ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλέγμα φαρμακερών περιορισμών
  • Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για ενιαία συνταγή προβλέπει ότι θα συνταγογραφούνται μόνο δυο "κουτιά" από κάθε φάρμακο για κάθε συνταγή μη χρόνιων παθήσεων
  • Το ΙΚΑ ήδη εφαρμόζει μόνο τη χορήγηση ενός "κουτιού" για μη χρόνιες παθήσεις

Σε νέους περιορισμούς φαρμάκων για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους προχωρά η κυβέρνηση με την καθιέρωση του ενιαίου εντύπου συνταγής για το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) προβλέπει ότι με κάθε συνταγή θα χορηγούνται μόνο μέχρι τρία είδη φαρμάκων και όχι περισσότερα από δύο εμβαλλάγια - δηλαδή κουτιά - για κάθε φάρμακο.

Ηδη το ΙΚΑ προχώρησε σε έναν ακόμα περιορισμό, πέρα και από αυτόν που προβλέπει το σχέδιο του ΠΔ: Ο διοικητής του Ιδρύματος με εγκύκλιό του απαγορεύει να γράφονται περισσότερα του ενός φάρμακα στις συνταγές των μη χρόνιων παθήσεων.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με την εφαρμογή της λίστας, καθώς και εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται στις Υπουργικές Αποφάσεις για τα νοσήλια και την εφαρμογή της λίστας δημιουργούν ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλέγμα και οδηγούν στην υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Το σχέδιο για τις συνταγές

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διαφορετικό τύπο συνταγής και - βασικά - δεν υπήρχαν περιορισμοί στην αναγραφή των φαρμάκων, πλην του ΙΚΑ.

Ο ενιαίος τύπος συνταγής θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2458/97 για τη "Σύσταση κλάδου κύριας ασφάλισης των αγροτών". Το σχέδιο του ΠΔ που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση έχει δύο άρθρα και προβλέπει έναν τύπο συνταγής, που πλησιάζει στον τύπο της συνταγής που χρησιμοποιεί σήμερα το ΙΚΑ.

Στο δεύτερο άρθρο, πέρα απ' τα τυπικά χαρακτηριστικά της συνταγής, προβλέπει ότι "τα χορηγούμενα φάρμακα μπορεί να είναι μέχρι τρία σε κάθε συνταγή και μέχρι δύο εμβαλλάγια για κάθε φάρμακο". Ο περιορισμός της ποσότητας, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, δεν ισχύει για τις συσκευασίες που περιέχουν μια δόση, για συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων απαραίτητων για φαρμακοτεχνικές εργασίες, για επαναλαμβανόμενες θεραπείες στις περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων και για τις συνταγές εξωτερικών ασθενών που εκτελούνται στα φαρμακεία του ΙΚΑ και στα κρατικά νοσοκομεία. Στη συνταγή ο γιατρός θα αναγράφει και το ποσοστό της συμμετοχής του ασφαλισμένου σε κάθε φάρμακο. Επίσης, θα υπάρχει και έγκριση του ελεγκτή γιατρού εφόσον η θεώρηση είναι απαραίτητη.

Εξουδετέρωσητων μέτρων της κυβέρνησης

Στις 6.4.1998 ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις υγειονομικές μονάδες με θέμα την "αδικαιολόγητη αύξηση της συνταγογραφίας".

Το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τον διοικητή, παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού των συνταγών όσο και των φαρμάκων. Ο μέσος όρος αύξησης είναι της τάξης του 20% και σε ορισμένες περιοχές τον υπερβαίνει (Πάτρα, Ρόδος, Ηράκλειο και Μυτιλήνη) αναφέρει ο διοικητής και απειλεί με πειθαρχικές διώξεις, τονίζοντας: "Επειδή η αύξηση αυτή αφ' ενός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με πληθυσμιακά στοιχεία και αφ' ετέρου εξουδετερώνει οικονομικά τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΙΚΑ θα προχωρήσει σύντομα σε πειθαρχικές διώξεις όσων δε θέλουν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και τις εντολές που έχουμε δώσει κατά καιρούς και ιδιαίτερα πρόσφατα".

Ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί πρόβλημα τη συνταγογραφία των αγροτικών και των νοσοκομειακών γιατρών και έχει "ειδοποιήσει το υπουργείο Υγείας" ενώ παροτρύνει - έμμεσα - τους γιατρούς του ΙΚΑ να μην ακολουθούν τη συνταγογραφία των νοσοκομείων σε περιπτώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων. "Οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και του ΙΚΑ, αναφέρει, απαγορεύεται να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας, η δε διοίκηση του ΙΚΑ σάς υπενθυμίζει ότι οι γιατροί μας δεν είναι υποχρεωμένοι να αντιγράφουν συνταγές που εκδόθηκαν από τα νοσοκομεία", αναφέρει ο διοικητής και τους παροτρύνει: "Εσείς αποφασίζετε για τα φάρμακα που έχει ανάγκη ο ασθενής", και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την απειλή "για την ανυποχώρητη απόφαση της διοίκησης να πατάξει με κάθε μέτρο την ασύστολη, αδικαιολόγητη, αντιεπιστημονική και διαρκώς καλπάζουσα συνταγογραφία".

Ετσι, ανάμεσα στα μέτρα που παίρνει - μεταξύ των άλλων - είναι και τα εξής: Στα χρόνια νοσήματα χρησιμοποιούνται οι τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές, αλλά "ποτέ δε δικαιολογείται στις υπόλοιπες συνταγές η αναγραφή πλειόνων του ενός εμβαλλαγίου του ιδίου ιδιοσκευάσματος".

Να σημειωθεί ότι και στις 8.6.1994 ο διοικητής του ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο "με στόχο τον περιορισμό της χωρίς ένδειξη πολυφαρμακίας, μεταξύ των οποίων και τη μη αναγραφή περισσότερων του ενός κουτιού από το ίδιο φάρμακο". Χοντρικά εκείνη η εγκύκλιος προέβλεπε ότι για τα οξέα (μη χρόνια περιστατικά) θα εκδίδονται συνταγές στις οποίες θα γράφεται μόνο ένα κουτί φαρμάκου.

Ενα μήνα αργότερα (7.7.1994) και μετά τις συγχύσεις που δημιουργήθηκαν, καθώς και τις διαμαρτυρίες που ξεσηκώθηκαν, εκδόθηκε συμπληρωματική εγκύκλιος με την οποία επιτρεπόταν, και για μη χρόνια νοσήματα, η συνταγογράφηση δύο κουτιών απ' το ίδιο φάρμακο ή και περισσότερων μετά από έγκριση του ελεγκτή γιατρού.

Προτελευταίες θέσεις

Ως αναποτελεσματικά και απλώς λογιστικά μέτρα, που κύριο στόχο έχουν απλά την περιστολή των δαπανών και όχι την ορθή συνταγογράφηση, κρίθηκαν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή τη σημερινή ημερίδα με θέμα: "Φάρμακο - Φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Παρά τους "ολοφυρμούς" της κυβέρνησης για το υπέρογκο των δαπανών υγείας προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ - 5,2% έναντι 14,3% των ΗΠΑ. Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα προσεγγίζει το 30% των συνολικών δαπανών υγείας ή το 1,8% του ΑΕΠ.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν δαπάνη σε φάρμακα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Απομακρύνεται από τις κοινωνικές ανάγκες

Διαπιστώσεις για τις επιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ιατρική της χώρας μας

Η αγωνία για τον κίνδυνο μετατροπής της υγείας σε επιχείρηση, εκφράστηκε χτες σε εκδήλωση της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών - στα πλαίσια του 24ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου - με θέμα: "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η άσκηση της Ιατρικής στην Ελλάδα".

Το φόβο εμπορευματοποίησης της υγείας εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γ. Τσιτούρης,που, όπως είπε, απασχολεί όχι μόνο τους πολίτες - ασθενείς αλλά και τους λειτουργούς υγείας. Εμφαση δόθηκε τόσο στις περικοπές κοινωνικών δαπανών, όσο και στην τοποθέτηση μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μ. Βιολάκη,ο μάνατζερ πρέπει να είναι από τον υγειονομικό χώρο. "Διαφορετικά, πώς μπορεί να κρίνει το κόστος μιας ασθένειας ή να βγάλει τις υπερωρίες των γιατρών;", διερωτήθηκε. Από τη μεριά του ο Γ. Τσιτούρης σε μια αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε τους μάνατζερ "κουμανταδόρους οικονομικών".

Με ένα γλαφυρό τρόπο ο δημοσιογράφος Α. Καρκαγιάννης αναφέρθηκε στους μάνατζερ: "Κάποτε - είπε - οι ιδιοκτήτες ορισμένων εφημερίδων ήθελαν να αντικαταστήσουν τους δημοσιογράφους - διευθυντές με μάνατζερ, που είχαν διαπρέψει σε άλλους χώρους. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και κωμικά". Ο Α. Καρκαγιάννης σημείωσε ακόμα ότι κάποτε το κράτος πρόνοιας ήταν το καύχημα, ενώ τώρα είναι το όνειδος, καθώς ο καπιταλισμός το θεωρεί αγκάθι στην εξάπλωσή του.

Στην παρέμβασή της η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, τόνισε ότι η "Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνον σε επιμέρους πλευρές, αλλά κυρίως στο χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του συστήματος υγείας στη χώρα μας, καθώς και στο ρόλο και στο έργο του γιατρού".

Η υγεία έχει βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα, υπογράμμισε η Μ. Αλειφεροπούλου,και πρόσθεσε: "Η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, η οποία φαίνεται να έχει μια αυτονομία και αυθυπαρξία, καθορίζεται μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο διαμορφώνει την αντίστοιχη πολιτική υγείας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κεντρικός επιδιωκόμενος στόχος από όλες τις συνθήκες της ολοκλήρωσής της είναι η κατοχύρωση και η ενίσχυση στην ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των προσώπων. Αλλά αυτές οι ελευθερίες υπηρετούν την ανάπτυξη, δηλαδή τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και δε σχετίζονται με καμία από τις βασικές οργανικές ή πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου. Αυτός ο στόχος καθορίζει και την ιδεολογική - πολιτική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία, η οποία δεν αποτελεί αυτοσκοπό - κοινωνικό αγαθό - αλλά υπηρετεί (όπως φαίνεται και από συγκεκριμένες οδηγίες - θέσεις) την καπιταλιστική ανάπτυξη".

Και η Μ. Αλειφεροπούλου κατέληξε: "Υπάρχει βαθιά οργανική επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας. Οχι στα δευτερεύοντα τεχνοκρατικά προβλήματα, αλλά στην καρδιά του. Μια καρδιά που δε χτυπά στους ρυθμούς των κοινωνικών αναγκών, των ανθρωπίνων αξιών και της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά στον παροξυσμό του ανταγωνισμού, αυτού του τέρατος, που κάποια μέρα, έτσι κι αλλιώς, θα πεθάνει, από τον παροξυσμό του".

ΕΪΤΖ
Το κράτος περιορίζει τις υποχρεώσεις του

Το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας αποποιείται σταδιακά τις ευθύνες όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ. Οι ενημερωτικές καμπάνιες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το ΕΪΤΖ γίνονται πλέον κυρίως με τη βοήθεια δωρητών. Τις τελευταίες μέρες υπογράφτηκε και η υπουργική απόφαση με την οποία αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί το κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας. Το υπουργείο υγείας Πρόνοιας θα συνεχίσει να χορηγεί δωρεάν τα αντιρετροϊκά φάρμακα στους ανασφαλίστους και τους απόρους.

Στο πλαίσιο του 24ου ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου το ΚΕΕΛ διοργάνωσε χθες ημερίδα με θέμα "ΕΪΤΖ και πρωτοβάθμια φροντίδα". Η Μ. Καρά,υπεύθυνη της Επιτροπής Ενημέρωσης του Κέντρου, ανέφερε ότι το ΚΕΕΛ διαθέτει μόνο 50 εκατομμύρια δραχμές ετησίως για ενημερωτικές καμπάνιες, όταν για τη διετία 1995 - 1996 το κόστος ήταν ένα δισ. δραχμές. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση για την ενημέρωση του κόσμου γύρω από το Εϊτζ προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρητές και λιγότερο από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. "Χάρη στην καλή θέληση των δωρητών η ενημέρωση για το ΕΪΤΖ έρχεται τέταρτη, μετά την "Κόκα - Κόλα", την "Αμστελ" και το ΠΡΟΠΟ", πρόσθεσε.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,ο οποίος, εκτός απ' τη μετάθεση του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε και την ελεύθερη διακίνηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία για όσους δεν επιθυμούν να εντάσσονται στο σύστημα χορήγησης. Επίσης, ανέφερε ότι εντείνεται ο Μαζικός Ανώνυμος μη Ταυτοποιήσιμος Ελεγχος, παράλληλα ξεκινάει η δήλωση των οροθετικών ατόμων από τη στιγμή της διάγνωσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδήλωση ΕΪΤΖ.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων. Παρουσιάστηκε μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του "Τζανείου", που δείχνει: "Μετά από ένα χρόνο αγωγής με τριπλή αντιρετροϊκή θεραπεία, τα επίπεδα του ιού μειώθηκαν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο 60% περίπου των ασθενών και μόνο το 3,2% δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Η θεραπεία παρεμπόδισε την ανάπτυξη ευκαιριακών λοιμώξεων σε ποσοστό 92%".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ