Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα

Στη Βόννη έφθασε χτες ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος αναχώρησε από την Αγκυρα για τις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φρίντριχ φον Πλετς και με τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, Χανς - Γιοάχιμ Μπίτερλιχ.

Η έλευση Χόλμπρουκ στη Βόννη ήταν - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - ως ενδεχόμενο "στα υπόψη", αλλά αναμενόταν ότι θα ακολουθούσε ύστερα από τη μετάβαση του Αμερικανού διπλωμάτη στην Αθήνα, πράγμα που τελικά δεν έγινε λόγω της απουσίας του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου, από την ελληνική πρωτεύουσα.

Για τους λόγους της επίσκεψης Χόλμπρουκ "εκτιμάται" από γερμανικής πλευράς ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ επιθυμεί να ενημερώσει το Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία και την Αγκυρα. "Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως η Γερμανία έχει βαρύνοντα λόγο στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο Κυπριακό".

"Δημιουργική" και "ρεαλιστική" η πρωτοβουλία

Στο μεταξύ χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρ. Χόλμπρουκ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ, χαρακτήρισε ως την πιο δημιουργική και ρεαλιστική πρωτοβουλία που υπήρξε μέχρι σήμερα σχετικά με το Κυπριακό, αυτή του ειδικού μεσολαβητή των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του το πρωί στους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο, πετώντας για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, ο Γιλμάζ υποστήριξε επίσης ότι η στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό είναι πιο δημιουργική απ' αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γιλμάζ το πρωί συναντήθηκε με τον ειδικό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μπακού. Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε "ότι δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αλλά μια λύση μεσοπρόθεσμη". Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γιλμάζ είπε ότι "η στάση της ΕΕ μάλλον δυσκολεύει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

Ο Γιλμάζ, είπε επίσης, ότι ο Χόλμπρουκ, κατά τις επαφές που είχε χτες και σήμερα στην Αγκυρα, δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις. Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η αμερικανική πλευρά δεν πρόκειται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο τον προσεχή Φλεβάρη.

Στον Καναδά

Ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συναντώνται σε περιοχή της Νέας Σκοτίας του Καναδά υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή της καναδικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ.

Η συνάντηση, η οποία οργανώνεται από το Καναδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institute for Multitruck Diplomacy), έχει ως στόχο την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για να καταγράψουν τα προβλήματά τους, αλλά και τις δυνατότητες ειρηνικής συμβίωσης στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Οτάβα τονίζουν ότι η συνάντηση έχει μικρή σημασία, εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση εκατέρωθεν για εξεύρεση λύσης. Οι δυο ομάδες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχουν έρθει στη Νέα Σκοτία από την Κυπριακή Δημοκρατία και την κατεχόμενη Κύπρο αποτελούνται από επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επαγγελματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμβιώσουν αρμονικά στη νήσο, εάν τελικά υπάρξει λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ