Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Πακέτο" αμερικανικών εκβιασμών

Η αμερικανική διπλωματία κλιμακώνει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας στην κυκλοφορία "σενάρια" περί θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι

Με "παιχνίδια πολέμου" και "σενάρια" για "θερμό καλοκαίρι" στο Αιγαίο και την Κύπρο, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, με προφανή στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια "συνολική διευθέτηση" των εκκρεμοτήτων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα "πολεμικά σενάρια" που έχει θέσει σε κυκλοφορία η αμερικανική διπλωματία "συντονίζονται" απόλυτα με την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας: Πρώτον, την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, δεύτερον, την αναβάθμιση του status του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και την ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων από τη Λευκωσία και, τρίτον, την αντιμετώπιση εκ παραλλήλου των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού μέσα από διαδικασίες πλήρως ελεγχόμενες από την αμερικανική διπλωματία.

Στην Κύπρο ως παιχνίδι εντυπώσεων χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τις διάφορες δηλώσεις και σενάρια που γράφονται για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην Κύπρο ή το Αιγαίο.

Ο ίδιος, είπε, είναι αισιόδοξος ότι δε θα υπάρξει θερμό επεισόδιο και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τυχόν επεισόδια που θα μπορούσαν να προκληθούν στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος, ο οποίος μιλούσε στο ΡΙΚ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή η δημιουργία έντασης και επεισοδίων δεν ευνοεί τα διεθνή συμφέροντα και απέδωσε τα όσα λέγονται, σε κάποιους που επιχειρούν, όπως είπε, να δημιουργήσουν προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η κινδυνολογία περί θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι λόγω της άφιξης των ρωσικών πυραύλων "S-300", αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον τουρισμό και τις οικονομικές δραστηριότητες στο Νησί και δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο.

"Είναι ανεύθυνο από πολιτικής σκοπιάς, πρόσθεσε, εμείς οι ίδιοι να εκτρέφουμε την κινδυνολογία".

Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων μετά από την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, υποστήριξε: "έχω, υπόψη μου πως διακινείται μία πληροφορία περί δηλώσεων που έχει κάνει ο κ. Μίλερ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, για το ότι ο κ. Ρούμπιν δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος περί των θέσεων που έχουν οι ΗΠΑ, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Και είπε ο κ. Μίλερ ότι οι ευθύνες βαρύνουν την τουρκική πλευρά. Δε μίλησε μόνο για τον Ντενκτάς, μίλησε για την Τουρκία. Αυτό, αν έτσι έχουν τα πράγματα, θα πρέπει να επισημανθεί. Πιστεύουμε πως είναι λόγος δίκαιος και αντικειμενικός ο λόγος των αξιωματούχων που αποδίδουν ευθύνες στην Τουρκία για τη μη πρόοδο των συζητήσεων στην Κύπρο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ. Η δήλωση του κ. Ρούμπιν, πιστεύω ότι ήδη έχει ανακληθεί, μετά τις δηλώσεις των άλλων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, οι θέσεις που διατυπώνουμε παραμένουν οι ίδιες και είναι στο πλαίσιο των σχολιασμών που έκανε και ο κ. Κληρίδης, μετά τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ. Γνωρίζετε ότι ο κ. Κληρίδης έψεξε τον κ. Χόλμπρουκ για τις δηλώσεις αυτές και στη συνέχεια είχαμε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που απέδιδαν ευθύνες στην Τουρκία, η οποία με τη στάση της εμπόδισε την εξέλιξη των συζητήσεων στην Κύπρο".

Ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με την επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, υποστήριξε πως αυτό "είναι πρόθεση της Τουρκίας, είναι απαίτηση της Τουρκίας. Είναι η πολιτική την οποία ακολουθεί συστηματικά η Τουρκία, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Η πολιτική αυτή είναι γνωστή και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και αποφασιστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι σαφώς προσδιορισμένη. Η προσπάθειά μας για μία βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Περιλαμβάνει προτάσεις, ιδέες και θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και από την Τουρκία, πολύ περισσότερο που υποστηρίζονται και από το διεθνή παράγοντα, ιδιαίτερα την ΕΕ. Λυπούμεθα, γιατί η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση μέχρι τώρα. Δική της είναι η ευθύνη για το ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε αυτό το ψυχρό κλίμα. Πιστεύουμε, ότι η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική, γιατί αυτό επιβάλλει - πέραν όλων των άλλων - και το δικό της συμφέρον".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα εργάζεται για τη... μείωση της έντασης (1998-06-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-11 00:00:00.0)
Στο "παιχνίδι" και η Ρωσία (1998-05-07 00:00:00.0)
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα (1997-11-13 00:00:00.0)
Αργές διαδικασίες (1997-06-14 00:00:00.0)
Ο Χόλμπρουκ πιάνει δουλιά... (1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ