Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ζήτω η Σένγκεν!

Μ. Κωστόπουλος: Δεν υπήρξε ομόφωνη η απόφαση των προέδρων της Βουλής για τη διαδικασία συζήτησης

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξωραϊσμού της συνθήκης του Σένγκεν και εμφάνισης του ηλεκτρονικού φακελώματος, περίπου, σαν δημοκρατικής κατάκτησης (! ), επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της.

Ο Δ. Ρέππας,ισχυρίστηκε, ότι η εν λόγω συνθήκη αφορά "την προστασία των συνόρων απέναντι σε εγκλήματα ή ανθρώπους οι οποίοι βαρύνονται για ποινικά αδικήματα" και όπως ισχυρίστηκε, "η συνθήκη αυτή, ουδόλως αφορά προσωπικές πεποιθήσεις ή προτιμήσεις. Ουδόλως θίγει τη θρησκευτική ελευθερία. Ουδόλως οδηγεί σε έκπτωση το θρησκευτικό φρόνημα των Ορθοδόξων Ελλήνων πολιτών, ούτε το αστυνομεύει. Αντιθέτως, αναφέρεται, συγκεκριμένα και αυστηρά, σε θέματα που αφορούν εγκλήματα του Ποινικού Δικαίου. Τίποτα άλλο"... Παράλληλα, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα διαφάνειας την περίφημη Διοικητική Αρχή που θα εποπτεύει την εφαρμογή της συνθήκης, ανέφερε ότι η έναρξη εφαρμογής της Σένγκεν θα γίνει μόλις συσταθεί η παραπάνω Αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δ. Ρέππας δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι με τη συνθήκη δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Τα παραπάνω υποστήριζε και όταν ρωτήθηκε από τον "Ρ" πώς γίνεται να ισχύει αυτό, όταν η Σένγκεν παραβιάζει στοιχειώδεις διατάξεις του Συντάγματος (π.χ. περί παροχής ασύλου σε όσους διώκονται από ανελεύθερα καθεστώτα κλπ.) και εξαναγκάζει την Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως οι άλλες χώρες της Σένγκεν ή πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στους μηχανισμούς που τον φακελώνουν, όταν εκ προοιμίου αυτή απαγορεύεται.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις θέσεις του πρώην υπουργού ΔικαιοσύνηςΓ. Κουβελάκη, ο οποίος τόνιζε ότι η Σένγκεν παραβιάζει το Σύνταγμα, και ισχυρίστηκε πως όταν υποστήριζε τα παραπάνω ο Γ. Κουβελάκης, δεν είχε υπάρξει νόμος για τη σύσταση Διοικητικής Αρχής... Οσον αφορά το γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει τη Σένγκεν, ο Δ. Ρέππας επικαλέστηκε το "ώριμο των συνθηκών"...

  • Υπόμνημα διαμαρτυρίας απέστειλε χτες η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης προς τη Βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές "να μην προχωρήσουν στην επικύρωσή της", αλλά να την παραπέμψουν, όπως και τη συμφωνία του Μάαστριχτ σε δημοψήφισμα, αφού "με κάθε άλλη λύση απειλούνται άμεσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες"...
Δήλωση του Μ. Κωστόπουλου

Ομόφωνη εμφανίζουν τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την απόφαση που λήφθηκε στις 27/5/97 για συζήτηση με κατεπείγοντα τρόπο του νομοσχεδίου σχετικά με τη Σένγκεν παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε για τα πρακτικά της Διάσκεψης την εξής δήλωση: "Προφανώς από λάθος, γράφτηκε στα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής - 27/5/97 - ότι η απόφαση για συζήτηση, με κατεπείγοντα τρόπο, του νομοσχεδίου σχετικά με τη Σένγκεν, είναι ομόφωνη. Δεν είναι ομόφωνη, ούτε θα μπορούσε να είναι. Δεν εξουσιοδότησα ΚΑΝΕΝΑΝ να αποφασίζει για μένα και να δημιουργεί ζητήματα σχολιασμού σε βάρος μου. Πέρα από τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για τον τρόπο συζήτησης των νομοσχεδίων, ειδικά γι' αυτό, το πέρα για πέρα αντιδραστικό, επικίνδυνο για τα ατομικά δικαιώματα νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν έπρεπε να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να αποτελέσει αντικείμενο πλατιάς συζήτησης μέσα στο λαό και στους μαζικούς φορείς και τελικά να αποφανθεί ο ίδιος ακόμα και με δημοψήφισμα, για την αποδοχή του ή όχι". Επίσης στη δήλωσή του ο Μ. Κωστόπουλος σημειώνει: "Υποστηρίζεται ότι η συζήτηση νομοσχεδίων τέτοιου χαρακτήρα, κύρωσης συμβάσεων, διεξάγεται όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων. Δηλαδή σε μια μέρα. Εμείς έχουμε άλλη άποψη και ειδικά όταν πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν θεμελιακά δικαιώματα του λαού τα οποία, στην ουσία εκχωρούνται σε δυνάμεις εκτός Ελλάδας".

Να καταργηθεί στην πράξη

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) εξέδωσε την παρακάτω καταγγελία σχετικά με την επικύρωση της Σένγκεν:

"Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την προαποφασισμένη από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν από τα κόμματα του δικομματισμού, που η εφαρμογή της θα πλήξει τα κεκτημένα δικαιώματα, αλλά και τις ελευθερίες των πολιτών.

Εμείς, οι παλιοί ΕΠΟΝίτες και οι φίλοι της ΕΠΟΝ, που γνωρίσαμε στο πετσί μας τον αυταρχισμό της εξουσίας, τις δυνάμεις καταστολής, τις διώξεις και την αστυνομοκρατία, δηλώνουμε ότι μαζί με όλες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην Ευρώπη του Μάαστριχτ, των πολυεθνικών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, θα αγωνιστούμε για την κατάργηση στην πράξη της Συμφωνίας Σένγκεν, του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών".

Παπάς "στασιαστής"!

Ποινική δίωξη για "στάση, υποκίνηση σε στάση και πρόκληση για διάπραξη πλημμελημάτων" άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εναντίον δύο ατόμων, που συνελήφθησαν το προηγούμενο βράδυ στα επεισόδια έξω από τη Βουλή. Πρόκειται για τον Παν. Λεμπέση και τον ιερέα Μάξιμο, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων κατά της Συνθήκης Σένγκεν και του ηλεκτρονικού φακελώματος. Ο Παν. Λεμπέσης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν ειρηνικά στη Βουλή, αλλά δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία με δακρυγόνα και καπνογόνα. "Χτυπήθηκαν - πρόσθεσε - γυναίκες και παιδιά". Ο ιερέας δεν προσήχθη στην Εισαγγελία γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Και οι δύο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή. Πάντως χτες επαναλήφθηκαν έξω από τη Βουλή, οι κινητοποιήσεις θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνει το φακέλωμα με το σύστημα «Σένγκεν 2» (2012-11-23 00:00:00.0)
Τι λένε τώρα; (2000-09-27 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η τακτική φακελώματος (2000-03-03 00:00:00.0)
Στα "κρυφά" η υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ (1997-10-03 00:00:00.0)
Πνίγουν την ανάσα (1997-07-10 00:00:00.0)
Απροστάτευτος ο πολίτης (1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ