Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανησυχίες για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ

Ανησυχίες για τη λύση που προωθούν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό και για το κατά πόσο θα στηριχτούν σε αντικειμενικά δεδομένα επειδή τα συμφέροντα τους είναι πολύ ευρύτερα, εξέφρασε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Κύπρου Β. Λυσσαρίδη.Η τοποθέτηση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στους Αμερικανούς, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό αλλά και χτες ακόμα από τον υπουργό Τύπου.

"Κατ' αρχήν βέβαια, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι θετικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μια πρωτοβουλία που θέλει να βοηθήσει να υπάρξει μια εξέλιξη στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού. Εκείνο όμως που πρέπει να μας ανησυχεί συγχρόνως είναι: αυτή η λύση θα στηριχτεί στα αντικειμενικά δεδομένα του θέματος ή υπάρχει το ενδεχόμενο, επειδή τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πολύ ευρύτερα και πολύ σημαντικότερης διάστασης στην πορεία των ΗΠΑ από το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού, αν και κατά πόσο τελικά η λύση αυτή θα μπορέσει να λάβει υπόψη τα συμφέροντα, τις ανάγκες, τα δίκαια του κυπριακού λαού.Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ανησυχεί. Κατά τ' άλλα βέβαια ευχόμαστε, ποιος μπορεί να έχει αντίθετη άποψη, να πετύχει αυτή η προσπάθεια σε κοινά αποδεκτές λύσεις". Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η σταθερή στρατηγική "που κατά την άποψή μου πρέπει να στηριχτούμε αδιαμφισβήτητα" είναι η προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετα, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε την επίσκεψη και τις δηλώσεις Χόλμπρουκ "θετικά στοιχεία" και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι η κινητικότητα, η οποία υπάρχει όσον αφορά το Κυπριακό, είναι μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. Ελπίζουμε και η συνέχεια να είναι το ίδιο καλή. Η πρωτοβουλία που αναπτύσσει ο κ. Χόλμπρουκ, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και επαφές με παράγοντες οι οποίοι έχουν γνώση του προβλήματος και λόγο και συμβολή, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ