Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινωνικός διάλογος για πάντα!

"Στο όνομα της κριτικής ο ΣΥΝ δε θα αρνηθεί την αξία του κοινωνικού διαλόγου, που έχουν επιλέξει ορισμένα κόμματα. Αυτή η τακτική ευνοεί την κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της". Αυτή ήταν η πρόταση που ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος χρησιμοποίησε σαν "φύλλο συκής", προκειμένου να καλύψει την ουσιαστική συμφωνία του κόμματός του με τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", αλλά ταυτόχρονα να εκφράσει και την επιθυμία του να συμβάλει στους στόχους της κυβέρνησης.

Η μοναδική διαφωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν ότι ο "κοινωνικός διάλογος" δεν είναι θεσμοθετημένος, αλλά χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ευκαιριακά. "Αφού είναι χρήσιμος, γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί; Γιατί η κυβέρνηση εξαγγέλλει μονοδιάστατες πολιτικές και μετά κηρύσσει τον κοινωνικό διάλογο;", ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στην αρχή της ομιλίας του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση θέλει μόνιμες και δεσμευτικές διαδικασίες διαλόγου ή τον καλεί επ' ευκαιρία για στήριγμα στην πολιτική της;".

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι για το κόμμα του "κοινωνικός διάλογος" δεν είναι κυρίως οι παροχές και οι εγγυήσεις στήριξης της πρόνοιας και ασφάλισης. Το πρωταρχικό κατά τον ΣΥΝ είναι οι νέοι θεσμοί που θα κατοχυρώνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και οι συμφωνίες έξω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. "Ετσι σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών θα στηριχτεί το πολιτικό σύστημα", είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ακολούθως κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διότι στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν προτείνουν τη θεσμοθέτηση του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά δίνουν προτεραιότητα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, "ενδεχομένως διότι η κυβέρνηση με την πρότασή της θέλει να προωθήσει συγκεκριμένη υποψηφιότητα".

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν παρέλειψε και αυτός να αναφερθεί στη δυνατότητα "αριστερού Μάαστριχτ", μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Αγγλία.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η άποψη για θεσμοθέτηση του "κοινωνικού διαλόγου" δεν ευσταθεί, διότι "οι κοινωνικές εξελίξεις πραγματοποιούνται και χωρίς την ύπαρξη νομικού πλαισίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ