Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογικά παιχνίδια

Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην πολιτική επιφάνεια του πρώτου λιμανιού της χώρας μπορούν να εξηγηθούν μόνο με το χορό των αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθορίζουν στάσεις και συμπεριφορές όλων όσοικινούνται μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος; Πολλά απ' όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στον Πειραιά εκφράζουν ακριβώς αυτό. Τα δισεκατομμύρια που κυκλοφορούν στο λιμάνι είναι πάρα πολλά. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως, λίγους μήνες πριν εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία για την κυβερνητική πολιτική (σ. σ. η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει τέτοιο χαρακτήρα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές) είναι απλοϊκό να εξηγούνται ορισμένα πράγματα με όρους που παραπέμπουν στο "λιμάνι της αγωνίας".

Μία ολόκληρη βδομάδα, με αφορμή την προφυλάκιση Λογοθέτη για κατηγορίες κακοδιαχείρισης, η κοινή γνώμη "βιάζεται" καθημερινά στην κατεύθυνση να πειστεί πως όσα συμβαίνουν αφορούν μόνο: είτε έναν κακό δήμαρχο, που επιτέλους έπεσε στα δίχτυα της καλής δικαιοσύνης, είτε έναν καλό δήμαρχο, που όντας άνθρωπος του ρίσκου, έπεσε στην πλεκτάνη που του έστησαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο πολύχρονος πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Λογοθέτη βοηθά και τα δύο σενάρια, η επικράτηση των οποίων έχει ένα και μόνο πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα: Να μείνουν απολύτως στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πιστά εφάρμοσε ο Λογοθέτης και όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίστηκαν - ανταγωνιζόμενοι - μαζί του στο ποιος εκφράζει πιστότερα αυτήν την πολιτική. Ποια πολιτική; Αυτήν που για να περάσει έχει ανάγκη τα ΜΑΤ ενάντια στους εργάτες του δήμου, αυτήν που για να υλοποιηθεί οδηγεί στη διαχείριση αρκετών δισ. δημοσίου χρήματος πέρα κι έξω ακόμα και από κάθε κανόνα του δημόσιου λογιστικού. Αυτήν που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις που, για να εξασφαλίσουν κέρδος, αδειάζουν την τσέπη του δημότη, εκχωρούν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια πολιτική που έχει ανάγκη Λογοθέτηδες, και που δεν τους παράγει μόνο στον Πειραιά...

Οι κομμουνιστές τόσο στον Πειραιά όσο και όπου αλλού εφαρμόζεται αυτή η πολιτική έχουν εξαρχής διαφωνήσει και καταγγείλει πολιτικές συμπεριφορές και τρόπους διαχείρισης του δήμου τύπου Λογοθέτη. Κύρια, όμως, έχουν κατ' επανάληψη κάνει καθαρό πως αυτή η πολιτική που γεννά και τους τέτοιους διαχειριστές τής επιβάλλεται να καταδικαστεί πολιτικά στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν αρνούνται φυσικά πως υπάρχουν και προσωποποιημένεςκαι σε αρκετές περιπτώσεις και ποινικές ευθύνες, για τις οποίες όταν και όπου υπάρχουν πρέπει να επιλαμβάνεται και η δικαιοσύνη. Ενα ερώτημα που ο καθένας μπορεί να βάλει είναι η δοσμένη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης προφυλάκισης, αφού είναι ένα σκάνδαλο για το οποίο βοά όλη η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Μια προφυλάκιση, η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως πολιτική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, αλλά που επηρεάζει και την όποια βαθιά διερεύνηση της υπόθεσης. Η τακτική και μόνο που ακολουθούν τις τελευταίες μέρες όσοι κατ' επανάληψη έχουν στηρίξει την κυρίαρχη πολιτική, αλλά εμφανίζονται τώρα είτε να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Λογοθέτη, είτε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την προφυλάκισή του, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την υποκρισία τους και το ρόλο της εφεδρείας ενός σάπιου συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαρύ» το βούλευμα για τον 77χρονο (2016-08-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-04-26 00:00:00.0)
Μετανάστες θύματα εκμετάλλευσης κυκλωμάτων (2009-09-26 00:00:00.0)
Ας πάψει πια η κοροϊδία! (1998-06-11 00:00:00.0)
Προφυλάκιση Λογοθέτη (1998-05-07 00:00:00.0)
Ισως κάποτε δικαστεί... (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ