Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται χειρότερα...

Απαισιόδοξος δηλώνει ο Στ. Τζουμάκας για την προοπτική των ελληνικών αιτημάτων στις Βρυξέλλες

Για τα χειρότερα, που έρχονται προσεχώς σε βάρος των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ενημερώνοντας, μετά από αίτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για τις αγροτικές τιμές και την αναθεώρηση των Οργανώσεων Αγοράς για προϊόντα, όπως βαμβάκι, ελαιόλαδο, καπνό, αμπελοοινικά, οπωροκηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα κλπ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις γνωστές απαράδεκτες θέσεις- προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για βασικά προϊόντα που προβλέπουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα (π.χ. περιορισμός ποσοστώσεων στα καπνά, στο ελαιόλαδο κατάργηση παρέμβασης, μείωση ενισχύσεων κλπ.). Από την άλλη, αναφερόμενος στις κυβερνητικές θέσεις, περιορίστηκε να σημειώσει κάποια αιτήματα - ευχολόγια, που προβάλλει, αλλά δεν αποτρέπουν, ουσιαστικά, τα χειρότερα που προωθούνται. Ενώ για άλλα αιτήματα που αφορούν αύξηση ποσοστώσεων, π.χ., σε γάλα, καπνά, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι, δήλωσε απαισιόδοξος για την ικανοποίησή τους, δεν υπάρχει δέσμευση, δήλωσε.

Χαρακτηριστικά για το τι πρέπει να αναμένεται παραπέρα, αλλά και αποκαλυπτικό για την υποχωρητική - υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σχέδια του κοινοτικού Διευθυντηρίου, ήταν όσα απάντησε ο υπουργός, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντισταθεί και να μην αποδεχτεί να περάσουν οι νέες αρνητικές αποφάσεις. Απάντησε πως "η θέση της χώρας μας είναι πολύ δύσκολη. Να μην ψηφίσει ένα θέμα δημιουργεί προβλήματα και δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση"! Μένει δηλαδή να πιέσει και ό,τι προκύψει... Μάλιστα, δίνοντας το κλίμα και τις, ουσιαστικά, ανύπαρκτες δυνατότητες αλλαγής της κατάστασης, ο υπουργός είπε παραστατικά: Ακολουθούν την πρακτική, βάζεις 13 αιτήματα, σου λένε τρία και στο τέλος ποιο από τα τρία θεωρείς πρώτο για ικανοποίηση. Εχουμε μια πρακτική σαν αυτή της παροιμίας (του Χότζα) που έβαζε τα ζώα... δηλαδή, είπε παραστατικά. Οσον αφορά τις κυβερνητικές θέσεις για τα αγροτικά, ενόψει της Διακυβερνητικής, ο Στ. Τζουμάκας, δήλωσε αφοπλιστικά πως "υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά τα αγροτικά δεν έχουν τεθεί ως βασικός τομέας στις διαπραγματεύσεις"! Πάντως, είπε ότι θα συζητήσει, τώρα, το θέμα με τον πρωθυπουργό...

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τελικά θα επιστραφεί στους βαμβακοπαραγωγούς το ποσό των 60,86 δραχμών κατά κιλό βαμβακιού, που πούλησαν μετά την οριστικοποίηση της μειωμένης παραγωγής, που, τελικά, περιορίστηκε στους 927.650 τόνους σύσπορου βαμβακιού. Η επιστροφή είπε ότι θα γίνει, περίπου, σε ένα μήνα.

Η χτεσινή συνεδρίαση περιορίστηκε στην ενημέρωση από τον υπουργό και θα συνεχιστεί, αύριο Πέμπτη, στις 6 μμ, με την τοποθέτηση των βουλευτών - εκπροσώπων των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ