Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΕΝΝΗ
Συμφωνία Ελλάδας - Αυστρίας για τις μεταφορές

Σε πολιτική συμφωνία στο θέμα των μεταφορών, κατέληξαν ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης και ο Αυστριακός ομόλογός του Κάσπαρ Αϊνεμ, κατά τις συνομιλίες - διάρκειας μιας ώρας - που είχαν χτες στη Βιέννη, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Η συμφωνία των δύο υπουργών στηρίζεται στη βάση ότι οποιαδήποτε επίλυση των ζητημάτων θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Στις συνομιλίες τους εξετάστηκε η αναζήτηση κοινά αποδεκτών δημιουργικών λύσεων, με τις οποίες θα διευκολύνονται αφ' ενός οι Ελληνες μεταφορείς και αφ' ετέρου θα αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που έχει από τη δική της πλευρά η Αυστρία.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες θα εξετάσουν στην πορεία τις λεπτομέρειες, ως προς τις άδειες διέλευσης ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων από την Αυστρία και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα.

Οπως δήλωσε ο Τ. Μαντέλης στο ΑΠΕ, μετά τη συνάντηση, η Αυστρία, ως χώρα στο κέντρο της Ευρώπης απ' όπου διέρχονται όλες οι μεταφορές προς και από τη Δυτική Ευρώπη, επιθυμεί κατά κάποιο τρόπο να ακολουθήσει τακτικές με τις οποίες να προστατεύει το περιβάλλον της. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, ως χώρα περιφερειακή, για να μεταφέρει τα προϊόντα της - κυρίως αγροτικά - στη Δ. Ευρώπη, έχει να διασχίσει χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιβαρύνεται έτσι με το κόστος αυτής της μεταφοράς, ενώ τα προϊόντα της χρειάζεται να φθάνουν γρήγορα και όσο το δυνατόν φθηνότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του και για την επιτευχθείσα πολιτική συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε ο Τ. Μαντέλης, αποτελεί μια καλή βάση για την παραπέρα πορεία.

Ο Τ. Μαντέλης, σε σημερινή παρέμβασή του στη Διάσκεψη στη Βιέννη, πρόκειται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στο κορυφαίο θέμα του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με τις μεταφορές.

Η Διάσκεψη, της οποίας την έναρξη κήρυξε χτες το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Μεταφορών - Επιστημών και Ερευνας Κάσπαρ Αϊνεμ, διαρκεί μέχρι αύριο Παρασκευή και συμμετέχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και οι υπουργοί Μεταφορών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης, όπως επίσης το Ισραήλ και ο Καναδάς.

Η συνάντηση στη Βιέννη, που γίνεται μόνον λίγες βδομάδες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κιότο της Ιαπωνίας (έναρξη την 1η Δεκέμβρη), διοργανώνεται από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ