• Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης
  • - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Αντιδράσεις προκαλούν οι προχτεσινές δηλώσεις του απεσταλμένου του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι θα εφαρμόσει και για το Κυπριακό... - 1997-06-11 00:00:00.0"/>
  • Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης
  • - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Αντιδράσεις προκαλούν οι προχτεσινές δηλώσεις του απεσταλμένου του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι θα εφαρμόσει και για το Κυπριακό... - 1997-06-11 00:00:00.0" /> Ο Χόλμπρουκ πιάνει δουλιά... | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΠΡΙΑΚΟ
    Ο Χόλμπρουκ πιάνει δουλιά...
    • Κινδυνολογώντας για επερχόμενη "τραγωδία", ο απεσταλμένος του Κλίντον προετοιμάζει λύσεις τύπου Ντέιτον
    • Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

    Αντιδράσεις προκαλούν οι προχτεσινές δηλώσεις του απεσταλμένου του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι θα εφαρμόσει και για το Κυπριακό τη λύση Ντέιτον, αλλά όχι με την απαίτηση για εντατική διαπραγμάτευση.

    Συγκεκριμένα ο Ρ. Χόλμπρουκ είχε δηλώσει το ΒΒC ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να παραμείνει ως έχει για πάντα ή μπορεί να ξεσπάσει μια από αυτές τις μέρες μια τεράστια τραγωδία, που θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η ισορροπία δεν είναι σταθερή και ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρ. Χόλμπρουκ είπε ότι θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη για ένα είδος "μίνι Ντέιτον". Διευκρίνισε όμως ότι η λύση του Κυπριακού δε θα βρεθεί με μια σύντομη εντατική διαπραγμάτευση, όπως ήταν το Ντέιτον, ενώ κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και του Βοσνιακού, είπε: "Δομικά τα δύο προβλήματα είναι αρκετά παρόμοια, αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η τελευταία φορά που υπήρξε σοβαρή σύγκρουση στην Κύπρο ήταν πριν από 23 χρόνια. Οι δύο πλευρές έχουν σκληρύνει τη θέση τους, πράγμα το οποίο μακροχρόνια θα αποβεί εκρηκτικό".

    Την προειδοποίηση Χόλμπρουκ για ενδεχόμενο μεγάλης τραγωδίας στην Κύπρο, σχολίασε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι πρόκειται για μια πιο δραματική απόδοση όσων λέει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί η παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό.

    Η κυβέρνηση συμφωνεί, είπε, ότι επείγει η λύση του Κυπριακού, διαφωνεί όμως με την άποψη του κ. Χόλμπρουκ ότι η λύση μπορεί και να πάρει χρόνια.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο τεχνητής κρίσης και πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κρίση δεν μπορεί να είναι αναγκαστικά το επόμενο βήμα. Υπάρχουν, είπε, και άλλες μέθοδοι.

    Συνομιλίες με τον Κ. Σημίτη

    Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε χτες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν την 1η Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα οι κύριοι Κληρίδης και Σημίτης θα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Οι συνομιλίες θα γίνουν ενόψει των απευθείας διαπραγματεύσεων Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ συνέχισαν χτες τις συνομιλίες τους σε κρουαζιέρα στο ιδιωτικό σκάφος του Προέδρου.

    Ο Ντ. Χάνεϊ θα έχει σήμερα συνάντηση στη Βρετανική Υπατη Αρμοστεία με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

    Χτες το βράδυ επρόκειτο να μεταβεί στα Κατεχόμενα, όπου θα παρακαθόταν σε δείπνο με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Τουρκικές "αποκαλύψεις"

    Στο λεγόμενο αμερικανικό σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού επανήλθε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ", υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η υλοποίησή του σε πέντε χρόνια.

    Κατ' αρχήν, γράφει η εφημερίδα, οι Αμερικανοί προγραμματίζουν συνάντηση τύπου Ντέιτον, κατά την οποία θα υπογραφεί η συμφωνία από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα γίνει αναπροσαρμογή των λεγόμενων συνόρων και όταν τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν στην περιοχή των Τουρκοκυπρίων, θα αντικατασταθούν από Αμερικανούς στρατιώτες στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής δύναμης.

    Το Βαρώσι, προστίθεται, θα παραμείνει στην ουδέτερη ζώνη, ενώ θα αρχίσουν οι επιδιορθώσεις των κτιρίων, προκειμένου να επιστρέψει αριθμός Ελληνοκυπρίων και θα αρθεί το λεγόμενο εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Οπως γράφει η "Μπιρλίκ", το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει ταυτόχρονα με την ένταξη της Τουρκίας.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ