Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντροαριστερής συνάντησης παρεπόμενα...

Στον απόηχο της προχτεσινής επίσημης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, συνεχίστηκαν χτες οι "αψιμαχίες" μεταξύ στελεχών των δύο εταίρων με αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται που δεν κατέληξε σε άμεση συμφωνία η συνάντησή τους. Ταυτόχρονα και οι δυο πλευρές "ξαναρίχνουν τις γέφυρες" και προετοιμάζουν το κλίμα για την επόμενη κίνηση - στο προσκήνιο ή τα παρασκήνια - για την προώθηση της συνεργασίας τους.

Ετσι, χτες, ο Θ. Τσουκάτος, εκ των πρωτοκλασάτων της ηγετικής ομάδας Σημίτη, απέδιδε στην ηγεσία του ΣΥΝ την ευθύνη που η προχτεσινή συνάντηση δεν καρποφόρησε και επαναλάμβανε ότι με τη στάση του το κόμμα αυτό οδηγεί σε επανεξέταση "από μηδενική βάση" των συνεργασιών σε όλες τις περιπτώσεις και, επομένως, ο ΣΥΝ διακινδυνεύει τη στήριξη στελεχών του που είχαν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές... Από την άλλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ την απέδιδαν σε αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΝ, να πάρει τη θέση που θα έπρεπε να πάρει σε ό,τι αφορά τη δική του πορεία, όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης προχτές, δηλαδή να αποδεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κεντροαριστερή συνεργασία στις δημοτικές εκλογές. Ετσι, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "συνιστούσαν" στον Ν. Κωνσταντόπουλο να ξεπεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει για να προχωρήσει στη συνεργασία. Πάντως, τόνιζαν ότι περιμένουν την ηγεσία του ΣΥΝ για να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά...

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, από την άλλη, προσπαθώντας να αντικρούσει τις σχετικές αιτιάσεις και να μεταθέσει τις ευθύνες που του αποδίδουν, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Β. Λυσαρίδη, απαντούσε πως "από την πλευρά μας καταθέσαμε υπεύθυνες συγκεκριμένες προτάσεις και εισπράξαμε αλαζονεία, απρεπείς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις, οι οποίες δε διευκολύνουν ένα κλίμα διαλόγου και δημιουργούν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Οφείλει, το ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει την άποψή του, που θέλει την υποψηφιότητα της Αθήνας πακέτο με Θεσσαλονίκη και Πειραιά". Οσον αφορά "τα τρία επίπεδα" συνεργασίας που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για συμφωνία στο Συνασπισμό - σε επίπεδο κεντρικών δήμων, περιφερειών και πρωτευουσών νομών - ο Ν. Κωνσταντόπουλος αντιπροτείνει συνεργασίες που θα αποφασιστούν "όχι κεντρικά, αλλά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποκρούοντας (έτσι) κάθε λογική γενικής πολιτικής συμφωνίας ή συμφωνίας πακέτου είτε στο επίπεδο των τριών δήμων είτε στο επίπεδο των νομαρχιών είτε στο επίπεδο των άλλων δήμων και πρωτευουσών". Ετσι, φαίνεται μια ακόμα φορά πως το πρόβλημα για το ΣΥΝ είναι όχι η συνεργασία - στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, βεβαίως, την οποία στηρίζει το κόμμα αυτό - αλλά το πώς θα παρουσιαστεί για να μην αποκαλυφθεί ο ΣΥΝ ως συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ... Σ' αυτήν ακριβώς τη βάση συνεχίζεται ο καυγάς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ