Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Το λόγο έχουν οι αγώνες

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις

Ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η ψήφισή του στο σύνολο. Τα συζητούμενα άρθρα αφορούν σειρά από επιζήμιες ρυθμίσεις, ανάμεσά τους και μία που ουσιαστικά σπάει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων των δήμων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 11 αναφέρεται ότι με απόφαση του δημάρχου καθορίζεται το ωράριο των υπαλλήλων και ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας τους "εντός του ισχύοντος εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας".

"Ενα τέτοιο αντιλαϊκό νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να αφήσει έξω τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ", σχολίασε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,τονίζοντας:

"Με την παρέμβαση που γίνεται, το σπάσιμο του ωραρίου ουσιαστικά, μέσα στο συγκεκριμένο χώρο της εβδομαδιαίας εργασίας, δεν είναι ένα μέτρο που ακούγεται πρώτη φορά.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθεί η κυβέρνηση με αυτούς τους "κοινωνικούς διαλόγους" να περάσει μέσα στο ωράριο των εργαζομένων, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο, την κατάργηση ουσιαστικά αυτού του ωραρίου που με τόσους αγώνες και θυσίες κατόρθωσαν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν. Είναι μία προσπάθεια που με το αθώο πέρασμα δήθεν της ρύθμισης για την κάλυψη των αναγκών των κοινοτήτων, με απόφαση μόνο του δημάρχου,θα καθορίζει ορισμένες ώρες εργασίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη εάν θα είναι μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο το οποίο υπάρχει".

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν και ήδη στην πρόσφατη απεργία της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν λάβει μέρος και με αυτό το αίτημα. Τόνισε δε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους των δήμων, αλλά είναι θέμα όλων των εργαζομένων, είτε στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται είτε στο δημόσιο.Αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και στο θέμα των τοπικών συμβουλίων, τα οποία όπως είναι γνωστό θα λειτουργούν στη θέση των δημοτικών συμβουλίων των κοινοτήτων που συνενώνονται, ο Στρ. Κόρακας τόνισε στην παρέμβασή του, σχετικά με τις αρμοδιότητες που αυτά θα έχουν:

"Ολα αυτά τα "μπορεί" είναι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Πολύ λίγα από αυτά θα γίνουν. Μάλιστα λέει ότι για να διασφαλιστούμε και από αυτόν τον κίνδυνο, δίνει τη δυνατότητα να μην εκχωρούνται οι αρμοδιότητες αυτές στο τοπικό συμβούλιο, αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο. Αμα θέλει δηλαδή η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα τα αναθέτει όλα αυτά στον πρόεδρο. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη σημασία έχει το τοπικό συμβούλιο! Είναι πράγματι για γέλια. Θα ήταν για γέλια εάν δεν παιζόταν ο ρόλος της υπαίθρου μας". Στη συνέχεια ο βουλευτής υπογράμμισε ότι τα τοπικά συμβούλια είναι όχι μόνο χωρίς αρμοδιότητες, αλλά και χωρίς χρηματοδότηση.

Τοποθετούμενος για το ίδιο θέμα ο Ν. Γκατζής και αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι οι μόνες αρμοδιότητες που δίνονται μέχρι σήμερα από τα υπουργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτές που έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος. Τέτοιες είναι η συντήρηση των σχολείων, οι παιδικοί σταθμοί κλπ, χωρίς όμως "να δίνετε τους αντίστοιχους πόρους, για να τρέχουν οι πολίτες και να γκρινιάζουν στην τοπική αρχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ