ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη βιβλιογιορτή στο Πεδίον του Αρεως

Με το σύνθημα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου "Τα βιβλία είναι τρόπος ζωής", ανοίγει, σήμερα, η 21η Γιορτή Βιβλίου,στο Πεδίον του Αρεως.Τη γιορτή διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών,σε συνεργασία με τοΣύλλογο Εκδοτών Βιβλίου,το ΥΠΠΟ και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μάη και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6 - 10.30 μμ και την Κυριακή 10 πμ - 2μμ και 6 - 10.30 μμ. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν, τη Δευτέρα στις 8 μμ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η οργανωτική επιτροπή επισήμανε την απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και των σωματείων των βιβλιοπωλών να μην επιτρέψουν στο μέλλον τις συχνές και ευκαιριακές αγορές βιβλίων (πριν μια βδομάδα ξεκίνησε έκθεση και στο Ζάππειο), που γίνονται χωρίς την έγκριση των συνδικαλιστικών οργάνων. Τέτοιες εκθέσεις δεν έχουν αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, αφού δε συμμετέχουν όλοι οι εκδότες.

Φέτος, για πρώτη φορά, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για παιδικά βοηθήματα και σχολικά βιβλία,που θα πλαισιωθεί με σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά. Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, συναντήσεις με δημιουργούς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: "Ντάουν - Τάουν" (9/5), Μίλτος Πασχαλίδης και Θανάσης Γκαϊφίλιας (11/5), Ντέιβιντ Λιντς, Σταύρος Λάντσιας και Γιώτης Κιουρτσόγλου (16/5), Θανάσης Πολυκανδριώτης και "Οι επόμενοι" (17/5). Μικρό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και προβολές ντοκιμαντέρ (18, 19, 20/5), Σάκης Παπαδημητρίου - Γεωργία Συλλαίου με τραγούδια Μπρεχτ (21/5), "Συνήθεις ύποπτοι" (23/5) και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα λάτιν με τηΜ. Moreleon - "Los Mangos" (24/5).

Στο παιδικό τμήμα θα πραγματοποιηθούν: Χάπενινγκ για τη διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου (9/5), εικονογράφηση ανέκδοτων παραμυθιών με τη συνεργασία γνωστών εικονογράφων (13, 17, 20, 24/5), δραματοποιήσεις γνωστών παραμυθιών με τη συνεργασία ενός ηθοποιού - σκηνοθέτη (14 και 21/5), κυνήγι θησαυρού (16, 25/5), παράσταση Καραγκιόζη με τον Ευγένιο Σπαθάρη (22/5). Επίσης κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το πρωί οι μαθητές θα συναντούν τους αγαπημένους τους συγγραφείς και εικονογράφους. Κάθε μέρα, τα παιδιά θα κατασκευάζουν ένα πανό με διαφορετικό θέμα, ενώ στο τέλος της έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια συνολική εικόνα της δημιουργικότητας των παιδιών.

Στερνό "αντίο"

Στο Μαρούσι, στη γη όπου γεννήθηκε, κηδεύεται, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία, ο συγγραφέας Αρης Φακίνος.Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 11 πμ, από το νεκροταφείο Αμαρουσίου, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων (Μαρούσι). Η σορός του πρόωρα χαμένου εξαίρετου συγγραφέα, που έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια από πνευμονικό οίδημα, μεταφέρθηκε χτες από το Παρίσι. Εκεί ζούσε από το 1967, καθώς είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο εξαιτίας της δικτατορίας.

Από τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς, ο Αρης Φακίνος αγαπήθηκε πολύ από το γαλλικό και ευρωπαϊκό κοινό, αν και η πραγματική αξία του έργου του στη χώρα μας δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Τα βιβλία του τα εξέδιδε απευθείας στα γαλλικά, ενώ η ευρωπαϊκή κριτική τον έχει κατατάξει ανάμεσα στους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει την ελληνική έκδοση του τελευταίου βιβλίου του, που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην Ελλάδα ("Καστανιώτης") και τη Γαλλία. Πρόκειται για το μυθιστόρημα "Το όνειρο του πρωτομάστορα Νικήτα",με το οποίο ολοκληρώνεται η "τριλογία ιστορικής μνήμης", όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος, η οποία περιλαμβάνει το "Κάστρο της μνήμης" και την "Κλεμμένη ζωή" (κυκλοφόρησε η ένατη έκδοση), που ήδη έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Πρεμιέρες του Μάη
  • Εργο με βαθιές τομές στα σημερινά κοινωνικά "σχήματα", "Οι επισκέπτες" του Γ. Λυρίτη,ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο "Σημείο",σε σκηνοθεσία και σκηνογραφική επιμέλεια του Ηλία Ασπρούδη,μουσική Γιώργου Φακανά,επιμέλεια κίνησης Πάνου Μεταξόπουλου.Παίζουν: Νίκος Σιδέρης, Αντώνης Πάλλης, Σοφία Κακαρελίδου, Χρήστος Συριώτης, Κατερίνα Κούτα.
  • Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο δουλιάς της κατά τη χειμερινή περίοδο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει, σήμερα, το έργο του Γιώργου Ζαμπουλάκη "Ερημος",στην αίθουσα της Νέας Σκηνής, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη,σκηνικά - κοστούμια Θάνου Βόβολη,μουσική Μελίνας Παιονίδου.Παίζουν: Βασίλης Ρίσβας, Ανθή Ανδρεοπούλου, Νίκος Σαρρόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Νίκος Γιαχαλής, Φώτης Μακρής, Εύη Βασιλειάδη, Γιώτα Φωτοπούλου, Αντώνης Διαμαντής.
  • Το τρίτο έργο του Θόδωρου Γράμψα,ηθοποιού του "Θεάτρου Τέχνης","Μια πέτρα λάθος",ανεβαίνει, σήμερα, από το θίασο "Πράξη Επτά",στο "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" (της οδού Φρυνίχου). Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, σκηνικά Ναυσικάς Μπαλή,κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου,μουσική Αριστείδη Μυταρά,κίνηση Βάλιας Παπαχρήστου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Τζομπανάκη και Διώνη Κουρτάκη.
Για τη μάνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Μητέρας, η βραβευμένη συγγραφέας και συνεργάτριά μας στην κριτική βιβλίου Ελένη Σαραντίτη,την Κυριακή, στις 6μμ, στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας Λακωνίας θα μιλήσει για την έννοια μάνα και την προσφορά της, όχι μόνο στα παιδιά της και στην οικογένεια, αλλά και στην κοινωνία.

Τίμησαν την προσφορά της

Στο φιλόξενο χώρο της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19Α), πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, της ακλόνητης κομμουνίστριας και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Δέσποινας Αρμάου - Χατζηανδρέου.Σύντροφοι, φίλοι και συνάδελφοί της, βρέθηκαν κοντά της και περιηγήθηκαν στη μακρόχρονη και σημαντική εικαστική της πορεία. Παρόντες και οι: Ορέστης Κολοζώφ και Σπύρος Χαλβατζής (μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ). Παρευρέθηκαν επίσης, ο γραμματέας της Αχτίδας Διανοουμένων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, Στράτος Σαραντίδης και από μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,ο Γιάννης Σκαρπερός.Η έκθεση της Δ. Αρμάου - Χατζηανδρέου, θα λειτουργεί μέχρι τις 17 του Μάη, καθημερινά (εκτός Δευτέρας), από 5 - 10μμ.

Τα κείμενα των συγγραφέων Κωνσταντίνας Βέργου, Στέλλας Βογιατζόγλου, Δημήτρη Κεχαϊδη, Περικλή Κοροβέση, Κώστα Μουρσελά, Δημήτρη Παπαχρήστου, Γιώργου Σκούρτη και Γιάννη Χρυσούλη,που παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, με τίτλο "Εντός σχεδίου",στο "Θέατρο των Καιρών" κυκλοφορούν σε βιβλίο από τον "Κέδρο".Η σκηνοθεσία είναι της Ερσης Βασιλικιώτη.Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Νίκος Καλογερόπουλος, Γιάννης Κυριακίδης, Σοφία Παυλίδου, Θοδωρής Προκοπίου, Κίμων Ρηγόπουλος, Αφροδίτη Τζοβάνη, Αλίνα Φωτέτσου.

Διήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο η Νομαρχία Μαγνησίας και ο Δήμος Βελεστίνου.Η αυριανή (7μμ) εκδήλωση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, στους οποίους θα αποδοθούν τιμητικές πλακέτες. Η εκδήλωση θα λήξει με "Τραγούδια του Ρήγα" από ορχήστρα και χορωδία σε διεύθυνση του Δ. Μαραγκόπουλου. Την Κυριακή θα αποδοθούν τιμές στο μνημείο του Ρήγα.

"Ηθικοί λόγοι" παραίτησης

Παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου η Λυδία Κονιόρδου,"για λόγους ηθικούς", όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και δήμαρχο Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη και τα μέλη του ΔΣ των δύο φορέων. Στην επιστολή εκθέτει τους λόγους, αναφερόμενη σε ανακόλουθες συμπεριφορές, τόσο του προέδρου, όσο και της πλειοψηφίας των μελών, "που την έχουν εκθέσει προσωπικά". Και αυτές αφορούν στη ματαίωση της αποφασισμένης συμπαραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,με το θέατρο"Πολιτεία" για την παράσταση της "Φόνισσας" και στη ματαίωση των παραστάσεων του "Σιμιγδαλένιου" στην Αθήνα.

Οσον αφορά στη συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το "Θέατρο του Νότου" της παράστασης "Βαλς Εξιτασιόν" που παίχτηκε και στο Βόλο, το ΔΣ αρνείται να καταβάλει τα χρήματα (15 εκατ ) της συμπαραγωγής. Συνευθύνη επιρρίπτει ηΛυδία Κονιόρδου και στον συνδιευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Θέμη Μουμουλίδη,ο οποίος ενώ είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων "δεν την είχε ενημερώσει για τις οικονομικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες".

"Ονειρικά ταξίδια" της κούκλας

Με ένα τρίπτυχο καλλιτεχνικό - πολιτιστικό γεγονός με τίτλο "Ονειρικά ταξίδια" γιορτάζει το "Θέατρο της κούκλας" τα 20 χρόνια συνεχούς δημιουργίας στο χώρο του κουκλοθέατρου. Το δεκαπενθήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα κουκλοθέατρου, ξεκινάει, αύριο, και θα διαρκέσει μέχρι 24 Μάη. Ενα θεατρικό - εικαστικό περιβάλλον με τα "υλικά" του "Θεάτρου της κούκλας" έχει στηθεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ροζ Κτίριο"Κωστή Παλαμά".Εκεί ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να βιώσει τον κόσμο που ο Τάκης Σαρρής και οι συνεργάτες του δημιούργησαν αυτά τα είκοσι χρόνια. Κούκλες, μαριονέτες, σκιές, σκηνικά, και άλλα μικροαντικείμενα θα δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι έναν κόσμο ονειρικό.

"Το κουκλοθέατρο ως καταγραφή προσωπικής διαδρομής και αισθητικής αναζήτησης" είναι το θέμα του Διήμερου Συμποσίου Τέχνης και Επιστημονικής σκέψης,που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μάη, στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν.Υπεύθυνος του Συμποσίου θα είναι ο Γιώργος Πόλος,ενώ συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι (Αγγλία, Σκοτία, Σουηδία, Αμερική, Βέλγιο) επιστήμονες και καλλιτέχνες. Επίσης, το "Θέατρο της κούκλας" διοργανώνει ένα διήμερο φωνητικό και μουσικό εργαστήριο που θα ολοκληρωθεί με παράσταση σε εξωτερικό χώρο και με την καθοδήγηση του Πήτερ Σούμαν.Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και παίζουν κάποιο όργανο μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6425046 με την Στέλλα Σπανουδάκη.

Τέλος, από 20 μέχρι 25 Μάη, στο "Αμόρε",το "Θέατρο της κούκλας" θα παρουσιάσει την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή,σε ελεύθερη μετάφραση και σκηνοθεσία Τάκη Σαρρή.Παίζουν: Ελένη Βουτυρά, Αγγελική Μπατζάκη, Σοφία Ντινιακού, Μίνα Σαρρή, Σοφία Σαρρή και Τάκης Σαρρής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ