ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
"Παράθυρο" στη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ
  • Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή ότι το άρθρο 16 παρέχει "ερμηνευτική ευελιξία" για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας
  • Αχ. Κανταρτζής: Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρακάμψει το συνταγματικό σκόπελο για να προωθήσει πιο ελεύθερα την ιδιωτικοποίηση
  • Αρχισε χτες η συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Με τη συζήτηση της ενότητας των άρθρων που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, άρχισε χτες στη Βουλή η επί των άρθρων συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον Ε. Βενιζέλο να ανοίγει "παράθυρο" για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αν και δήλωσε αντίθετος με την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ, εντούτοις είπε ότι το συγκεκριμένο άρθρο παρέχει την "ερμηνευτική ευελιξία" στον κοινό νομοθέτη να προχωρήσει στη συνεργασία με ξένα ΑΕΙ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τον Ε. Βενιζέλο, με έναν απλό νόμο θα μπορούν να λειτουργήσουν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία στη χώρα μας.

"Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την αναθεώρηση του άρθρου 16, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα", τόνισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας δε την τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, βρίσκοντας άλλους δρόμους για να παρακάμψει το σκόπελο που υπάρχει και προωθήσει πιο ελεύθερα, πιο ανεμπόδιστα, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. "Εμείς ζητάμε πλήρη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και το ίδιο να ισχύσει και στην επαγγελματική εκπαίδευση".

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα υπό συζήτηση άρθρα, ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι εξυπηρετούν τον κύριο στόχο, που είναι η ακόμα πιο συντηρητική αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ μόνο σε δευτερεύουσας σημασίας άρθρα υπάρχουν κάποιες προτάσεις με οριακά θετικό χαρακτήρα.

Εξέφρασε τη συμφωνία του με τη συνταγματική ρύθμιση της εναλλακτικής θητείας και ζήτησε ολοκληρωμένη αναθεώρηση προκειμένου να απαλειφθούν, ως παρεπόμενη ποινή, τα ατομικά διοικητικά μέτρα και να καταργηθούν οι περιορισμοί στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της συγκέντρωσης.

Για τη θανατική ποινή ζήτησε να μην ισχύει ούτε σε καιρό πολέμου και είπε ότι πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μεταναστών και το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο.

Οι προτεινόμενες διατάξεις για το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής, είπε, υπονομεύτηκαν από τους νόμους για τη δήθεν προστασία από την επεξεργασία των δεδομένων, την κύρωση της Συνθήκης Σένγκεν και την ίδρυση της Ευρωπόλ. Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι εάν τα δύο κόμματα πραγματικά ενδιαφέρονταν για το απόρρητο δεν έχουν παρά να απαγορεύσουν και τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων.

Συμφώνησε με την αποδέσμευση του όρκου από το θρησκευτικό του περιεχόμενο, αλλά είπε ότι το κύριο είναι ο ουσιαστικός χωρισμός κράτους και Εκκλησίας.

Οσον αφορά τα άρθρα που αναφέρονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έθεσε τέσσερα ζητήματα που πρέπει να κατοχυρωθούν: Να γίνει ρύθμιση ότι οι συχνότητες είναι περιουσία του κράτους, ο ιδιοκτήτης να έχει μία εφημερίδα και να μην μπορεί ταυτόχρονα να έχει και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να διασφαλιστεί η ελληνικότητα των ΜΜΕ, να απαγορευτεί στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ η ανάληψη των δημόσιων έργων και να ισχύει γι' αυτούς συνταγματικά το "πόθεν έσχες".

Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του άρθρου 22 που γίνεται, με τον ισχυρισμό ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συλλογικές συμβάσεις και στο δημόσιο τομέα, αφ' ενός μεν γιατί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ισχύον Σύνταγμα και αφ' ετέρου γιατί τυχόν αναθεώρησή του θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους για συνολική αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά με το άρθρο 25 που αναφέρεται στον "πυρήνα" των δικαιωμάτων, είπε ότι τυχόν αναθεώρησή του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ακόμα περιορισμό και καταστρατήγηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και ζήτησε διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας, να επιτραπεί αυτό στα Σώματα Ασφαλείας και τους δικαστικούς. Επίσης να σταματήσει η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων και να επιτραπεί αυτή και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η διαδικασία αναθεώρησης έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη κοινή εμφάνιση των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ με στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Βουλγαράκης κ.ά., οι οποίοι με κοινή πρόταση ζήτησαν την κατάργηση της δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Η υπόθεση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ και μάλιστα έκανε σχετική παρέμβαση και ο πρόεδρός της, Κ. Καραμανλής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας!

Τη μη ένταξη του ιδρύματος στο ΕΣΥ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της νέας σύμβασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Την προσπάθεια κυβερνητικού εμπαιγμού από την πλευρά της κυβέρνησης, όσον αφορά τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,στη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όπου εξετάστηκε η νέα σύμβαση για τη λειτουργία του ιδρύματος που προτείνει η κυβέρνηση.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε ότι με τη σημερινή σύμβαση γίνεται φανερή η "προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει εντάσσοντας το νοσοκομείο στο ΕΣΥ μόνο στα λόγια ενώ στην πράξη μέσα από τα ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες που αφήνουν οι διατάξεις της σύμβασης να ακυρώνει την ένταξη στο ΕΣΥ. Ετσι το γεγονός ότι το νοσοκομείο παραμένει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις και κυρίως της σιωπής της σύμβασης σε ορισμένα θέματα που δεν ξεκαθαρίζονται, ανοίγει τις πόρτες για πρακτικές που δεν έχουν σχέση με το ΕΣΥ όπως για παράδειγμα το θέμα των νοσηλίων. Τι σημαίνει ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας; Είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας να τίθεται τέτοιος όρος στη σύμβαση".

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, αν και έκανε αόριστες αναφορές για "συμφέροντα" που αντιτίθενται στην ολοκλήρωση των εργασιών για την αποπεράτωση και λειτουργία του νοσοκομείου ωστόσο κάθε άλλο παρά διευκρίνισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου, αφήνοντας αναπάντητο το ότι στο άρθρο 1 της σύμβασης ορίζεται πως το ίδρυμα θα λειτουργεί υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Παράλληλα αδιευκρίνιστο άφησε και το θέμα των δαπανών νοσηλείας. Συνολικά πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να αποδώσουν το όλοπρόβλημα αλλά και τις κυβερνητικές ευθύνες στην προηγούμενη σύμβαση που καθόρισε το καθεστώς λειτουργίας. Οσον αφορά τις σχέσεις των ασφαλιστικών ταμείων με το ίδρυμα, ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης είπε ότι "με την έναρξη της λειτουργίας του θα ισχύει το ίδιο καθεστώς που ισχύει και στα άλλα ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου". Η Ν. Δημοκρατία άσκησε από την πλευρά της κριτική στο σημερινό καθεστώς ζητώντας να εφαρμοστούν οι μέχρι τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.

Προεκλογικά παιχνίδια

Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην πολιτική επιφάνεια του πρώτου λιμανιού της χώρας μπορούν να εξηγηθούν μόνο με το χορό των αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθορίζουν στάσεις και συμπεριφορές όλων όσοικινούνται μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος; Πολλά απ' όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στον Πειραιά εκφράζουν ακριβώς αυτό. Τα δισεκατομμύρια που κυκλοφορούν στο λιμάνι είναι πάρα πολλά. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως, λίγους μήνες πριν εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία για την κυβερνητική πολιτική (σ. σ. η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει τέτοιο χαρακτήρα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές) είναι απλοϊκό να εξηγούνται ορισμένα πράγματα με όρους που παραπέμπουν στο "λιμάνι της αγωνίας".

Μία ολόκληρη βδομάδα, με αφορμή την προφυλάκιση Λογοθέτη για κατηγορίες κακοδιαχείρισης, η κοινή γνώμη "βιάζεται" καθημερινά στην κατεύθυνση να πειστεί πως όσα συμβαίνουν αφορούν μόνο: είτε έναν κακό δήμαρχο, που επιτέλους έπεσε στα δίχτυα της καλής δικαιοσύνης, είτε έναν καλό δήμαρχο, που όντας άνθρωπος του ρίσκου, έπεσε στην πλεκτάνη που του έστησαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο πολύχρονος πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Λογοθέτη βοηθά και τα δύο σενάρια, η επικράτηση των οποίων έχει ένα και μόνο πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα: Να μείνουν απολύτως στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πιστά εφάρμοσε ο Λογοθέτης και όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίστηκαν - ανταγωνιζόμενοι - μαζί του στο ποιος εκφράζει πιστότερα αυτήν την πολιτική. Ποια πολιτική; Αυτήν που για να περάσει έχει ανάγκη τα ΜΑΤ ενάντια στους εργάτες του δήμου, αυτήν που για να υλοποιηθεί οδηγεί στη διαχείριση αρκετών δισ. δημοσίου χρήματος πέρα κι έξω ακόμα και από κάθε κανόνα του δημόσιου λογιστικού. Αυτήν που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις που, για να εξασφαλίσουν κέρδος, αδειάζουν την τσέπη του δημότη, εκχωρούν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια πολιτική που έχει ανάγκη Λογοθέτηδες, και που δεν τους παράγει μόνο στον Πειραιά...

Οι κομμουνιστές τόσο στον Πειραιά όσο και όπου αλλού εφαρμόζεται αυτή η πολιτική έχουν εξαρχής διαφωνήσει και καταγγείλει πολιτικές συμπεριφορές και τρόπους διαχείρισης του δήμου τύπου Λογοθέτη. Κύρια, όμως, έχουν κατ' επανάληψη κάνει καθαρό πως αυτή η πολιτική που γεννά και τους τέτοιους διαχειριστές τής επιβάλλεται να καταδικαστεί πολιτικά στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν αρνούνται φυσικά πως υπάρχουν και προσωποποιημένεςκαι σε αρκετές περιπτώσεις και ποινικές ευθύνες, για τις οποίες όταν και όπου υπάρχουν πρέπει να επιλαμβάνεται και η δικαιοσύνη. Ενα ερώτημα που ο καθένας μπορεί να βάλει είναι η δοσμένη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης προφυλάκισης, αφού είναι ένα σκάνδαλο για το οποίο βοά όλη η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Μια προφυλάκιση, η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως πολιτική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, αλλά που επηρεάζει και την όποια βαθιά διερεύνηση της υπόθεσης. Η τακτική και μόνο που ακολουθούν τις τελευταίες μέρες όσοι κατ' επανάληψη έχουν στηρίξει την κυρίαρχη πολιτική, αλλά εμφανίζονται τώρα είτε να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Λογοθέτη, είτε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την προφυλάκισή του, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την υποκρισία τους και το ρόλο της εφεδρείας ενός σάπιου συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ