Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - -

Πολιτισμός, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη (ΒΑ), όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές από τη στήλη αυτή, πέρα από το γεγονός ότι είναι αμφιλεγόμενος τείνει να γίνει και ανεκδοτολογικός εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θυμάται τη ΒΑ μόνο σε δυο περιπτώσεις. Οταν είναι να εκταμιεύσει ευρωπαϊκά κονδύλια κι όταν προπαγανδίζει έργα (από μακέτες) προς άγραν ψήφων. Φυσικά η ευαισθησία της για τις επόμενες γενιές (όπως διατείνεται η ΒΑ) είναι το μόνο που δεν την απασχολεί. Εξ ου και ο τρόπος που αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν (κατ' άλλους επιβλήθηκαν) τα μεγάλα έργα. Οπως και η επιμονή της για τη μη ανανέωση του σιδηροδρομικού δικτύου και στόλου, η παραμονή των ρυπογόνων δραστηριοτήτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, η εγκατάλειψη των εθνικών δρυμών, η εξαφάνιση των δασών κτλ. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται καθημερινά και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Και δεν το λέμε εμείς. Οι δείκτες είναι αποκαλυπτικότατοι, όπως και οι εκθέσεις της ΕΕ. Εκείνο όμως που πραγματικά εξοργίζει είναι η εγκατάλειψη των αρχαιολογικών χώρων. Η πολιτιστική μας κληρονομιά χάνεται, είτε από "αναπτυξιακές" επιλογές άχρηστων έργων, είτε επειδή οι πόροι που διαθέτονται είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, την ίδια στιγμή που διασπαθίζονται δισ. στο Μέγαρο Μουσικής και φιέστες όπως αυτή με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της "βιώσιμης" ανάπτυξης. Τώρα τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή και πόσο βιώσιμη είναι ανήκει στη δική σας κρίση.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

- - - - - - - - - - - - -

Περί... δίαιτας

Οι γιατροί πολύ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα, κοιτώντας τα γονίδια ενός ατόμου να γνωρίζουν ποιες τροφές θα το ωφελούν και ποιες θα το παχαίνουν, δήλωσε σε διεθνή διάσκεψη κορυφαίος διαιτολόγος, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου πριν από λίγες μέρες.

Εξετάζοντας τη γενετική φυσιογνωμία του κάθε ασθενούς οι γιατροί θα έχουν στο εξής τη δυνατότητανα καθορίζουν την ιδανική δίαιτα για τον καθένα, δηλώνει ο Τζιμ Μαν, καθηγητής διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, στη διεθνή διάσκεψη για τη διατροφή, που διεξήχθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο Μαν πρόσθεσε ότι ο γενετικός έλεγχος ως διαιτητικό βοήθημα θα είναι υποχρεωτικός τον αιώνα που έρχεται. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για να δοθούν εξηγήσεις γιατί ορισμένα άτομα έχουν ιδιαίτερη προδιάθεσησε συγκεκριμένες ασθένειες όπως για παράδειγμα οι καρδιοπάθειες. Οι έρευνες για κάθε λογής δίαιτες συνεχίζονται και προωθούνται στην αγορά (με το αζημίωτο), ενώ κουβέντα δεν ακούγεται για το επιβαλλόμενο καταναλωτικό μοντέλο που οδηγεί στην παχυσαρκία και τις εξ αυτής ασθένειες. Οπως επίσης και για την ποιότητα των τροφίμων που μας ταϊζουν, για να πλουτίζουν οι εταιρίες τροφίμων και μακροπρόθεσμα οι... ιδιωτικές κλινικές πολυτελείας.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΟΙΩΝΟΣ τ.5

Ο Οιωνός έχει γενέθλια. Εγινε κι όλας ενός έτους. Στη νέα του φάση μάς υπόσχεται να είναι πιο ώριμος, αν κι από τα πρώτα του μπουσουλήματα τα δείγματα γραφής του ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Ενα ειδικό έντυπο της Ορνιθολογικής Εταιρείας που κάθε φορά που το διαβάζουμε ανακαλύπτουμε το μεγαλείο του φτερωτού κόσμου που κινδυνεύει από την αδιαφορία της πολιτείας και κυρίως από το επιλεγέν μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο δεν περισσεύουν ευαισθησίες για τέτοιου είδους πράγματα. Κάποιοι επιμένουν να μας θυμίζουν ότι εκτόςαπό τα έργα, το μπετόν και το αυτοκίνητο υπάρχει και το φυσικό περιβάλλον και οι πληθυσμοί που ζουν σ' αυτό, Κι από αυτή την άποψη(κι όχι μόνο) αξίζει να υποστηριχτεί η προσπάθεια. Από μας πολλές ευχές, να τα εκατοστίσει....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ