Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για ασφάλιση - συντάξεις
  • Δημόσια, σύγχρονη, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση
  • Κατώτερες συντάξεις στο ύψος των 20 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη

Η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε χτες στη Βουλή τις προτάσεις του Κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα το σύνολο αυτών των προτάσεων, παράλληλα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ώστε ο αναγνώστης να αποχτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για τη συνολική παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή κατά τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

1. Κοινωνική Ασφάλιση

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μέτρο που πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης, ανοιχτής η συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης.

Αγωνίζεται για δημόσια και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη των εργαζομένων και στην αλληλεγγύη των γενεών των εργαζομένων, με πλήρη συμμετοχή του κράτους στη δαπάνη της Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Πόροι της Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι πόροι της ΚΑ για να εξασφαλίζουν τη χορήγηση των αναγκαίων ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους πρέπει να διασφαλίζονται από την κρατική συμμετοχή, τη συμμετοχή των εργαζομένων και την εισφορά των εργοδοτών, δηλαδή να διασφαλίζονται με τριμερή χρηματοδότηση. Εισφορά του ασφαλισμένου εργαζομένου 2/9, του εργοδότη 4/9 και του κράτους 3/9.

Για τους φορείς του δημοσίου τομέα η εργοδοτική και κρατική εισφορά να αθροίζονται και να καταβάλλονται από το δημόσιο φορέα, με ποσό που να αντιστοιχεί στα 7/9 του εισφοροασφαλιστικού οργανισμού.

Η κρατική συμμετοχή να καταβάλλεται και να εξασφαλίζεται μέσω της ανακατανομής των πόρων και των εσόδων του κράτους με τη φορολόγηση κυρίως των μεγάλων εισοδημάτων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και με την επιστροφή των κλεμμένων τρισεκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στις περικοπές των κρατικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία στο όνομα της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης.

3. Κοινωνική Ασφάλιση μαζί με ενιαίο δημόσιο σύστημα ανθρώπινων παροχών υγείας και πρόνοιας

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για ανθρώπινη σύγχρονη περίθαλψη σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα εξασφαλίζει ισότιμη μέριμνα και υγεία για όλους τους εργαζόμενους.

  • Οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο να εξασφαλίζει σύγχρονους όρους και υποδομή που να ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες. Η υποδομή, ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η έρευνα, καθώς και οι δαπάνες για την πρόληψη πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από το κράτος και να μην επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι.
  • Να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για υγεία - πρόνοια μέσα από την αναπροσαρμογή των κονδυλίων του κρατικού Προϋπολογισμού. Γενναία χρηματοδότηση όλων των κρατικών νοσοκομείων και ιδρυμάτων που να καλύπτουν τις λειτουργικές και άλλες δαπάνες τους. Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε γιατρούς και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
  • Αναβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημόσιου χαρακτήρα με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και γενικότερα με ευθύνη του κράτους που να καλύπτει τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην επαρχία και τα νησιά.
  • Ανέγερση νέων νοσοκομείων στις περιοχές οξυμένων αναγκών, ιδιαίτερα επαρχία και νησιά. Αναβάθμιση όσων νοσοκομείων υπολειτουργούν σήμερα σε ορισμένα τμήματά τους, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον τα επείγοντα περιστατικά έως ότου καλυφθούν πλήρως με τα νοσοκομεία που απαιτούνται.
  • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, καθιέρωση θεσμών εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  • Περιορισμός της ασυδοσίας και αυστηρός έλεγχος της σημερινής λειτουργίας όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Ασφάλισης με τελικό στόχο την κατάργησή τους.
  • Μέτρα ειδικής προστασίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες και για την τρίτη ηλικία.
4. Συντάξεις ανθρώπινες

Το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι κατά πόσο οι συντάξεις και οι άλλες παροχές ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων, παίρνοντας υπόψη ότι η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα να ζει όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, έχει ανάγκη από ψυχαγωγία, διακοπές, κοινωνικό τουρισμό.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί τα κατώτατα όρια των συντάξεων να είναι χαμηλότερα από είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται με την ΕΣΣΕ.

Το αίτημα αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί όχι μόνο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, άλλα και για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΓΑ και άλλων που δίνουν χαμηλότερες συντάξεις.

Τα κατώτατα όρια συντάξεων διαφόρων κλάδων συνταξιούχων του ΝΑΤ να είναι ίσα προς το ένα εικοστό δεύτερο επί 20 του κατώτατου βασικού μισθού των εν ενεργεία ασφαλισμένων, όπως αυτός καθορίζεται από την εκάστοτε κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αμεσα οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΝΑΤ να είναι ίσες προς το 80% του βασικού μισθού των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση των συντάξεων ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Στα 35 χρόνια ή 10.500 μέρες ασφάλισης να αναλογεί κύρια σύνταξη ίση με το 80% των αποδοχών.

Να επανέλθει άμεσα το σύστημα γνήσιας αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τις συντάξεις.

Τα όρια συνταξιοδότησης να διαμορφωθούν άμεσα στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 επίσης να παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η διαφορά της πενταετίας που ισχύει για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ να ισχύσει και για τις εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε σχέδια για την αυστηροποίησή τους. Για ορισμένους κλάδους, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας, και υποαπασχόλησης επιβάλλεται η μείωσή τους. Η συνταξιοδότηση μισθωτών με 35ετία ή 10.500 ένσημα να γίνεται χωρίς όριο ηλικίας.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους δικαστικούς, τους βουλευτές κλπ.

Υπολογισμός σύνταξης

Να αναδιαρθρωθεί η κλίμακα υπολογισμού των συντάξεων ΙΚΑ, να παίρνει υπόψη την αναλογία εισφορών των εργαζομένων, τα χρόνια αλλά και την εσωτερική αλληλοδιαδοχή των ασφαλιστικών κλάσεων, την αλληλεγγύη του συνόλου των εργαζομένων που πραγματοποιείται με την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ΚΑ.

Τα κατώτερα όρια συντάξεων να αποτελούν τα βασικά ποσά σύνταξης για όσους συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και λαμβάνουν αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Οι προσαυξήσεις και μειώσεις να υπολογίζονται με βάση τα βασικά αυτά ποσά.

Βάση υπολογισμού της σύνταξης να αποτελεί ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας διετίας (βασικοί μισθοί, επιδόματα, δώρα εορτών, επίδομα αδείας κ.ά.) και όχι κάτω των 450 ημερών ασφάλισης. Οι αποδοχές της τριετίας να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις μεταβολές του τιμάριθμου.

Το δημόσιο να υπολογίζει τις συντάξεις σε τριακοστά πέμπτα και όχι πεντηκοστά. Ως βάση υπολογισμού της σύνταξης να υπολογίζονται οι συνολικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση, εκτός των υπερωριών.

Αναπηρικές συντάξεις

Πρέπει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους που παθαίνουν αναπηρίες:

  • Με αναπηρία 67% και άνω πλήρης σύνταξη. Με αναπηρία 50-66% τα 3/4 της σύνταξης. Με αναπηρία 33-49% επίδομα αναπροσαρμογής για δύο χρόνια. Ο χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή θανάτου να είναι για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία του ΙΚΑ.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλα προγράμματα επανεκπαίδευσης και αποκατάστασης αναπήρων, ώστε να μπορούν να βρουν δουλιά εφ' όσον αναζητούν, καθώς και προγράμματα αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των αναπηριών, κυρίως αυτών που προέρχονται από ατυχήματα στους χώρους εργασίας.
5. Κοινωνική ασφάλιση για όλους

Η αύξηση της μερικής απασχόλησης και της υποαπασχόλησης, γενικότερα της ανεργίας, καθώς και η δημιουργία ζωνών φτώχειας σε τμήματα του πληθυσμού, επιβάλλουν την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και μια στοιχειώδη κάλυψη για τον ελάχιστα απασχολούμενο ή μη απασχολούμενο πληθυσμό. Η κάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις πιο κάτω ρυθμίσεις:

  • "Κοινωνική σύνταξη"

Για όσους δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης να καθιερωθεί ο θεσμός της κοινωνικής σύνταξης για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών διαβίωσής τους.

Η κοινωνική σύνταξη, που θα απονέμεται στο 65ο έτος ηλικίας ή από μικρότερη ηλικία λόγω αναπηρίας, θα στηρίζεται στους κρατικού πόρους και θα χορηγείται από κρατικό φορέα. Η καθιέρωσή της θα αποτελέσει αναβάθμιση του σημερινού θεσμού συνταξιοδότησης των υπερηλίκων. Θα καλύψει τους μακροχρόνια υποαπασχολούμενους ή άνεργους, τους αναπήρους των αστικών κέντρων, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Η εξεύρεση των απαιτουμένων πόρων για τη θεσμοθέτησή της, που να γίνει σταδιακά.

  • Κέντρα παροχής υπηρεσιών, σύγχρονη και επαρκής υλικοτεχνική υποδομή.Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για την κοινωνική προστασία επιβάλλουν την εφαρμογή προγραμμάτων για τη συμπλήρωση των παροχών της ΚΑ π.χ. κέντρα μητρότητας, παιδικοί σταθμοί, κέντρα προληπτικής υγιεινής, αποκατάστασης αναπήρων, χρονίως πασχόντων, ίδρυση δημόσιων γηροκομείων, οργάνωση υπηρεσιών οικιακής βοήθειας για τους ηλικιωμένους.
  • Ασφαλιστική κάλυψη των ανασφαλίστων

Αφορά τους απασχολουμένους στο φασόν, με μερική απασχόληση, με μειωμένο ωράριο, με συμβάσεις έργου και σε εποχιακές εργασίες, καθώς και τα συμβοηθούντα μέλη οικογένειας, τους πλανόδιους επαγγελματίες, όλους τους ξένους εργάτες, και όλους τους εργαζομένους που δεν ασφαλίζονται κανονικά από τους εργοδότες τους.

Για την κάλυψη των ανασφαλίστων πρέπει να εξασφαλιστεί μεταξύ των άλλων, η συνεργασία ασφαλιστικών ταμείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και να προβλεφτούν αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν ασφαλίζουν όσους εργάζονται στις επιχειρήσεις τους ή για λογαριασμό των επιχειρήσεών τους.

  • Ασφάλιση χρόνου ανεργίας και ασθενείας

Ο χρόνος ανεργίας και ασθενείας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος και οι σχετικές εισφορές να βαρύνουν για την ανεργία τον ΟΑΕΔ και για την ασθένεια τους εργοδότες. Η ανεργία διευρύνεται και ιδιαίτερα η μακρά ανεργία και δεν μπορεί να επιτραπεί άλλο να μένουν ακάλυπτοι ασφαλιστικά οι άνεργοι.

  • Πλήρης χρόνος οι 200 μέρες

Για τους απασχολούμενους εποχιακά ή με μερική απασχόληση ή με μειωμένο ωράριο να λογίζεται ως πλήρης χρόνος ασφάλισης αντί των 300 οι 200 ημέρες ασφάλισης.

6. Η επικουρική ασφάλιση

Η επικουρική ασφάλιση (συντάξεις, εφάπαξ) αναπτύχθηκε παράλληλα με την κύρια ασφάλιση, λόγω των χαμηλών παροχών που παρείχε η κύρια ασφάλιση. Στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά σε εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Είναι ανάγκη να μη θιγεί η οργάνωση και νομική μορφή, το καθεστώς λειτουργίας των επικουρικών ταμείων ή των ταμείων πρόνοιας (εφάπαξ).

Να σταματήσει η αρπαγή των κεφαλαίων τους με διατάξεις τύπου άρθρου 44 του Ν. 1892/90 καθώς και η μετατροπή τους σε μηχανισμούς ρουσφετολογίας π. χ. διορισμένες διοικήσεις, στις προσλήψεις προσωπικού κ.ά. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθούν άμεσα, για τα επικουρικά ταμεία, οι αρχές της αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης.

7. Αυτοδιοίκηση - αυτοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ΔΣ των ταμείων πρέπει να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Να αξιοποιούνται από τους ίδιους τα αποθεματικά των ταμείων της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης.Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου συστήματος ΚΑ με σταδιακές διαρθρωτικές αλλαγές σε μια μακρά χρονική περίοδο π.χ. 30ετία και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Το ενιαίο σύστημα μπορεί να πραγματοποιηθεί κύρια με τη βελτίωση της ασφάλισης συντάξεων και υγείας των μεγάλων ομάδων των εργαζόμενων, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή με εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα πάνω. Επίσης, με τη γενίκευση θετικών ρυθμίσεων για τα οικογενειακά επιδόματα και τα βαριά και ανθυγιεινά, επέκταση της διαδοχικής ασφάλισης στους αγρότες κ.ά.

Οι ενοποιήσεις των ταμείων μπορούν να γίνουν, με τη διαφύλαξη των κατακτήσεων και βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Τα όποια οικονομικά βάρη προκύπτουν τα αναλαμβάνει το κράτος, το οποίο έχει και την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Οι ενοποιήσεις ταμείων πρέπει να έχουν ως σκοπό κυρίως τη δημιουργία ισχυρών ταμείων με ευρύτερη οικονομική βάση, που επιτρέπει καλύτερο συσχετισμό εσόδων - εξόδων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενταχθούν στα ταμεία κύριας ασφάλισης τα επικουρικά ταμεία. Μια τέτοια ένταξη θα οδηγούσε στη διάλυσή τους, για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΠΙΣΗΣ

Το ΚΚΕ υποστηρίζει δέσμη μέτρων όπου υπάρχει άμεση ανάγκη να παρθούν για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων όπως:

Μέτρα για την άμεση στήριξη του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και των άλλων ταμείων που βρίσκονται κάτω από άμεση απειλή, όπως και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των συνταξιούχων.

Ανάμεσα στα επείγοντα μέτρα που παλεύει το ΚΚΕ είναι η ολοκλήρωση της συνταξιοδότησης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης χωρίς εξαίρεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ