Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ
για τα λαϊκά εισοδήματα

Κάτω απο 2% οι "αυξήσεις"-κοροϊδία, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ η νέα φοροεπιδρομή συναγωνίζεται τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες

Το πλέον αντιλαϊκό σενάριο επιχειρεί να επιβάλει σε βάρος των εργαζομένων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε χτες στη Βουλή και την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε για το 1998. Η ομοβροντία των κυβερνητικών μέτρων, όπως παρουσιάστηκε χτες, προβλέπει:

  • Εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο 2,5%. Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι κάτω από 2%, αφού δε θα υπολογίζονται στο σύνολο των μισθών, αλλά (βάσει του νόμου για το νέο μισθολόγιο) θα υπολογίζονται μόνο στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στο βασικό και το επίδομα εξομάλυνσης. Ο Γ. Παπαντωνίου, θέλοντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική αναλγησία, προχώρησε μάλιστα σε εκτιμήσεις, του τύπου οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς "εγκυμονούν εθνικούς κινδύνους και δεν μπορούν να συνεχιστούν".
  • Νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα με αύξηση των άμεσων φόρων κατά 15,1% και των έμμεσων κατά 11,4%.
  • Νέες περικοπές σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά, στα όρια του πληθωρισμού και πολύ κάτω από τις ανάγκες κινούνται οι δαπάνες για την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη γεωργία, ενώ μειώνονται οι δαπάνες για πολιτισμό και αθλητισμό.

"Στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΕΕ - τόνισε χτες με δήλωσή του ο Αντ. Σκυλλάκος, γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ - και στη νέα χρονιά οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι" και "το μεγάλο κεφάλαιο θα αυξήσει τα κέρδη του".


ΣΕΛ.  9   -   11

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ