ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στους ιδιώτες τα λιμάνια

Ικανοποιούνται τα αιτήματα των εφοπλιστών για τη σύνθεση των πληρωμάτων και η προσαρμογή του Λιμενικού Σώματος στη γραμμή της Σένγκεν

Επισημοποιήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο η, εδώ και πολύ καιρό, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες και η ιδιωτικοποίησή τους στη συνέχεια, διά της μετοχοποίησης.Οπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα της ποντοπόρου ναυτιλίας και η "ανταγωνιστικότητα" της ελληνικής σημαίας, θέματα για τα οποία όμως απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, είπε πιο συγκεκριμένα ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της σύνθεσης (!) των πληρωμάτων, που στην πράξη σημαίνει αποελληνοποίησή τους, αλλά και θέματα που αφορούν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πλωτά μέσα, "με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση, την προσαρμογή... στη Συνθήκη Σένγκεν"!Για το θέμα της προμήθειας των ελικοπτέρων παντός καιρού, ο Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι θα αγοραστούν εντός των προσεχών ημερών. Κατηγορηματικά απάντησε στην ερώτηση για τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά,μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν με την παραίτηση του κ. Κλαυδιανού από τη θέση του προέδρου, λέγοντας: "Είναι θέμα μερικών ημερών. Δεν είναι θέμα Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι καθαρά δικό μου θέμα, το να βρω τον άνθρωπο εκείνον που θα στελεχώσει κατάλληλα τη θέση του προέδρου". Τέλος, στην ερώτηση για το αν πάρθηκαν αποφάσεις για τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός δήλωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι ήδη δρομολογημένες...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκλητική επιμονή

H Αγκυρα επιμένει να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα ευνοεί την προώθηση "διευθετήσεων" στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ετσι λοιπόν, μετά την επαναφορά στο προσκήνιο των θεωριών περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να υπογραμμίσει και να κρατήσει ανοιχτό το θέμα, που η ίδια και σε συμπαράσταση με την Ουάσιγκτον δημιούργησε, για την υποτιθέμενη στήριξη της δράσης της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ από την Ελλάδα.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης, επισκέφθηκε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας στις τουρκικές αρχές ότι "δεν υπάρχει αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Ελλάδα" κι ότι "δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για κάτι τέτοιο".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προκλητικά επιμένει στο θέμα τονίζοντας ότι "θα εξεταστεί εκ μέρους μας πόσο συμβαδίζει με την πραγματικότητα η εγγύηση αυτή που δίνει η Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη αντιπροσωπείας του ΡΚΚ". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, "δεν είναι αρκετή και ικανοποιητική".

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προκειμένου να είναι ικανοποιητικές οι ανακοινώσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό, θα πρέπει η χώρα αυτή "να καταδικάσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση και να απαγορεύσει τη λειτουργία κάθε οργάνωσης που σχετίζεται με το ΡΚΚ".

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην ανακοίνωση που έκανε σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας και τονίζεται πως ο Ελληνας εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η Ελλάδα "πριν επικρίνει άλλες χώρες στο θέμα αυτό, πρέπει να δώσει τέλος στην πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εναντίον της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της χώρας της κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και των υποχρεώσεών της και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα αυτή".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες είχε καλέσει τον Ελληνα πρεσβευτή ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει αντιπροσωπεία του ΡΚΚ στην Αθήνα.

ΜΕΡΑ ΝΙΚΗΣ

Η σημερινή μέρα, 9 του Μάη, είναι γραμμένη με φωτεινά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Είναι μέρα γιορτής και μνήμης. Μέρα περισυλλογής αλλά και αγωνιστικής ανάτασης. Μέρα καταγγελίας του φασισμού και του ιμπεριαλισμού. Μέρα ανανέωσης της υπόσχεσης στα 50 εκατομμύρια νεκρών του Β Παγκοσμίου Πολέμου ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.

Δεν πρόκειται για επετειακά και παχιά λόγια που επιστρατεύονται για να αποδοθούν οι τιμές που πρέπει. Δεν είναι ένα τυπικό καθήκον. Η σημερινή ανθρωπότητα χρωστά πολλά στην επέτειο της 9ης Μάη 1945 και αν μη τι άλλο οφείλει να την προστατεύσει από τη "λήθη" και τη λυσσώδη και ύπουλη προσπάθεια που κάνουν οι αιώνιοι εχθροί της, να "περάσει στην ιστορία" - στην ιστορία όπως αυτοί τη γράφουν - ακόμα χειρότερα να την ευνουχίσουν, να την κάνουν "δική τους". Την έχουν ήδη βαφτίσει "μέρα της Ευρώπης", όχι βέβαια για να αναγνωριστεί ο ηρωικός αντιφασιστικός αγώνας των λαών της ηπείρου. Θέλουν να κλέψουν από τη δόξα της για χάρη της νέας τάξης πραγμάτων. Θέλουν να εξαγνίσουν τα εγκλήματα που διαπράττουν σήμερα, κατά των λαών, μέσα από την "κολυμβήθρα" της.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που όσο και αν το επιχειρούν δεν μπορούν να τα σβήσουν από τη συλλογική μνήμη.

Ο φασισμός στηρίχτηκε και εξοπλίστηκε από το γερμανικό και το διεθνές κεφάλαιο. Ηταν γέννημα - θρέμμα του ιμπεριαλισμού. Ο πόλεμος ξέσπασε σαν αποτέλεσμα των αγεφύρωτων αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού. Αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα των αγορών και του κόσμου. Ο ιμπεριαλισμός είναι αυτός που γεννά τον πόλεμο. Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο και απειλή για να ζήσει ο κόσμος τη φρίκη ενός νέου πολέμου. Μετά τον πόλεμο δεν ήταν λίγοι οι λαοί που πλήρωσαν πανάκριβα αυτή την αλήθεια.

Δεν μπορεί να ξεχαστεί ο αποφασιστικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης, του ΚΚΣΕ και του Κόκκινου Στρατού στην αντιφασιστική νίκη. Το 40% των θυμάτων του πολέμου, 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν Σοβιετικοί πολίτες. Δεν ήταν κάτι τυχαίο. Δεν μπορεί να "παραγραφεί" εξαιτίας της ανατροπής του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η τιμητική θέση που είχε ο ελληνικός λαός στο αντιφασιστικό μέτωπο. Με καθοδηγητή το ΚΚΕ, το ΕΑΜ συσπείρωσε ενάμιση εκατομμύριο Ελληνες πολίτες. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Η εκάστοτε "νέα τάξη πραγμάτων" φαντάζει παντοδύναμη και άτρωτη. Οι εκάστοτε απολογητές της κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι κάθε αντίδραση και αγώνας είναι καταδικασμένος, προκειμένου να καταφέρουν τη συνθηκολόγηση και την υποταγή των λαών. Η 9η Μάη θυμίζει ότι αυτός που συνθηκολόγησε και μάλιστα άνευ όρων, κάτω από τον ασίγαστο αγώνα των λαών για 5 χρόνια, 8 μήνες και 4 μέρες, ήταν ο φασισμός.

Μόνο ανιστόρητοι μπορούν να πιστεύουν ότι η σημερινή τάξη πραγμάτων που έχει εξαπολύσει έναν ακήρυχτο πόλεμο ενάντια στους λαούς, που οδηγεί την ανθρωπότητα κατ' ευθείαν στο μεσαίωνα, θα κυριαρχεί για πολύ. Οι λαοί, που γνωρίζουν τη δύναμή τους - η 9η Μάη ήταν τρανή απόδειξη - δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη τους. Εχουν κάθε λόγο να τρέμουν το ξέσπασμα της οργής τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Καταδίκη" Χόλμπρουκ
Το Εθνικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής επιχειρεί την αναβάθμιση του καθεστώτος του Ρ. Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του προεδρικού απεσταλμένου στο νησί Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής ολοήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Ολες οι πλευρές που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασαν τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο Χόλμπρουκ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ότι ο Ντενκτάς είναι επιλεγμένος μέσα από την πολιτική διαδικασία στη βόρεια Κύπρο, σε συνδυασμό με τη δήλωσή του στο τέλος των επαφών του στην Κύπρο ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό στη Βόρεια Κύπρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε επίσης την πληροφορία ανώτατης διπλωματικής πηγής στη Λευκωσία ότι έκδηλος στόχος του Χόλμπρουκ είναι να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί αναβάθμιση του καθεστώτος του Ραούφ Ντενκτάς υπό τη μορφή αναγνώρισης των δήθεν πραγματικοτήτων, ότι δηλαδή εκλέγεται και ελέγχει γεωγραφική περιοχή.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου άρχισε στις 9 το πρωί, διακόπηκε το μεσημέρι και συνεχίστηκε το απόγευμα. Κατά την πρωινή συνεδρία, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εντατικές συσκέψεις που είχε με τον Χόλμπρουκ και ανέπτυξε τις εκτιμήσεις του για την παραπέρα πορεία.

Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε εκτίμηση των δηλώσεων του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φέισελ, ο οποίος καθόλου τυχαία παρουσίασε τον Ντενκτάς εκλεγμένο ηγέτη, προσδιορίζοντας επίσης την ίδια διάσταση και στη λεγόμενη Βουλή του ψευδοκράτους. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για τη μορφή αντίδρασης της κυβέρνησης έναντι των αμερικανικών μεθοδεύσεων. Αναλύθηκε επίσης η τελευταία τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Φόλι και, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον προέβη σε "διορθωτική κίνηση", άποψη που αντικρούστηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

Κατά την απογευματινή συνεδρία που συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέλυσε σε βάθος τις εκτιμήσεις του κόμματος για τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί και υποστήριξε τη συλλογική αντιμετώπισή τους. Καταλόγισε επίσης ευθύνες όσον αφορά τους χειρισμούς και τη στρατηγική του Προέδρου Κληρίδη, που στήριξε όλες σχεδόν τις ελπίδες στην πρωτοβουλία του αμερικανικού παράγοντα. Ο Δημ. Χριστόφιας, απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής, αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ που κάλεσε την κυβέρνηση να μεθοδεύσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έκανε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε την αναθεώρηση της στρατηγικής και τακτικής της κυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα είναι ένας από τους υποψηφίους του για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο άλλος υποψήφιος είναι ο πρώην γερουσιαστής Ρόμπερτ Νίτσαλ, ο οποίος βοήθησε στην επίτευξη συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ