Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκλητική επιμονή

H Αγκυρα επιμένει να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα ευνοεί την προώθηση "διευθετήσεων" στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ετσι λοιπόν, μετά την επαναφορά στο προσκήνιο των θεωριών περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να υπογραμμίσει και να κρατήσει ανοιχτό το θέμα, που η ίδια και σε συμπαράσταση με την Ουάσιγκτον δημιούργησε, για την υποτιθέμενη στήριξη της δράσης της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ από την Ελλάδα.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης, επισκέφθηκε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας στις τουρκικές αρχές ότι "δεν υπάρχει αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Ελλάδα" κι ότι "δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για κάτι τέτοιο".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προκλητικά επιμένει στο θέμα τονίζοντας ότι "θα εξεταστεί εκ μέρους μας πόσο συμβαδίζει με την πραγματικότητα η εγγύηση αυτή που δίνει η Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη αντιπροσωπείας του ΡΚΚ". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, "δεν είναι αρκετή και ικανοποιητική".

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προκειμένου να είναι ικανοποιητικές οι ανακοινώσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό, θα πρέπει η χώρα αυτή "να καταδικάσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση και να απαγορεύσει τη λειτουργία κάθε οργάνωσης που σχετίζεται με το ΡΚΚ".

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην ανακοίνωση που έκανε σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας και τονίζεται πως ο Ελληνας εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η Ελλάδα "πριν επικρίνει άλλες χώρες στο θέμα αυτό, πρέπει να δώσει τέλος στην πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εναντίον της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της χώρας της κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και των υποχρεώσεών της και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα αυτή".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες είχε καλέσει τον Ελληνα πρεσβευτή ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει αντιπροσωπεία του ΡΚΚ στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ