Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σημίτης ... αντιπολιτευόμενος

Εξαιρετικής σημασίας και προϋπόθεση για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και συναίνεσης χαρακτήρισε τον "κοινωνικό διάλογο" ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στη Βουλή στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι καταστροφική η κοινωνική σύγκρουση, καλυμμένη ή μη, γεγονός που - όπως είπε - αναδεικνύει την αξία και την ανάγκη του "κοινωνικού διαλόγου". Ετσι ύστερα από αυτή την έκφραση πλήρους σύμπτωσης απόψεων με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων, ο Κ. Καραμανλής πέρασε στο στάδιο της αντιπολιτευτικής κριτικής, η οποία διακρίθηκε από δύο σκέλη.

Το ένα σκέλος αφορούσε την ανησυχία του κόμματός του για την ανεπιτυχή έκβαση αυτού του διαλόγου, αφού - όπως ισχυρίστηκε - "η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κοινωνικό διάλογο στη βάση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων". Ετσι μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί έναν έντιμο, πλήρη και σφαιρικό, συνεχή και διαχρονικό, αντιπροσωπευτικό "κοινωνικό διάλογο", αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι πάει σ' αυτόν με τετελεσμένα και προαποφασισμένα, με αποσπασματική θεματολογία και με την αίσθηση ότι θέλει να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. "Πως μπορεί να γίνει πιστευτό, σημείωσε, από τον Ελληνα πολίτη ότι αυτοί που μας οδήγησαν στην καταστροφική δεκαετία του '80, έρχονται τώρα να μας σώσουν και να μας οδηγήσουν στο δρόμο της προόδου".

Το δεύτερο σκέλος της κριτικής του Κ. Καραμανλή κινήθηκε στη λογική του "φύγε εσύ, να έρθω εγώ" ή διαφορετικά στο γνωστό δικομματικό διαγκωνισμό για την εξουσία, όπου όποιος βρίσκεται στην αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα τα κάνει καλύτερα από αυτόν που είναι στην κυβέρνηση, του οποίου όμως το έργο συνεχίζει με χαρακτηριστική συνέπεια, όταν ο στόχος της κυβερνητικής εξουσίας επιτευχθεί. Ετσι τόνισε ότι ως χώρα "δεν έχουμε ανάγκη από τη διαχείριση της μιζέριας, αλλά από το όραμα για μια Ελλάδα που να μπορεί να προχωρήσει στην ΕΕ" και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: "Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε πράξη αυτό τον οραματισμό. Εμείς δε θα τον κάνουμε εύκολα. Εχουμε όμως όραμα, συνέπεια αρχών και όχι τις δικές σας δεσμεύσεις. Εμείς μπορούμε, εσείς δεν μπορείτε... ".

Για το τι μπορεί η ΝΔ, που δεν μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός, αποκαλύπτοντας έτσι το αδύνατο σημείο του κόμματός του, την εκ φύσεων ανικανότητά του να αντιπολιτευτεί σε μια πολιτική, με την οποία συμφωνεί. Ετσι ο Κ. Καραμανλής μίλησε για ανάγκη τομών και διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα και τις οποίες η κυβέρνηση δεν κάνει, για εγγενή αντιφατικότητα της κυβέρνησης ανάμεσα στα όσα λέει και στα όσα πράττει και για αιχμαλωσία της από την κομματική της νομενκλατούρα. Ιδιαίτερα αγχώδης ήταν η προσπάθεια του ομιλητή να ντύσει την πολιτική του κόμματός του με ένα δήθεν προσωπείο κοινωνικής ευαισθησίας. Παρ' όλα αυτά υπογράμμισε ως αναγκαιότητα την υιοθέτηση μορφών ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις, την εφαρμογή της λεγόμενης ανταποδοτικότητας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τις αποκρατικοποιήσεις, την περικοπή των κρατικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ