθεση βιβλίου.

Κεντρικές Πορείες Ειρήνης

- Στην Τρίπολη η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Κυριακή 10/5 την καθιερωμένη πορεία από την Κερασίτσα,γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη,προς την Τρίπολη. Στη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει στην Τρίπολη, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η ΕΕΔΥΕ δρομολογεί πούλμαν για την πορεία της Κερασίτσας. Θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 10/5 στις 9.30 πμ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 38.44.853, 38.44.878.

Επίσης η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου δρομολογεί πούλμαν για την Πορεία της Κερασίτσας, στις 10 πμ από την Ελευθερίου Βενιζέλου 55, στο Λουτράκι. Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 28.589 και 23.628.

- Στην Αθήνα η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη, στις 7.30 πμ, από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

- Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Μάη η μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Στρατόπεδο Νταλίπη στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963.

- Στο Ακτιο,την Κυριακή 24/5, μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση, με ομιλητή τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ,Γρ. Πετρόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ