Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα "κρυφά" η υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ

Υπογράφηκε χτες από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τελικό κείμενο της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Η Συνθήκη του Αμστερνταμ αποτελεί τη συνέχεια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το περιεχόμενό της καθορίστηκε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, με τη συμφωνία των δεκαπέντε ηγετών των κρατών - μελών τον περασμένο Ιούνιο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Εντύπωση προκαλεί ότι τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα, "ενταφίασαν" το γεγονός. Αυτή η "σιωπή" μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει, αφού η υπογραφή ήταν τυπική διαδικασία, μια και η Συνθήκη είχε καταρτιστεί, ουσιαστικά τον Ιούνιο. Ομως κατά τα λοιπά η υποβάθμιση του γεγονότος πρέπει να αποδοθεί αφ' ενός στο ότι η Συνθήκη δεν ικανοποιεί πλήρως τις ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφ' ετέρου στην πρόθεση των "δεκαπέντε" να μείνει η υπόθεση μακριά απ' τους λαούς. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση, ούτε βεβαίως και η ελληνική, δεν ενημέρωσε για το περιεχόμενο της Συνθήκης, αν και αυτή θα κρίνει το μέλλον των κρατών - μελών και των πολιτών τους για τα επόμενα χρόνια.

Στο διάστημα που ακολουθεί θα ξεκινήσει η διαδικασία της επικύρωσης της Συνθήκης από τα κράτη - μέλη. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη του '98.

Το μόνο στοιχείο που προστέθηκε στη Συνθήκη από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα είναι η δήλωση της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, η οποία επισυνάφθηκε στο βασικό κείμενο σαν παράρτημα και όπου οι τρεις κυβερνήσεις εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην "εμβάθυνση" της ολοκλήρωσης πριν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν τονίζει:

"Βασικό χαρακτηριστικό της Συνθήκης είναι η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ της Συμφωνίας Σένγκεν. Δηλαδή το φακέλωμα που προβλέπει η Σένγκεν, γίνεται κοινοτικό δίκαιο.

Τα τελευταία κρούσματα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και της πολιτικής δραστηριότητας των πολιτών στη χώρα μας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της 1.10.1997 στο Κέντρο Ηπειρωτών, αποδεικνύουν, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Σένγκεν και το ν. 2472/97 που προβλέπουν ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών. Από το φακέλωμα αυτό, αν δεν αντιδράσουμε, δεν πρόκειται να γλιτώσει κανένας, αρεστός ή μη αρεστός στους εκάστοτε κυβερνήτες.

Για τον καλύτερο συντονισμό των αντιδράσεών μας, η Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, οργανώνει σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη, 7 του Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων,Βερανζέρου 1".

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά να μην επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ απ' τη Βουλή και να διενεργηθεί εθνικό Δημοψήφισμα. Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή εξόρμησης σ' όλη τη χώρα για την ενημέρωση των πολιτών και τη συλλογή και άλλων χιλιάδων υπογραφών στην πρόταση για Δημοψήφισμα.

Από την Επιτροπή ανακοινώθηκε ότι κείμενο για το Δημοψήφισμα, προσυπογράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιάννης Σαμαράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ