Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σήμερα το βράδυ, αρχίζει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προκάλεσαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οπως έχει διαφανεί από το περιεχόμενο των προτάσεων που έχουν ήδη καταθέσει τα δύο κόμματα, επιχειρείται η αναθεώρηση του Συντάγματος σε σαφώς πιο συντηρητική κατεύθυνση και με γνώμονα τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αιτιολογώντας την πρότασή τους, ανέφεραν ότι επείγονται για την αναθεώρηση, προκειμένου η χώρα μας να "προσαρμοστεί" στα δεδομένα που δημιουργεί το Μάαστριχτ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη επιφανείς εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων κάνουν λόγο για συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με εξαίρεση τη διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χτες ο Ε. Βενιζέλος, με δηλώσεις του, αναφέρθηκε αναλυτικά στο γιατί το ΠΑΣΟΚ προτείνει αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ φρόντισε να διευκρινίσει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρ' όλο που το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, εντούτοις, όπως αποκάλυψε ο Ε. Βενιζέλος, η κυβέρνηση θα βρει άλλον τρόπο, για να παρακάμψει τη συνταγματική απαγόρευση, γιατί όπως είπε "το Σύνταγμα δε λέει ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων" στα ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ