ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Προς πανεργατική απεργία

Πανελλαδική απεργία για συμβάσεις, ΔΕΚΟ, εργασιακές σχέσεις στις 28 του Μάη εισηγείται το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ενώ η ΕΣΑΚ πρότεινε μία ακόμα απεργία στις ΔΕΚΟ

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 τουΜάη για συμβάσεις, ΔΕΚΟ και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, θα εισηγηθεί το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της.

Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας συνεδρίασε χτες και αποφάσισε ταυτόχρονα να επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ.Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την ίδια μέρα που θα γίνει συνάντηση με τους εργοδότες.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε η πανεργατική απεργία να πραγματοποιηθεί στις 21 του Μάη και επίσης να κηρυχτεί 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η πρότασή της αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.

"Πρωτεύον" οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,με αφορμή τη δημοσιοποίηση χτες στοιχείων για τις αμοιβές των στελεχών δημόσιων οργανισμών και τραπεζών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σήμερα τα ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις και στοιχεία, που προωθεί ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, για τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ. Αυτό γίνεται τη στιγμή ακριβώς που η κυβέρνηση ξεπουλά τράπεζες, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, συγκοινωνίες και βοηθά στον αποπροσανατολισμό από το κυρίαρχο και πρωτεύον που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις,η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου.

Οσοι λοιπόν, και μεταξύ αυτών και ο Γ. Μανώλης, πρωτοστατούν σε πρακτικές που εμφανίζουν το δέντρο κρύβοντας όμως ταυτόχρονα το δάσος αναδεικνύονται σε όργανα της κυβέρνησης.

Οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα είναι πράγματι αρκετά παχυλοί. Καρπώνονται σημαντικό τμήμα της υπεραξίας που δίνει ο ιδρώτας των εργαζομένων. Αντανακλούν το ημετερισμό, την αναξιοκρατία, τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σ' αυτές τις πολιτικές, που στην ουσία και στην καρδιά τους βρίσκεται το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, χρειάζεται να επικεντρώνεται η κριτική και κύρια η αγωνιστική δράση των εργαζομένων".

  • Η ΕΡΓΟΣΕ,θυγατρική επιχείρηση του ΟΣΕ, διαψεύδει ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Π. Αλεξάκης αμείβεται με 3.800.000 δρχ. μηνιαίως και ισχυρίζεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές του είναι 990.290 δρχ. μεικτά και 587.044 δρχ. καθαρά.Η ΓΣΕΕ,σε δελτίο Τύπου, τονίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα δημοσιεύματα για τις αποδοχές των στελεχών των ΔΕΚΟ, που της αποδίδονται.
"Ασύμφορη" η κοινωνική ασφάλιση, διαλύστε τη!

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις Παπαϊωάννου, Μάνου και λοιπών "εκσυγχρονιστών" σε χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ

Ο "εκσυγχρονισμός" του "κοινωνικού" κράτους περνά μέσα από την κατάργηση βασικών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με τη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως "είναι αναπόφευκτη ανάγκη η προσαρμογή σε νέες ευέλικτες μορφές εργασίας", αλλά και πως "είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση". Δίνοντας το στίγμα προς τα πού θα είναι αυτές οι "μεταρρυθμίσεις", καταφέρθηκε κατά "της Αριστεράς που κοιτάζει προς τα πίσω στο κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα", έκανε λόγο για "παλιά λάθη του ΠΑΣΟΚ" και κατέληξε πως "το μεγάλο όπλο για να υλοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές είναι ο κοινωνικός διάλογος"...

Ο Στ. Μάνος,παίρνοντας το λόγο, κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει"συγκεκριμένη και αποτελεσματική πολιτική", έκανε λόγο για "σπατάλη στις κοινωνικές δαπάνες" και πρότεινε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, με ιδιωτικό μάνατζμεντ...

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρεις άξονες: κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και υγεία. Στο πρώτο θέμα αναφέρθηκε ο Πανεπιστημιακός Μ. Ματσαγκάνης,ο οποίος επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ισχυριζόμενος ότι "έχουμε υπερβολικά γενναιόδωρο (!) σύστημα συντάξεων" και ότι δαπανούμε περισσότερα για συντάξεις απ' ό,τι οι πλούσιες χώρες! Επιτέθηκε κατά του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν έχουμε μεταλλωρύχους και βάζουμε στα βαρέα κομμωτές και μοδίστρες", ενώ ισχυρίστηκε ότι "οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και παρεμποδίζουν την καταπολέμηση της ανεργίας".

Για "σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος πρόνοιας", έκανε λόγο ο Πανεπιστημιακός Γ. Υφαντόπουλος και συνεχάρη την κυβέρνηση για το σχετικό με τη πρόνοια νομοσχέδιο.

Στο σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο Πανεπιστημιακός Τ. Φιλαλήθης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι δαπάνες της υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες στο 5,6% του ΑΕΠ. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα νοσήλια που πληρώνουν τα ταμεία στα νοσοκομεία, καλύπτουν μόνο το 30% των πραγματικών δαπανών νοσηλείας και ότι πρέπει να αναλάβουν το πραγματικό κόστος τα ταμεία. Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία μηχανισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να παρέχει σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Απόφαση για αγώνες από το ΣΟ των ΕΚ Πελοποννήσου

Συνεδρίασε χτες το βράδυ το Συντονιστικό Οργανο που έχουν συγκροτήσει τα Εργατικά Κέντρα περιοχής Πελοποννήσου και κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:

- Τα Εργατικά Κέντρα θα διοργανώσουν συλλαλητήρια στις 19 του Μάη στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και το Αργος.

- Επίσης, θα προκηρύξουν, με αποφάσεις των διοικήσεών τους, 24ωρη απεργία στις 28 του Μάη στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα, ενώ παρόμοιες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν και άλλα ΕΚ της περιφέρειας.

Το Συντονιστικό Οργανο με της κινητοποιήσεις αυτές απαιτεί:

α.Υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - 7ωρο.

β.ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση.

γ.Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις, 8.000 δρχ. κατώτατο βασικό μεροκάματο και 200.000 κατώτατο μισθό. Κατώτατη σύνταξη, ίση με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

δ.Τριανταπεντάωρο - εφτάωρο - πενθήμερο, με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

ε.Αποχώρηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφή "κοινωνικού διαλόγου", είτε για τις εργασιακές σχέσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, εκτιμά ότι μπροστά σ' αυτή την επίθεση, απαιτείται τώρα ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την απόκρουση της επίθεσης και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Στάσεις στην "Ιωνία"

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Κεραμικής "ΙΩΝΙΑ" στη Ν. Αρτάκη, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι στάσεις εργασίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται όλη τη βδομάδα, ενώ σε συνεδρίασή του το ΔΣ του σωματείου θα αποφασίσει τα παραπέρα βήματα.

Η επιχείρηση, η οποία ανήκει στον μεγαλοβιομήχανο Παπαλεξόπουλο,τηρεί αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις με το σωματείο που διαρκούν ένα μήνα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού.

Ολομέλεια της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η Ολομέλεια της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΤΕ (Αμερικής 10, 3ος όροφος). Θέματα της Ολομέλειας είναι: Απολογισμός - προγραμματισμός δράσης της παράταξης. Συζήτηση με βάση τις θέσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας. Εκλογή αντιπροσώπων για την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ. Εκλογή νέας Γραμματείας.

- Σε σύσκεψη με θέματα την ανάλυση - συζήτηση των θέσεων για τη συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ και την εκλογή αντιπροσώπων για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη της παράταξης, καλούν η ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή, στις 10πμ, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως).

Απολύσεις στη "Σπίντεξ"

Χτυπάει το "κακό" στη ρίζα του η εταιρία ταχυμεταφορών "Σπίντεξ".Το "κακό" στην προκειμένη περίπτωση είναι το σωματείο και η "ρίζα" του όσοι προσπαθούν να το ιδρύσουν. Την περασμένη Δευτέρα η εταιρία απέλυσε παράνομα τον Δ. Αργυρό,από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ενώ πριν ένα χρόνο περίπου είχε απολύσει όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προσπάθεια ίδρυσης σωματείου, πριν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί. Η αφορμή της απόλυσης, σύμφωνα με την εταιρία, ήταν ότι ο εργαζόμενος δεν τηλεφώνησε για να ενημερωθεί αν υπήρχαν άλλες εξωτερικές εργασίες και σχόλασε όταν τελείωσε το ωράριό του!

Η αυθαιρεσία της εταιρίας βέβαια χτυπά και άλλα εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα, συνηθίζει να αλλάζει απροειδοποίητα την ημερομηνία καταβολής της μισθοδοσίας. Παλιότερα χορηγούσε στον κάθε εργαζόμενο 15.000 δραχμές για τη συντήρηση της μηχανής, πριν από 4 μήνες όμως το - ούτως ή άλλως μικρό για συντήρηση ποσό - κόπηκε και έκτοτε όσοι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν σέρβις στη μηχανή τους, υποχρεώνονται να πηγαίνουν σε ένα συνεργείο που υποδεικνύει η εταιρία.

Εκτός των παραπάνω οργιάζουν η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία, το ωράριο καταστρατηγείται σε καθημερινή βάση, ενώ η εταιρία μπορεί να μεταθέτει τους εργαζόμενους σε όποιο υποκατάστημα θέλει, όποτε θέλει.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προσέφυγε ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να παρέμβει για την ανάκληση της απόλυσης και να διενεργήσει ελέγχους στο χώρο για το αν τηρείται η εργατική νομοθεσία. Από την πλευρά του ο Δ. Αργυρός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για την ίδρυση και λειτουργία του επιχειρησιακού σωματείου.

Αποφασισμένοι να αποκρούσουν τα σαρωτικά σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση είναι οι εργαζόμενοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ