ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκοψαν την επιδότηση ενοικίου στους Ελληνοπόντιους

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις στα παραρτήματα του ΕΙΥΑΠΟΕ έγιναν χτες σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Στους δρόμους της Καβάλας,της Κομοτηνής,της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης βγήκαν χτες από το πρωί χιλιάδες Ελληνοπόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Απόδημων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), με την οποία περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για την πλειοψηφία των 25.000 Ελληνοποντίων που διαμένουν στην περιφέρεια.

Με συγκεντρώσεις και πορείες και στις τέσσερις πόλεις, χιλιάδες Ελληνοπόντιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, απαίτησαν να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία. Αμέσως μετά προχώρησαν σε κατάληψη των παραρτημάτων του ΕΙΥΑΠΟΕ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αύριο. Αίτημα των Ελληνοποντίων είναι η συνέχιση της κατασκευής σπιτιών και η παραχώρησή τους με χρησιδάνειο και για όσους επιθυμούν εγκατάσταση με τη μορφή αυτοστέγασης την επιδότηση με χρήματα από το Ιδρυμα.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή της Ενωσης Συλλόγων Ελληνοποντίων Νομού Ξάνθης, εδώ και 7 χρόνια έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 70 δισ. δρχ. τόσο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όσο και από κονδύλια της ΕΕ, και από τα 5.000 και πλέον σπίτια που έπρεπε να έχουν ανεγερθεί, το ΕΙΥΑΠΟΕ έχει κατασκευάσει μόλις 1.200 κατοικίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι έχει διακοπεί από πέρσι το πρόγραμμα κατασκευής 144 κατοικιών στον Οικισμό Ζυγού Καβάλας που ξεκίνησε το 1995 εξαιτίας των χρεών του Ιδρύματος προς τους εργολάβους, ενώ παράλληλα έχει ματαιωθεί η τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση του οικισμού.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την οποία τους καλούν να απαντήσουν:

  • Τι απέδωσε η πρόσφατη απογραφή των ομογενών;
  • Πόσοι διαμένουν σε κάθε νομό, σε κάθε οικισμό του ΕΙΥΑΠΟΕ και σε κάθε άλλο οικισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης;
  • Ποιοι ομογενείς έχουν πάρει σπίτια κατά κυριότητα, κατά χρήση και ποιο ακριβώς είναι το υπόλοιπο Οικιστικό Πρόγραμμα που υλοποιεί το ΕΙΥΑΠΟΕ στην περιφέρεια αυτή;
  • Ποιοι πόροι διατίθενται για το σκοπό αυτό;
  • Πόσες οικογένειες επιδοτήθηκαν κατ' έτος από τον Οκτώβρη του 1993 για ενοίκιο κατοικίας και ποια εκτίμηση υπάρχει για τις στεγαστικές συνθήκες που συναντούν σήμερα οι ομογενείς;
  • Ποιος κανονισμός ισχύει για την επιδότηση και την επιλογή των δικαιούχων;

Ειδικά για τον οικισμό στο Ζυγό Καβάλας οι δύο βουλευτές ρωτάνε:

- Πότε θα αρχίσει η αποπεράτωση των 144 κατοικιών, πότε θα παραδοθούν και με ποιους όρους;

- Πότε θα ανατεθεί η κατασκευή των υπολοίπων ως τις 300 που προβλέφτηκαν αρχικά για το Ζυγό;

- Γιατί σταμάτησε η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στον υπό ανέγερση οικισμό και πότε θα ξαναρχίσει;

Τέλος, οι ομιλητές του ΚΚΕ ρωτούν ποιο είναι το κονδύλι του προϋπολογισμού του ΕΙΥΑΠΟΕ για επιδότηση ενοικίου και για πόσες οικογένειες υπολογίστηκε.

ΛΑΜΙΑ
Βαριές καταδίκες αγροτών

Μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης χτες σε δικαζόμενους αγρότες, έξω από το "αγροτοδικείο" του Αιγίου

"Δουλιά" ξανάπιασε το "αγροτοδικείο" Λαμίας που προχώρησε στη βαριά καταδίκη 20 αγροτών, ενώ χτες στο Αίγιο άλλοι 36 αγρότες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο "μοιρασμένοι" σε δύο δίκες, οι οποίες τελικά αναβλήθηκαν, υπό την πίεση της μαζικής συγκέντρωσης συμπαράστασης που έγινε την ίδια ώρα έξω από το δικαστήριο.

Στη Λαμία, το "αγροτοδικείο" καταδίκασε προχτές σε 5μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή τους 20 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Μάρτη του 1995, στο οροπέδιο του Δομοκού. Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ τάχτηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα στο πλευρό των καταδικασθέντων αγροτών. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη μεθόδευση των "αγροτοδικείων" και της ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών και καλεί "τους ανθρώπους της υπαίθρου, πιο δυνατά να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή τους τα μελλοντικά μπλόκα, δίνοντας μαθήματα αγωνιστικότητας και αλληλεγγύης σ' αυτούς που σήμερα επιλέγουν το δρόμο των διώξεων και του διασυρμού".

Στο Αίγιο το δικαστήριο ανέβαλε χτες την εκδίκαση των διωκόμενων αγροτών για τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Εξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε μια μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία εκτός από αγρότες συμμετείχαν η ΝΑΣ Αχαϊας με επικεφαλής των υποψήφιο νομάρχη Ανδρέα Αθανασόπουλο και η ΔΑΣ Αιγίου με τον υποψήφιο δήμαρχο Τάκη Παπακωνσταντόπουλο.Παρόντες επίσης ήταν πολλοί ακόμα φορείς της περιοχής, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κ. Κερκουλάς,εκπρόσωπος της Παναιγιάλειας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, οποίος κατήγγειλε με σφοδρότητα τη συνεχιζόμενη πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης
  • Το Σάββατο 9 - 5 - 98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ θα γιορτάσουν την 53η επέτειο της συντριβής του φασισμού και Μέρα της Εθνικής Αντίστασης.

- ΧΑΛΚΙΔΑΣ.Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου της ΕΑ, στην παραλία της Χαλκίδας στις 11 πμ.Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και ο λαός της πόλης να πάρουν μέρος.

- ΛΑΡΙΣΑΣ στις 11 πμ στο Επιμελητήριο Λάρισας. Καλείται ο λαός της περιοχής να παραστεί.

- Νομαρχιακές Επιτροπές ΤΡΙΚΑΛΩΝ των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ στις 11 πμ στην πλατεία "Ηρώων Πολυτεχνείου".

- Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ στις 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

- ΚΑΒΑΛΑΣ στις 11.30 πμ,στα γραφεία του παρ/τος και στη συνέχεια 11.30πμ κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα του Καπνεργάτη.

56χρονα του ένοπλου αγώνα
  • Το Παράρτημα ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος,την Κυριακή 10 - 5 - 98 στις 11 πμ,διοργανώνουν εκδήλωση για το γιορτασμό της επετείου των 56 χρόνων της έναρξης του ένοπλου αγώνα από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του στην "Καλύβα Στεφανή".

- Το Παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ καλεί τα μέλη του και το λαό της πόλης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Πάρκου στις 9.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 31.858, 37.989.

ΠΕΕΠΠ
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδρομή την Κυριακή 10 - 5 - 98 στη Σπερχειάδα. Μετά την εκδήλωση στην "Καλύβα Στεφανή", θα γίνει επίσκεψη στη "Μονή Αγάθωνος" και στο "Κάστρο της Λαμίας". Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.40 πμ.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 10 - 5 - 98 στις 11 πμ,στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας, την ετήσια Γενική του Συνέλευση, που είναι αφιερωμένη σε όλους τους πατριώτες που πιάστηκαν, εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο φασιστικό κάτεργο της Γιούρα από τη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απρίλη. Θα μιλήσει ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παραρτήματος, Νίκος Κοϊνης.Θα απονεμηθούν αναμνηστικοί τιμητικοί τίτλοι στους επιζώντες και αποβιώσαντες αγωνιστές.
  • Το Παράρτημα Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ πραγματοποιεί την Κυριακή 10 - 5 - 98 στις 10 πμ,τη χρονιάτικη Απολογιστική Γενική του Συνέλευση, στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Τρυπιά 45).
Επέτειος
  • Ο Δήμος ΠΑΤΡΩΝ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 10 Μάη στις 11 πμ εκδήλωση τιμής για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και της Αντιφασιστικής Νίκης. Επίσης θα αποτιθεί φόρος τιμής στους 13 Εαμίτες αγωνιστές που απαγχονίστηκαν από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές στις 9 Μάη 1944, στα Ψηλά Αλώνια.

Καλούνται όλοι οι αγωνιστές της ΕΑ και φίλοι της Αντίστασης, οι αρχές, οι φορείς της πόλης, η νεολαία και όλος ο λαός να παραβρεθούν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, θείο, σύντροφο και αγωνιστή

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

ετών 84

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 7 Μαϊου 1998 και ώρα 1 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πλατάνου Ναυπακτίας.

Τα παιδιά: Κώστας Τσίπουρας, Λούλα και Κωνσταντίνος Τζάνογλου

Η εγγονή: Διαμάντω - Ελένη

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Τετραήμερο εκδηλώσεων για τους 200 εκτελεσθέντες

Αρχισαν χτες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με την πορεία προς το Σκοπευτήριο, οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Σήμερα στις 8.30 μμ,στην αίθουσα εκδηλώσεων, θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ σχετικού με την εκτέλεση των 200. Αύριο επίσης στις 8.30 μμ,στην κεντρική πλατεία της πόλης, χορευτικά συγκροτήματα θα καλύψουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο στις 5.30 μμ Εκκίνηση Ανώμαλου Δρόμου από το Σκοπευτήριο και στις 8 μμ άφιξη λαμπαδηδρομίας από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Τέλος, την Κυριακή 10-5-98 στις 10 πμ πορεία από το Παλιό Δημαρχείο προς το Σκοπευτήριο και απότιση φόρου τιμής στους εκτελεσμένους. Οι αντιστασιακοί - μέλη της ΠΕΑΕΑ με τα λάβαρά τους θα συμμετάσχουν στην πορεία και εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία θα μιλήσει στο Σκοπευτήριο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα δοθεί συναυλία στην πλατεία.

  • Πούλμαν για την εκδήλωση της Κυριακής δρομολογούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ: Ιλίου (Ανω Λιόσια) στις 9 πμ από το δημαρχείο, Κορυδαλλού στις 9.30 πμ από την Πλ. Ελευθερίας, Ν. Ηρακλείου στις 9 πμ από τα "Τρία Αστέρια" και Πετρούπολης στις 9.30 πμ από το δημαρχείο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ